4. Goût de France/Good France 2018 | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

4. Goût de France/Good France 2018

W 1912 r., Auguste Escoffier zapoczątkował kolację Epikura - to samo menu serwowane tego samego dnia w wielu miastach świata, dla jak największej liczby gości. Francja pragnąc kontynuować tę tradycję organizuje już po raz czwarty, z inicjatywy francuskiego Ministerstwa Spraw Zagranicznych u boku wybitnego szefa kuchni – Alaina Ducasse’a, wydarzenie „Good France” – „Smak Francji” skierowane do najlepszych restauracji i mistrzów kuchni z pięciu kontynentów, aby serwować tego samego dnia kolację inspirowaną tradycyjnymi przepisami kuchni francuskiej.

Pierwszego dnia kalendarzowej wiosny, czyli 21 marca 2018 r., szefowie kuchni z całego świata zaproponują własną interpretację kuchni francuskiej, a francuskie wina dopełnią jej smaku.

W Polsce w pierwszej edycji wydarzenia w 2015 r. wzięło udział 37 restauracji, w 2016 było ich już 93. W 2017 ich liczba wzrosła do 159 restauracji w 14 województwach.

W skali światowej w 2017 r., w Goût de France / Good France wzięło udział 2100 restauracji, jak również 156 francuskich ambasad i konsulatów ze 149 krajów

Warunkiem uczestnictwa w projekcie Good France jest przygotowanie menu we francuskim stylu złożone z: apéritif + przekąski, przystawki, jednego lub 2 dań, wyboru serów oraz deseru, któremu towarzyszyć powinno francuskie wino lub szampan.

Galeria

Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!
Kategoria
Wydarzenia
Tagi
Data dodania
13 lutego 2018

Podobne artykuły

Spotkanie blogerek kulinarnych w koncepcie restauracyjnym Cisowianki

22 lutego 2018

8 lutego do restauracji Water&Wine ulokowanej przy zakładzie butelkującym Cisowiankę i Cisowiankę Perlage zawitały zaprzyjaźnione od lat blogerki kulinarne. Jednak nie były one jedynymi gośćmi. Zaproszenie zespołu Water&Wine przyjął również Radek Zarembiński – sous chef jednej z najlepszych restauracji na świecie, uznanej za najlepszą restaurację w Azji – Gaggan z Bankoku.

przeczytaj całość

4. Mistrzostwa Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra

22 lutego 2018

Najlepsi kucharze z całego kraju już po raz czwarty wezmą udział w mistrzostwach Polski w potrawach i kawiorze z jesiotra. Swoje umiejętności zaprezentują w sobotę, 10 marca w Hotelu Atut****, przygotowując potrawy z dumą regionu – jesiotrem w roli głównej. Wydarzenie, które odbędzie się w ramach Weekendu Kulinarnego, otrzymało nominację do Kulinarnego Pucharu Polski.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Nikodem Pankowiak

tel. (61) 851 37 08
nikodemp@poradnikrestauratora.com.pl