2. edycja Mistrzostw Młodych Kelnerów w Siedlcach | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

2. edycja Mistrzostw Młodych Kelnerów w Siedlcach

4 kwietnia Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 im. Stanisława Staszica w Siedlcach we współpracy ze Stowarzyszeniem Kelnerów Polskich zorganizował 2. edycje Mistrzostw Młodych Kelnerów.

W tym roku do konkursu zgłosili się uczniowie z 12 szkół gastronomicznych z całej Polski, m.in.: Iwonicza Zdroju, Warszawy, Łodzi, Radomia, Rudki k/ Brańska, Jasieńca k/ Grójca, Łukowa, Garwolina, Łosic, Radzynia Podlaskiego, Żelechowa i Siedlec. Członkami Jury byli przedstawiciele Stowarzyszenia Kelnerów Polskich wraz z przewodniczącym Piotrem Boreckim.

Mistrzostwa Polski Młodych Kelnerów wygrała Ewelina Józefczyk z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju. Drugą lokatę zajął Grzegorz Brzostek z Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie, zaś trzecie miejsce Patryk Domagała z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 w Siedlcach.  

Dzięki hojności sponsorów laureaci otrzymali za: Pierwsze miejsce - Voucher na weekendowy pobyt w hotelu Dr Ireny Eris, blender, bon o wartości 100zł do wykorzystania w restauracji hotelu Kamienica w Siedlcach. Drugie miejsce - Voucher na weekendowy pobyt w hotelu Kamienica w Siedlcach, bon o wartości 500 zł do wykorzystania w centrum kulinarnym Weindich. Trzecie miejsce - Voucher na pobyt w hotelu Spałka, wyciskarka do soków. Zarówno finaliści jak i pozostali uczestnicy i opiekunowie otrzymali upominki od pozostałych sponsorów.

Zgromadzona licznie publiczność miała okazję wysłuchać ciekawych prelekcji Irminy Sołowiej (Partnera Szlaku Kulinarnego Mazowiecka Micha Szlachecka) oraz Bogdana Migasa (Honorowego członka Stowarzyszenia Kelnerów Polskich - dyplomowanego przez Międzynarodową Federację Sommelierów). W czasie przerwy między kolejnymi zmaganiami zawodników, odbył się pokaz sztuki barmańskiej – FLAIR w wykonaniu Grzegorza Marcinkiewicza, a także pokaz kelnerski: flambirowanie owoców przygotowany przez Artura Długosza.

Mistrzostwa Młodych Kelnerów organizowane w Siedlcach promują nie tylko Miasto, Szkołę ale przede wszystkim zachęcają młodzież do zdobywania wiedzy i doskonalenia umiejętności w zawodzie kelnera. Konkurs to szansa dla młodych ludzi na odkrywanie pasji, rozwijanie talentu oraz przepustka do zdobycia wymarzonej pracy w zawodzie kelnera.

Honorowy patronat nad Mistrzostwami objął Wojciech Kudelski Prezydent Miasta Siedlce. Wśród zaproszonych gości znaleźli się przedstawiciele Urzędu Miasta, Kuratorium Oświaty - Delegatury w Siedlcach, Starostwa Powiatowego, przedstawiciele Cechu oraz lokalni restauratorzy i właściciele hoteli. Poradnik Restauratora był patronem medialnym tego wydarzenia.

 

Galeria

Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!
Kategoria
Wydarzenia
Tagi
Data dodania
20 kwietnia 2017

Podobne artykuły

Selgros Cash&Carry i Transgourmet zapraszają na Dzień Kuchni Rumuńskiej

20 lutego 2019

W najbliższy piątek wszystkich klientów restauracji Brasserie w hali Selgros Cash&Carry w Piasecznie pod Warszawą czeka niezwykłe wydarzenie – Dzień Kuchni Rumuńskiej, czyli pokaz kulinarny połączony z degustacją. Gotować będzie Laurentin Hairadin, zwycięzca rumuńskiego programu kulinarnego Arena Bucatarilor, w towarzystwie uczestników Masterchef Polska: Lorka Zediu i Gai Kuroń. Spotkanie poprowadzi Bartosz Peter, Ekspert w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Wydarzenie jest bezpłatne i otwarte dla wszystkich gości.

przeczytaj całość

„Profesjonalny Menedżer Restauracji” na Targach EuroGastro i WorldHotel

20 lutego 2019

Tegoroczna edycja targów EuroGastro i WorldHotel będzie wypełniona atrakcjami. Targi, uznawane przez fachowców za najważniejsze w Polsce wydarzenie dla branży HoReCa, po raz kolejny przyciągną tysiące profesjonalistów. Wystawcy zaprezentują wszystko co niezbędne w restauracji czy hotelu. Przedstawiciele branży gastronomicznej i hotelarskiej będą mieli okazję zapoznać się z najnowszymi trendami rynkowymi oraz wziąć udział w interesujących szkoleniach, wśród których uwagę zwraca inauguracja programu „Profesjonalny Menedżer Restauracji”. Widowiskowe autorskie konkursy kulinarne organizowane przez znanych i cenionych szefów kuchni, liczne degustacje, zawody dla baristów, a także po raz pierwszy konkurs cukierniczy i barmański – poznajcie nowe oblicze EuroGastro i WorldHotel.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Anita Kubiak

tel. (61) 851 37 08
anitak@poradnikrestauratora.com.pl