2. edycja Mistrzostw Młodych Kelnerów w Siedlcach | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

2. edycja Mistrzostw Młodych Kelnerów w Siedlcach

4 kwietnia Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 im. Stanisława Staszica w Siedlcach we współpracy ze Stowarzyszeniem Kelnerów Polskich zorganizował 2. edycje Mistrzostw Młodych Kelnerów.

W tym roku do konkursu zgłosili się uczniowie z 12 szkół gastronomicznych z całej Polski, m.in.: Iwonicza Zdroju, Warszawy, Łodzi, Radomia, Rudki k/ Brańska, Jasieńca k/ Grójca, Łukowa, Garwolina, Łosic, Radzynia Podlaskiego, Żelechowa i Siedlec. Członkami Jury byli przedstawiciele Stowarzyszenia Kelnerów Polskich wraz z przewodniczącym Piotrem Boreckim.

Mistrzostwa Polski Młodych Kelnerów wygrała Ewelina Józefczyk z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju. Drugą lokatę zajął Grzegorz Brzostek z Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie, zaś trzecie miejsce Patryk Domagała z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 w Siedlcach.  

Dzięki hojności sponsorów laureaci otrzymali za: Pierwsze miejsce - Voucher na weekendowy pobyt w hotelu Dr Ireny Eris, blender, bon o wartości 100zł do wykorzystania w restauracji hotelu Kamienica w Siedlcach. Drugie miejsce - Voucher na weekendowy pobyt w hotelu Kamienica w Siedlcach, bon o wartości 500 zł do wykorzystania w centrum kulinarnym Weindich. Trzecie miejsce - Voucher na pobyt w hotelu Spałka, wyciskarka do soków. Zarówno finaliści jak i pozostali uczestnicy i opiekunowie otrzymali upominki od pozostałych sponsorów.

Zgromadzona licznie publiczność miała okazję wysłuchać ciekawych prelekcji Irminy Sołowiej (Partnera Szlaku Kulinarnego Mazowiecka Micha Szlachecka) oraz Bogdana Migasa (Honorowego członka Stowarzyszenia Kelnerów Polskich - dyplomowanego przez Międzynarodową Federację Sommelierów). W czasie przerwy między kolejnymi zmaganiami zawodników, odbył się pokaz sztuki barmańskiej – FLAIR w wykonaniu Grzegorza Marcinkiewicza, a także pokaz kelnerski: flambirowanie owoców przygotowany przez Artura Długosza.

Mistrzostwa Młodych Kelnerów organizowane w Siedlcach promują nie tylko Miasto, Szkołę ale przede wszystkim zachęcają młodzież do zdobywania wiedzy i doskonalenia umiejętności w zawodzie kelnera. Konkurs to szansa dla młodych ludzi na odkrywanie pasji, rozwijanie talentu oraz przepustka do zdobycia wymarzonej pracy w zawodzie kelnera.

Honorowy patronat nad Mistrzostwami objął Wojciech Kudelski Prezydent Miasta Siedlce. Wśród zaproszonych gości znaleźli się przedstawiciele Urzędu Miasta, Kuratorium Oświaty - Delegatury w Siedlcach, Starostwa Powiatowego, przedstawiciele Cechu oraz lokalni restauratorzy i właściciele hoteli. Poradnik Restauratora był patronem medialnym tego wydarzenia.

 

Galeria

Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!
Kategoria
Wydarzenia
Tagi
Data dodania
20 kwietnia 2017

Podobne artykuły

Poznań stolicą kulinarnych inspiracji? Tak, Chef!

20 sierpnia 2018

26-27 września w Hali Widowiskowo-Sportowej „Arena” odbędą się 5. targi organizowane przez Chefs Culinar. Bezpośrednie rozmowy z producentami, degustacje artykułów oferowanych w szerokim asortymencie firmy i Dark Restaurant to tylko niektóre z atrakcji przygotowanych dla zaproszonych gości.

przeczytaj całość

4. Ogólnopolski Zlot Kucharzy

13 sierpnia 2018

14 sierpnia, w samym centrum Polski, w Aleksandrowie Łódzkim w Hotelu Jan Sanders odbędzie się 4. Ogólnopolski Zlot Kucharzy.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Anita Kubiak

tel. (61) 851 37 08
anitak@poradnikrestauratora.com.pl