3. Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 19 rok na rynku

3. Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej

Miejsce
Szczawno-Zdrój
Organizator
Restauracja Babinicz i Kompleks Dworzysko w Szczwnie – Zdroju, Ryszard Tomaszewski, Wojciech Harapkiewicz, Waldemar Hołówka
Data
24 czerwca 2017

Waldemar Hołówka i Wojciech Harapkiewicz oraz Kompleks Dworzysko Restauracja Babinicz w Szczawnie Zdroju zapraszają 24 czerwca do Dworzyska w Szczawnie Zdroju, gdzie odbędzie się 3. Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej – 3. edycja Dań Dworskiej Kuchni Myśliwskiej.

Festiwal organizowany jest przy wsparciu i pomocy merytorycznej Klubu Szefów Kuchni. Celem głównym Festiwalu jest kultywowanie i utrwalanie dawnych polskich tradycji kulinarnych oraz szeroko pojęta edukacja dotycząca początków kuchni polskiej wywodzącej się z kuchni myśliwskiej, która głównie miała miejsce na dworach, w pałacach czy w zamkach oraz powrót do tradycji i wykwintności dań szlachecko-magnackich ściśle związanych z tradycjami kuchni myśliwskiej.

Uczestnicy Festiwalu powinni wykazać się znajomością w przygotowaniu dań kulinarnych w autorskiej aranżacji zgodnie z obowiązującymi światowymi trendami.

Festiwal nominowany jest w 2017 r. do Półfinału Kulinarnego Pucharu Polski.

Wszystkie zgłoszenia konkursowe należy przesyłać drogą elektroniczną do dnia 31 maja adres: w.holowka@holsongroup.eu oraz wojciechharapkiewicz@wp.pl.

W sprawach merytorycznych i technicznych prosimy o kontakt Wojciech Harapkiewicz 607 607 155 lub Waldemar Hołówka  609 548 355.

Lista uczestników zakwalifikowanych do udziału w Finale Festiwalu podana zostanie do publicznej wiadomości do dnia 03 czerwca.

Przedmiotem Festiwalu jest przystawka i danie główne. Każda ze startujących ekip przygotowuje 8 porcji dania głównego (jeleń i topinambur) i 8 porcji przekąski (przepiórka i rokitnik).

Wyniki Festiwalu zostaną ogłoszone publicznie w dniu konkursu podczas Gala Dinner. Organizator Festiwalu na podstawie łącznej ilości punktów ocen Jury Profesjonalnego przyzna:

I miejsce - Statuetka ,Dyplom, Czek o wartości  5 000 zł, nagrody od Sponsorów

II miejsce - Statuetka , Dyplom, Czek o wartości  3000 zł, nagrody od Sponsorów

III miejsce - Statuetka, Dyplom, Czek o wartości  2000 zł, nagrody od Sponsorów

Zwycięzcy Festiwalu otrzymają nominację do Półfinału Kulinarnego Pucharu Polski 2017 oraz związaną  z tym udziałem nagrodę pieniężną w wysokości 1800 zł brutto.

Zarys Programowy Festiwalu

•       Nocne zwiedzanie Zamku Książ przez uczestników Festiwalu (z piątku na sobotę)

•       Jarmark produktów regionalnych– stoiska regionalne, wyroby i rękodzieło związane z użyciem produktów regionalnych, degustacje wyrobów z dziczyzny

•       Konkurs nalewek

•       Pokazy kulinarne kuchni myśliwskiej  – Live cooking w wykonaniu zawodowych kucharzy, cukierników i piekarzy.

•       Pokaz wędzenia metodami tradycyjnymi,

•       Kulinarne warsztaty dla dzieci – Łukasz Konik

•       Pokazy Kulinarne Szefów Kuchni z uczniami z Rzemieślniczej Zasadniczej Szkoły Zawodowej im. Stanisława Palucha      `

•       Konkurs Kulinarny dla profesjonalistów „Kuchnia dworska z historią w tle „Wielkie łowy”:

przekąska – „pióro”- przepiórka

danie główne – „gruby zwierz” –  comber z jelenia.

Kategoria
Kalendarium
Tagi
Data dodania
10 kwietnia 2017
Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!

Galeria


Pliki


Podobne artykuły

„Kucharze na szczycie”, czyli wielkie gotowanie na Rysach

22 sierpnia 2017

22 sierpnia polscy kucharze wyruszą na Rysy, aby tam urządzić wielkie gotowanie i serwować kuchnię polową. Pierwsza tego typu akcja charytatywna w Polsce ma na celu pomóc jednemu z krakowskich kucharzy, który stracił rękę podczas pracy i nie może wykonywać zawodu.

przeczytaj całość

Konferencja Gastro Meeting

3 sierpnia 2017

Panele dyskusyjne, szkolenia oraz ciesząca się coraz większą popularnością formuła Business Speed Dating – czekają na uczestników konferencji Gastro Meeting, która odbędzie się już 28 listopada w warszawskim hotelu DoubleTree by Hilton. Wydarzenie adresowane jest do restauratorów: właścicieli i menadżerów lokali gastronomicznych, a także dostawców towarów i usług z branży HoReCa.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Nikodem Pankowiak

tel. (61) 851 37 08
nikodemp@poradnikrestauratora.com.pl