3. Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 19 rok na rynku

3. Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej

Waldemar Hołówka i Wojciech Harapkiewicz oraz Kompleks Dworzysko Restauracja Babinicz w Szczawnie Zdroju zapraszają 24 czerwca do Dworzyska w Szczawnie Zdroju, gdzie odbędzie się 3. Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej – 3. edycja Dań Dworskiej Kuchni Myśliwskiej. Festiwal organizowany jest przy wsparciu i pomocy merytorycznej Klubu Szefów Kuchni. Celem głównym Festiwalu jest kultywowanie i utrwalanie dawnych polskich tradycji kulinarnych oraz szeroko pojęta edukacja dotycząca początków kuchni polskiej wywodzącej się z kuchni myśliwskiej oraz powrót do tradycji i wykwintności dań szlachecko-magnackich ściśle związanych z tradycjami kuchni myśliwskiej. Przedmiotem konkursu jest przystawka i danie główne. Każda ze startujących ekip przygotowuje 8 porcji dania głównego (jeleń i topinambur) i 8 porcji przekąski (przepiórka i rokitnik). Wyniki zostaną ogłoszone publicznie w dniu konkursu podczas Gala Dinner. Zwycięzcy otrzymają nominację do Półfinału Kulinarnego Pucharu Polski 2017 oraz nagrodę pieniężną w wysokości 1800 zł brutto.
 
Zarys Programowy Festiwalu
 
•  Nocne zwiedzanie Zamku Książ przez uczestników Festiwalu /z piątku na sobotę/
• „Jarmark produktów  regionalnych ”– stoiska regionalne, wyroby i rękodzieło związane z użyciem produktów regionalnych , degustacje wyrobów z dziczyzny
• Konkurs nalewek
• Pokazy kulinarne kuchni myśliwskiej  – Live cooking w wykonaniu zawodowych kucharzy, cukierników i piekarzy.
• Pokaz wędzenia metodami tradycyjnymi,
• Kulinarne warsztaty dla dzieci – Łukasz Konik
• Pokazy Kulinarne Szefów Kuchni z uczniami z Rzemieślniczej Zasadniczej Szkoły  Zawodowej im. Stanisława Palucha `
• Konkurs Kulinarny dla profesjonalistów pn. „Kuchnia dworska z historią w tle  „Wielkie łowy”: 
- przekąska – „pióro”- przepiórka
- danie główne – „gruby zwierz” –  comber z jelenia
 
Festiwal ma celu szeroko pojętą edukację dotyczącą początków kuchni polskiej wywodzącej się z kuchni myśliwskiej, która głównie miała miejsce na dworach, pałacach czy w zamkach, będzie  pokazem sztuki kulinarnej prezentowanej przez przedstawicieli obiektów gastronomicznych z Polski i krajów europy, mającym na celu powrót do tradycji  i wykwintności dań szlachecko – magnackich ściśle związanych  z tradycjami kuchni myśliwskiej. 
 
23 czerwca 2017 roku -  PIĄTEK
 
od godz. 14:00 - Kompleks Dworzysko - zakwaterowanie uczestników Konkursu
od  godz. 16:00 do 18:00 - Hotelu Dwór Idy w Kompleksie Dworzysko - Biuro Festiwalu w (obsługa biura Piotr Szczygielski)
godz. 18:00 - Sala Balowa Restauracji Babinicz - Kompleks Dworzysko - odprawa sędziów i ekip biorących udział w Konkursie omówienie regulaminu
losowanie numerów startowych
godz. 19:30 - zapoznanie uczestników z produktami obowiązkowymi (comber z jelenia, przepiórka, rokitnik, topinambur, Kruszwica Olej z esencją masła)
- wydawanie uczestnikom produktów obowiązkowych (zgodnie z wcześniejszym zamówieniem)
godz. 20:00 - Sala Balowa Restauracja Babinicz - kolacja 
godz. 21:00 - Sala Myśliwska Restauracja Babinicz - robocze spotkanie przedstawicieli organizacji Kulinarnych Kraju - temat spotkania „Rola i wpływ Organizacji Kulinarnych na edukację polskich kucharzy” 
godz. 22:00 - Nocne zwiedzanie Zamku Książ - dla zainteresowanych - zapisy przy przyjeździe
 
