3. Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

3. Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej

Miejsce
Szczawno-Zdrój
Organizator
Restauracja Babinicz i Kompleks Dworzysko w Szczwnie – Zdroju, Ryszard Tomaszewski, Wojciech Harapkiewicz, Waldemar Hołówka
Data
24 czerwca 2017

Waldemar Hołówka i Wojciech Harapkiewicz oraz Kompleks Dworzysko Restauracja Babinicz w Szczawnie Zdroju zapraszają 24 czerwca do Dworzyska w Szczawnie Zdroju, gdzie odbędzie się 3. Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej – 3. edycja Dań Dworskiej Kuchni Myśliwskiej.

Festiwal organizowany jest przy wsparciu i pomocy merytorycznej Klubu Szefów Kuchni. Celem głównym Festiwalu jest kultywowanie i utrwalanie dawnych polskich tradycji kulinarnych oraz szeroko pojęta edukacja dotycząca początków kuchni polskiej wywodzącej się z kuchni myśliwskiej, która głównie miała miejsce na dworach, w pałacach czy w zamkach oraz powrót do tradycji i wykwintności dań szlachecko-magnackich ściśle związanych z tradycjami kuchni myśliwskiej.

Uczestnicy Festiwalu powinni wykazać się znajomością w przygotowaniu dań kulinarnych w autorskiej aranżacji zgodnie z obowiązującymi światowymi trendami.

Festiwal nominowany jest w 2017 r. do Półfinału Kulinarnego Pucharu Polski.

Wszystkie zgłoszenia konkursowe należy przesyłać drogą elektroniczną do dnia 31 maja adres: w.holowka@holsongroup.eu oraz wojciechharapkiewicz@wp.pl.

W sprawach merytorycznych i technicznych prosimy o kontakt Wojciech Harapkiewicz 607 607 155 lub Waldemar Hołówka  609 548 355.

Lista uczestników zakwalifikowanych do udziału w Finale Festiwalu podana zostanie do publicznej wiadomości do dnia 03 czerwca.

Przedmiotem Festiwalu jest przystawka i danie główne. Każda ze startujących ekip przygotowuje 8 porcji dania głównego (jeleń i topinambur) i 8 porcji przekąski (przepiórka i rokitnik).

Wyniki Festiwalu zostaną ogłoszone publicznie w dniu konkursu podczas Gala Dinner. Organizator Festiwalu na podstawie łącznej ilości punktów ocen Jury Profesjonalnego przyzna:

I miejsce - Statuetka ,Dyplom, Czek o wartości  5 000 zł, nagrody od Sponsorów

II miejsce - Statuetka , Dyplom, Czek o wartości  3000 zł, nagrody od Sponsorów

III miejsce - Statuetka, Dyplom, Czek o wartości  2000 zł, nagrody od Sponsorów

Zwycięzcy Festiwalu otrzymają nominację do Półfinału Kulinarnego Pucharu Polski 2017 oraz związaną  z tym udziałem nagrodę pieniężną w wysokości 1800 zł brutto.

Zarys Programowy Festiwalu

•       Nocne zwiedzanie Zamku Książ przez uczestników Festiwalu (z piątku na sobotę)

•       Jarmark produktów regionalnych– stoiska regionalne, wyroby i rękodzieło związane z użyciem produktów regionalnych, degustacje wyrobów z dziczyzny

•       Konkurs nalewek

•       Pokazy kulinarne kuchni myśliwskiej  – Live cooking w wykonaniu zawodowych kucharzy, cukierników i piekarzy.

•       Pokaz wędzenia metodami tradycyjnymi,

•       Kulinarne warsztaty dla dzieci – Łukasz Konik

•       Pokazy Kulinarne Szefów Kuchni z uczniami z Rzemieślniczej Zasadniczej Szkoły Zawodowej im. Stanisława Palucha      `

•       Konkurs Kulinarny dla profesjonalistów „Kuchnia dworska z historią w tle „Wielkie łowy”:

przekąska – „pióro”- przepiórka

danie główne – „gruby zwierz” –  comber z jelenia.

Galeria


Pliki

Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!
Kategoria
Kalendarium
Tagi
Data dodania
10 kwietnia 2017

Podobne artykuły

16. Święto Konia w Pałacu Mierzęcin

17 maja 2018

27 maja zapraszamy miłośników koni i konkurencji jeździeckich na 16. Święto Konia w Pałacu Mierzęcin Wellness & Wine Resort. Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.

przeczytaj całość

Wakacyjne Podróże Kulinarne Dookoła Świata - Kuchnia Grecka

17 maja 2018

Sieć Hoteli Pietrak zaprasza na Wakacyjne Podróże Kulinarne do ogrodów Hotelu Adalbertus. 24 sierpnia kuchnia grecka.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Nikodem Pankowiak

tel. (61) 851 37 08
nikodemp@poradnikrestauratora.com.pl