2. edycja Mistrzostw Młodych Kelnerów w Siedlcach | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

2. edycja Mistrzostw Młodych Kelnerów w Siedlcach

4 kwietnia Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 im. Stanisława Staszica w Siedlcach we współpracy ze Stowarzyszeniem Kelnerów Polskich zorganizował 2. edycje Mistrzostw Młodych Kelnerów.

W tym roku do konkursu zgłosili się uczniowie z 12 szkół gastronomicznych z całej Polski, m.in.: Iwonicza Zdroju, Warszawy, Łodzi, Radomia, Rudki k/ Brańska, Jasieńca k/ Grójca, Łukowa, Garwolina, Łosic, Radzynia Podlaskiego, Żelechowa i Siedlec. Członkami Jury byli przedstawiciele Stowarzyszenia Kelnerów Polskich wraz z przewodniczącym Piotrem Boreckim.

Mistrzostwa Polski Młodych Kelnerów wygrała Ewelina Józefczyk z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju. Drugą lokatę zajął Grzegorz Brzostek z Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie, zaś trzecie miejsce Patryk Domagała z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 w Siedlcach.  

Dzięki hojności sponsorów laureaci otrzymali za: Pierwsze miejsce - Voucher na weekendowy pobyt w hotelu Dr Ireny Eris, blender, bon o wartości 100zł do wykorzystania w restauracji hotelu Kamienica w Siedlcach. Drugie miejsce - Voucher na weekendowy pobyt w hotelu Kamienica w Siedlcach, bon o wartości 500 zł do wykorzystania w centrum kulinarnym Weindich. Trzecie miejsce - Voucher na pobyt w hotelu Spałka, wyciskarka do soków. Zarówno finaliści jak i pozostali uczestnicy i opiekunowie otrzymali upominki od pozostałych sponsorów.

Zgromadzona licznie publiczność miała okazję wysłuchać ciekawych prelekcji Irminy Sołowiej (Partnera Szlaku Kulinarnego Mazowiecka Micha Szlachecka) oraz Bogdana Migasa (Honorowego członka Stowarzyszenia Kelnerów Polskich - dyplomowanego przez Międzynarodową Federację Sommelierów). W czasie przerwy między kolejnymi zmaganiami zawodników, odbył się pokaz sztuki barmańskiej – FLAIR w wykonaniu Grzegorza Marcinkiewicza, a także pokaz kelnerski: flambirowanie owoców przygotowany przez Artura Długosza.

Mistrzostwa Młodych Kelnerów organizowane w Siedlcach promują nie tylko Miasto, Szkołę ale przede wszystkim zachęcają młodzież do zdobywania wiedzy i doskonalenia umiejętności w zawodzie kelnera. Konkurs to szansa dla młodych ludzi na odkrywanie pasji, rozwijanie talentu oraz przepustka do zdobycia wymarzonej pracy w zawodzie kelnera.

Honorowy patronat nad Mistrzostwami objął Wojciech Kudelski Prezydent Miasta Siedlce. Wśród zaproszonych gości znaleźli się przedstawiciele Urzędu Miasta, Kuratorium Oświaty - Delegatury w Siedlcach, Starostwa Powiatowego, przedstawiciele Cechu oraz lokalni restauratorzy i właściciele hoteli. Poradnik Restauratora był patronem medialnym tego wydarzenia.

 

Galeria

Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!
Kategoria
Wydarzenia
Tagi
Data dodania
20 kwietnia 2017

Podobne artykuły

Ernest Jagodziński – polski finalista w konkursie Les Chefs en Or

22 października 2018

Konkurs kulinarny Les Chefs en Or odbędzie się już za 21 dni! Poprzednio zaprezentowaliśmy sylwetkę utalentowanego Emila Guzika, tegorocznego finalisty w kategorii Uczeń. Poniżej przedstawiamy drugiego reprezentanta, Ernesta Jagodzińskiego, który wraz z pomocnikiem Łukaszem Daszyńskim przygotowuje się obecnie w Instytucie Kulinarnym Transgourmet do walki o tytuł najlepszego profesjonalnego kucharza.

przeczytaj całość

Spotkanie z SelfCookingCenter w zamku Topacz

22 października 2018

25 października w Zamku Topacz pod Wrocławiem odbędzie się druga edycja konkursu dla młodych szefów kuchni. Adepci sztuki kulinarnej zmierzą się tym razem z kuchnią wegańską.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Anita Kubiak

tel. (61) 851 37 08
anitak@poradnikrestauratora.com.pl