24 czerwca 2017 roku -  SOBOTA
od godz. 07:00 do 10:00 - śniadanie / w miejscu zakwaterowania/
godz. 08:30 - Namiot konkursowy za restauracją Babinicz
przywitanie przez organizatorów ekip kucharskich
przedstawienie składu sędziowskiego
przedstawienie startujących ekip 
godz. 08:45 - wejście na stanowisko pierwszych ekipy kucharskiej 
od  godz. 09:00 do 15:00 - KONKURS KULINARNY
od  godz. 11:00 do 15:00 - Namiot konkursowy - Konkurs na najlepszą nalewkę (Jury: Agnieszka Glamowska, Agnieszka Hajbura, Marek Fedoruk)
od  godz. 12:00 do 17:00 - pokazy kulinarne połączone z degustacją ;
Przy Namiocie Konkursowym  - pokazy Kuchni molekularnej - Firma COLORFOOD
 
Sala Szkoleniowa Babinicz 
Paweł Serafin   -  Łosoś Jurajski - Firma Makro Cash and Carry Sp. Z.O.O
Łukasz Konik  -  kulinarne warsztaty dla dzieci - główny składnik Lody Koral
Monika Ignaciuk  -  pokaz Kulinarny „Desery” - użycie oleju z esencją masła Kruszwica
Wojciech Harapkiewicz  -  nowoczesna kuchnia w oparciu o produkty marki PROVINCJA oraz SOLIGRANO
Zofia Ziemkiewicz  -  zioła i kwiaty jadalne w kuchni - Firma Lawenda
Tomasz Czarnecki  -  pokaz kuchni francuskiej
Jerzy Czapla  - pokaz sztuki barmańskiej
Łucja Serafin  -  Fabryka Kulinarnych Inspiracji - słodkie warsztaty dla dzieci - dekorowanie babeczek deserowych
Zuzia Harapkiewicz - Master Chef Junior - słodkie warsztaty dla dzieci - dekorowanie babeczek deserowych
Krzysztof Zimnocha  -  pokaz Kulinarny - ryby i owoce morza
Paweł Serafin   -  kurczak zagrodowy - Firma Makro Cash and Carry Sp. Z.O.O
 
od  godz. 12:00 do 17:00 - Sala Balowa Restauracji Babinicz - LUNCH (dla uczestników Festiwalu)
godz. 16:00 - Sala Konferencyjna - Biuro Dworzysko - odprawa po Konkursie
odprawa z Jury
odprawa z uczestnikami
godz. 19:30 - Przemarsz uczestników, jurorów i gości z Kompleksu Dworzysko do Białej Sali
godz. 20:00 - BIAŁA SALA – GALA DINER - prowadzący Rafał Pawłowski
ogłoszenie wyników konkursów
Pokaz Kuchni molekularnej COLORFOOD
Konkurs z nagrodami
Koncert zespołu COLD SHOT
zabawa taneczna
 
25 czerwca 2017 roku -  NIEDZIELA
od godz. 07:30 do 11:00 - śniadanie w miejscu zakwaterowania
do godz. 12:00 - wymeldowanie i wyjazd ekip i gości 
 
JURORZY:
 
Waldemar Hołówka  - Przewodniczący Jury
Wojciech Harapkiewicz - Koordynator konkursu
Tomasz Jakubiak  - V-ce Przewodniczący Jury
Piotr Szczygielski  -  Sekretarz Jury
Łukasz Konik  -  Strażnik Czasu
Grzegorz Parczewski  -  Jury Degustacyjne
Dmyterko Adam - Jury Degustacyjne
Jacek Jakubczak  - Jury Degustacyjne
Artur Musztyfaga  -  Jury Degustacyjne 
Mariusz Pieterwas - Jury Degustacyjne
Tomasz Czarnecki - Jury Degustacyjne
Jean Bos  - Jury Degustacyjne
Stefan Birek  -  Jury Degustacyjne
 
