2. Chefs World Summit 2017 - fotorelacja | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 19 rok na rynku

2. Chefs World Summit 2017 - fotorelacja

26-28 listopada w Monako odbyła się kolejna edycja Światowego Szczytu Szefów Kuchni pod honorowym patronatem księcia Alberta II. Redakcja Poradnika Restauratora uczestniczyła w tym wydarzeniu jako jedyny patron medialny z Polski.

Światowy Szczyt Szefów Kuchni to międzynarodowe wydarzenie dla branży HoReCa z udziałem najwybitniejszych szefów kuchni świata zgromadzonych w wyjątkowej lokalizacji – Monako.

Pierwszego dnia, podczas wieczornej gali w Forum Grimaldi, poznaliśmy aktualną listę 100 najlepszych kucharzy prestiżowego magazynu Le Chef. Ranking ten już po raz czwarty został przygotowany na podstawie wskazań 552 kucharzy z całego świata, których restauracje posiadają dwie lub trzy gwiazdki Michelin. Najlepszym szefem kuchni w 2018 r. okazał się Francuz Michel Troisgros z restauracji Maison Troisgros z Roanne – 3 gwiazdki Michelin. – Jest to dla mnie bardzo ważna nagroda, ponieważ to sami szefowie wybierają. Podczas głosowania brałem pod uwagę nie tylko to, jak kto gotuje, ale jak uosabia wartości swojego zawodu – mówi Michel Troisgros. Przypominamy, że zwycięzcami poprzednich lat byli też Francuzi: Alain Passard (2017), Michel Bras (2016) i Pierre Gagnaire (2015). Należy zauważyć, że francuscy szefowie kuchni dominują w tym rankingu, 41 na 100 pochodzi z Francji. A w czołowej dziesiątce znalazło się ich aż siedmiu. Co ciekawe w pierwszej dziesiątce od pierwszej edycji wciąż pojawiają się ci sami szefowie kuchni jak: Joan Roca (Hiszpania), Pierre Gagnaire (Francja) i Seiji Yamamoto (Japonia). Natomiast w rankingu The 100 Chefs znalazło się tylko pięć kobiet: Anne-Sophie Pic (Francja), Nadia Santini (USA), Dominique Crenn (USA), Carme Ruscalleda (Hiszpania) i Elena Arzak (Hiszpania).  Po wręczeniu pamiątkowych pater odbył się bankiet, podczas którego wykwintne przekąski serwowało dwudziestu znanych szefów kuchni z komitetu organizacyjnego, w tym 5 szefów kuchni z Monte-Carlo Société des Bains de Mer – Dominique Lory, Jean- -Claude Brugel, Paolo Sari, Benoît Witz i Denis Durand. W ubiegłym roku ponad 1200 uczestników i 100 dostawców wysokiej jakości produktów z całego świata zebrało się, aby omówić problemy i innowacje w biznesie gastronomicznym. W tym roku ponad 130 prelegentów Skorzystało z okazji, aby zaprezentować ewolucję branży, a także podzielić się doświadczeniem i praktycznymi radami.

10 NAJLEPSZYCH KUCHARZY MAGAZYNU LE CHEF

1. Michel Troisgros – Troisgros House – Francja

2. Yannick Alleno – Alleno Paris – Francja

3. Joan Roca – El Celler de Can Roca – Hiszpania

4. Arnaud Donckele – Residence de la Pineda – Francja

5. Pierre Gagnaire – Restauracja Pierre Gagnaire – Francja

6. Emmanuel Renaut – Flocons de Sel – Francja

7. Enrico Crippa – Piazza Duomo – Włochy

8. Pascal Barbot – L’Astrance – Francja

9. Seiji Yamamoto – NihonryorI Ryugin – Japonia

10. Alain Ducasse – Plaza Athenee – Francja.

 

Fot. Nikodem Pankowiak

Kategoria
Wydarzenia
Tagi
Data dodania
5 grudnia 2017
Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!

Galeria


Podobne artykuły

8. Lodziarskie Mistrzostwa Świata w Rimini

15 grudnia 2017

20 stycznia 2018 r. w Rimini rozpocznie się ósma edycja Lodziarskich Mistrzostw Świata (Coppa del Mondo della Gelateria). W trwającym cztery dni konkursie (20-23 stycznia) uczestniczyć będzie 12 ekip z całego świata. W tym gronie znajdzie się także drużyna z Polski.

przeczytaj całość

Wigilie firmowe cennym źródłem zarobku dla restauratorów

15 grudnia 2017

Jak wynika z badania „Plany pracodawców” przeprowadzonego przez Instytut Badawczy Randstad, 82% polskich przedsiębiorców szykuje dla swoich podwładnych bożonarodzeniowe niespodzianki. Największą popularnością wciąż cieszą się tzw. christmas party - na zorganizowanie firmowego spotkania świątecznego zdecydowało się w tym roku 40% pracodawców. Na jednego pracownika większość firm wyda od 100 do 300 zł. Wigilie firmowe coraz częściej organizowane są poza miejscem codziennej pracy, głównie w restauracjach lub pubach, gdzie łatwiej o swobodny nastrój.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Nikodem Pankowiak

tel. (61) 851 37 08
nikodemp@poradnikrestauratora.com.pl