4. Goût de France/Good France 2018 | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

4. Goût de France/Good France 2018

W 1912 r., Auguste Escoffier zapoczątkował kolację Epikura - to samo menu serwowane tego samego dnia w wielu miastach świata, dla jak największej liczby gości. Francja pragnąc kontynuować tę tradycję organizuje już po raz czwarty, z inicjatywy francuskiego Ministerstwa Spraw Zagranicznych u boku wybitnego szefa kuchni – Alaina Ducasse’a, wydarzenie „Good France” – „Smak Francji” skierowane do najlepszych restauracji i mistrzów kuchni z pięciu kontynentów, aby serwować tego samego dnia kolację inspirowaną tradycyjnymi przepisami kuchni francuskiej.

Pierwszego dnia kalendarzowej wiosny, czyli 21 marca 2018 r., szefowie kuchni z całego świata zaproponują własną interpretację kuchni francuskiej, a francuskie wina dopełnią jej smaku.

W Polsce w pierwszej edycji wydarzenia w 2015 r. wzięło udział 37 restauracji, w 2016 było ich już 93. W 2017 ich liczba wzrosła do 159 restauracji w 14 województwach.

W skali światowej w 2017 r., w Goût de France / Good France wzięło udział 2100 restauracji, jak również 156 francuskich ambasad i konsulatów ze 149 krajów

Warunkiem uczestnictwa w projekcie Good France jest przygotowanie menu we francuskim stylu złożone z: apéritif + przekąski, przystawki, jednego lub 2 dań, wyboru serów oraz deseru, któremu towarzyszyć powinno francuskie wino lub szampan.

Galeria

Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!
Kategoria
Wydarzenia
Tagi
Data dodania
13 lutego 2018

Podobne artykuły

Sodexo z restauracją w Pomorskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej

18 maja 2018

Sodexo Polska On-site Services uruchomiło swoją restaurację w zakładzie produkcyjnym Flex. Restauracja pod marką ChefWorks zapewnia kompleksowe wyżywienie dla 3,5 tysiąca pracowników zakładu w Tczewie, umiejscowionym na terenie Pomorskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej.

przeczytaj całość

16. Święto Konia w Pałacu Mierzęcin

17 maja 2018

27 maja zapraszamy miłośników koni i konkurencji jeździeckich na 16. Święto Konia w Pałacu Mierzęcin Wellness & Wine Resort. W programie pokaz kulinarny szefa kuchni Dawida Łagowskiego oraz Macieja Grubmana, mistrza świata w BBQ.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Nikodem Pankowiak

tel. (61) 851 37 08
nikodemp@poradnikrestauratora.com.pl