 
Kapituła III Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej po dokonaniu preselekcji zgłoszeń konkursowych zakwalifikowała następujące ekipy ;
 
1. DAMIAN KOLASA , BARTŁOMIEJ  PAGACZ -MŁODE WILKI Z MIASTA ŁODZI  
2. ŁUKASZ KARNASIEWICZ ,  ADRIAN BOCZAR -   RESTAURACJA NAFTAYA - KROSNO     
3. RAFAŁ GRZEGORZAK , PAWEŁ KAMIŃSKI  - HOTEL SPA DR IRENA ERIS - POLANICA ZDRÓJ
4. KAMIL MAMERSKI, MICHAŁ CHILIŃSKI - RESTAURACJA DOBRE SMAKI  -  DUSZNIKI ZDRÓJ
5. JACEK STACHURSKI , MACIEJ GRAMS - FILHARMONIA SMAKU  - ŁÓDŹ
6. WALDEMAR TRZCIOŁEK , ARTUR ANTKOWIAK - HOTEL OSTOJA CHOBIENICE – SIEDLCE
7. WOJCIECH  KOTULA,  ŁUKASZ CZEKAJ - RESTAURACJA „ORANŻERIA”  -  RZESZÓW
8. DOMINIK KARPIK , MAGDA STOLC - RESTAURCJA MERCATO HILTON – GDANSK
9. JAREK  OWCZARCZYK , ŁUKASZ ANDRUSZKIEWICZ - RESTAURACJA STREFA – WARSZAWA
 
EKIPY REZERWOWE ; 
1. TOMASZ WENCEK, SŁAWOMIR TARASZKA - BISTRO DINETTE  - WROCŁAW
2. MARTYNA RUSIN , SEBASTIAN STELWAG - ZIELNIK  BISTRO – KATOWICE
O ewentualnej możliwości startu w konkursie ekipy rezerwowe zostaną powiadomione w dniu 21-06-2017 r.
Wsparcie merytoryczne: Klub Szefów Kuchni  www.fundacja-ksk.pl  
 
Kontakt : 
Waldemar Hołówka –  Fundacja Klubu Szefów Kuchni – 609 548 355 
HOLSON GROUP – Właściciel 
 
Wojciech Harapkiewicz - Klub Szefów Kuchni – 607 607 155
Kategoria
Wydarzenia
Tagi
Data dodania
23 czerwca 2017
Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!

Galeria


Podobne artykuły

2. Światowy Szczyt Szefów Kuchni w Monako

26 czerwca 2017

26-28 listopada w Monako odbędzie się 2. Światowy Szczyt Szefów Kuchni. W programie m.in. kongres szefów kuchni z panelami i warsztatami prowadzonymi przez najlepszych kucharzy świata, targi z udziałem ponad 100 wystawców gastronomicznych, ogłoszenie wyników rankingu 100 najlepszych kucharzy magazynu „Le Chef” .

przeczytaj całość

Targi EuroGastro i WorldHotel - wydarzenie na światowym poziomie

26 czerwca 2017

22. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro oraz 11. Międzynarodowe Targi Wyposażenia Obiektów Noclegowych WorldHotel to najważniejsze spotkania dla branży HoReCa. Oba wydarzenia odbędą się w dniach 21-23 marca 2018 w Warszawie. Wystawcy z całego świata zaprezentują najwyższej jakości wyposażenie gastronomiczne i hotelarskie oraz szeroką ofertę żywności, napojów i alkoholi. Aromat kawy zachęci do odwiedzin strefy Coffee Village, a dodatkowych wrażeń dostarczą konkursy prowadzone przez uznanych mistrzów kuchni.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Nikodem Pankowiak

tel. (61) 851 37 08
nikodemp@poradnikrestauratora.com.pl