12. Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 19 rok na rynku

12. Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny

Miejsce
Studio kulinarnym RM Gastro w Ustroniu
Organizator
Leszek Makulski, Jan Sztefek
Data
12 sierpnia 2017

12 sierpnia w studio kulinarnym RM Gastro w Ustroniu odbędzie się 12. edycja Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny. Konkurs nominowany jest do Kulinarnego Pucharu Polski. Patronem merytorycznym konkursu jest Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.

Patronat honorowy nad Świętem i Konkursem objęli: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Starosta Cieszyński oraz Burmistrz Miasta Ustroń.

Głównym celem Konkursu jest kultywowanie, propagowanie, pogłębianie wiedzy o polskim mięsie jagnięcym i baranim oraz wyrobach z mleka owczego i owczarstwie.

Uczestnicy Konkursu powinni wykazać się znajomością w przygotowaniu oryginalnych dań kuchni polskiej w nowoczesnej aranżacji.

W Konkursie mogą wziąć udział wyłącznie profesjonaliści, tj. kucharze pracujący zawodowo bądź mający w  dacie przystąpienia do Konkursu przerwę w pracy zawodowej nie dłuższą niż jeden rok.

Konkurs składa się z dwóch etapów :

I etap - kwalifikacje (przygotowanie i nadesłanie receptur zgodnie z wymogami organizatorów);

II etap - Konkurs Kulinarny;

Przedmiotem Konkursu jest danie główne i deser. Obowiązkowym produktem do przygotowania dania głównego jest do wyboru: comber z polskiej jagnięcy z kością lub bez kości z obowiązkowym użyciem; kaszy jaglanej, rabarbaru i kurki (pieprznik jadalny) Olej z esencją masła „Kruszwica” Obowiązkowym produktem deseru jest: ser owczy; bryndza, bundz, oscypek z obowiązkowym dodatkiem; likier czekoladowy firmy „Chopin”

Wszystkie zgłoszenia Konkursowe należy przesyłać drogą elektroniczną do dnia 20 lipca 2017 roku na adres : gastronomia@wp.pl  

W sprawach merytorycznych i technicznych prosimy o kontakt z Leszkiem Makulskim na adres: gastronomia@wp.p . gsm 601 088 262.

Lista uczestników zakwalifikowanych do udziału w Finale Konkursu zamieszczona będzie na w/w stronach internetowych do dnia 27 lipca.

Organizatorzy konkursu:

• Leszek Makulski tel. 601 088 262, email: gastronomia@wp.pl

• Jan Sztefek tel. 606 317 880, email: sztefek@ustron.pl, zwany Wielkim zbójnikiem Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim.

Poradnik Restauratora jest patronem medialnym tego wydarzenia.

Kategoria
Kalendarium
Tagi
Data dodania
20 czerwca 2017
Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!

Galeria


Podobne artykuły

Arte Culinaria Italiana

10 listopada 2017

9-11 marca 2018 r. w Hotelu Blue Diamond Active SPA **** w Trzebownisku k/Rzeszowa odbędzie się 13. edycja konkurs włoskiej sztuki kulinarnej Arte Culinaria Italiana.

przeczytaj całość

Targi Mazury HoReCa w kwietniu

31 października 2017

Targi Mazury HoReCa to największe wydarzenie dla branży gastronomicznej, hotelarskiej i cateringowej w północno-wschodniej Polsce. Odbywają się w regionie słynącym nie tylko z walorów turystycznych i przyrodniczych, ale także z doskonałych, wielokrotnie nagradzanych produktów regionalnych i usług gastronomicznych. Już w kwietniu (17-18.04.2018) odbędzie się trzecia edycja imprezy.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Nikodem Pankowiak

tel. (61) 851 37 08
nikodemp@poradnikrestauratora.com.pl