4. Ogólnopolski Konkurs Fotografii Kulinarnej rozstrzygnięty | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 19 rok na rynku

4. Ogólnopolski Konkurs Fotografii Kulinarnej rozstrzygnięty

Kilkadziesiąt wspaniałych zdjęć, przeróżne koncepcje i indywidualne podejście do tematów – tak w jednym zdaniu można podsumować 4.OKFK. A jak wyglądała organizacja i przebieg konkursu?

Etap I

Konkurs został ogłoszony wiosną 2017. Uczestnicy mogli nadsyłać fotografie w dwóch odmienny kategoriach:

1. Kategoria offowa – SMAK UMAMI

2. Kategoria produktowa – OLEJ Z PIERWSZEGO TŁOCZENIA

Do dokonania pierwszej selekcji zdjęć zaproszeni zostali jedynie fotografowie: Maciej Stankiewicz/ laureat 1. OKFK, Olimpia Davies/ laureatka 2.OKFK, Karolina Kosowicz i Magdalena Rajchelt/laureatki 2.OKFK, Iwona Kowalska/laureatka 3. OKFK, Kinga Błaszczyk-Wójcicka/Greenmorning.pl, Jakub Kaźmierczyk/Olympus Polska oraz Piotr Kutypa/Tokina.

W pierwotnym planie, wybór 20 fotografii finałowych miał zająć 1, maksymalnie 2 dni. W rzeczywistości w wyniku trwających tydzień obrad, do finału dostało się 15 zdjęć + 1 fotografia wyróżniona przez organizatora.

Etap II

Charakterystycznym elementem konkursu jest jego nieprzewidywalność i elastyczność. Nie zamykamy się w raz ustalony ramach i nie trzymamy się kurczowo jednego modelu. Dzięki temu co roku konkurs nabiera nowych barw i przyciąga fotografów kulinarnych z całego kraju. Warto zaznaczyć, że OKFK jest jedynym konkursem w Polsce, który łączy świat fotografii kulinarnej z profesjonalną gastronomią. Chcecie wiedzieć dlaczego?

Partnerami, jurorami i odbiorcami konkursu są przedstawiciele najbardziej liczących się mediów i producentów z branży HoReCa, magazynów lifestyle'owych oraz szefowie kuchni. W tym roku, w skład Komisji Konkursowej weszli:

Katarzyna Noga/ Olej Kujawski, Ewa Wagner/magazyn Kuchnia, Edyta Kochman/ SlowLife food&garden, Heidi Handkowska/ Poradnik Restauratora, Paweł Stawicki/ Szef kuchni Mercato Restaurant, Przemysław Langowski/ Szef kuchni Restauracja Magiel, Magdalena Kalisz /Sztuka Wyboru, Piotr Kutypa/Tokina Polska, Katarzyna Romaniuk/Akademia Nikona, Kinga Błaszczyk-Wójcicka/Greenmorning.pl, Afram Gorgis/CEWE FOTOKSIĄŻKA, Jakub Kaźmierczyk/Olympus Polska, Iwona Kowalska/Food Photography & Styling

„Większość finalistów konkursu przedstawiła interesujące interpretacje tematów zadań konkursowych, wychodząc poza bezpieczne stylizacje. Cieszy mnie, że autorzy znają światowe trendy fotografii kulinarnej i się w nich odnajdują. Doceniam też pomysłowość fotografów, choć nie wszyscy w pełni panują nad techniką.” – mówi Ewa Wagner, redaktor naczelna magazynu Kuchnia, głównego partnera medialnego 4.OKFK

To właśnie Oni oceniali stylizację oraz poprawność techniczną finałowych zdjęć.

Tuż po wyborze laureatów odbył się wernisaż prac finałowych, na który zaproszeni zostali wszyscy uczestnicy 4.OKFK. To właśnie tu, w Sztuce Wyboru w Gdańsku, dowiedzieli się, że ich prace zostały wyróżnione.

Wszyscy finaliści otrzymali upominki przygotowane przez niezawodnych partnerów wydarzenia!

Wśród finalistów znaleźli się:

Olej z pierwszego tłoczenia: Agnieszka Furtak, Aleksandra Klaja, Bogdan Wańkowicz, Grzegorz Targosz, Judyta Toruń, Małgorzata Stępień, Marzena Ryba

Smak umami: Agata Sztompka, Dorota Habdas, Dorota Kozakiewicz-Lejderman, Grzegorz Targosz, Jacek Nowak, Karolina Polkowska, Katarzyna Kachel, Monika Szeffler

I po za finałem, wyróżnienie od organizatora za kreatywność, otrzymał Robert Jop.

Jurorzy i organizator doskonale wiedzieli kto wygrał konkurs, ale nie pisnęli nikomu słówka. Laureaci o swoim zwycięstwie mieli dowiedzieć się następnego dnia, otrzymując telefon z zaproszeniem na galę finałową.

„To nie było łatwe. Wręczając upominki doskonale wiedziałam, którzy finaliści maja niebawem trzymać puchar. Wydaje mi się, że nie mogłam powstrzymać się od obdarowania ich serdecznym, szerokim uśmiechem. Zdaje się, że mogli coś podejrzewać.”- mówi Agnieszka Opłatkowska, organizatorka.

Po wernisażu, uczestnicy konkursu zostali zaproszeni do udziału w warsztatach fotografii kulinarnej, zorganizowanych przez firmę Olympus oraz markę Tokina, prowadzone przez Jakuba Kaźmierczyka.

Etap III

4. Ogólnopolski Konkurs Fotografii Kulinarnej został zwieńczony został prezentacją zwycięskich fotografii oraz wręczeniem pucharów i nagród laureatom, podczas gali finałowej na Zamku w Gniewie. Z uwagi na to, że uroczystość była przede wszystkim podsumowaniem zmagań kucharzy, startujących w Mistrzostwach Polski w Potrawach z Ryb Morskich – Dorszowe Żniwa, na dziedzińcu Zamku obecni byli zarówno przedstawiciele wielu firm z branży HoReCa, jak i znakomici szefowie kuchni. Wszyscy zgromadzeni goście mogli podziwiać nagrodzone fotografie.

Karolina Polkowska- „W ubiegłym roku startowałam w Konkursie, moje zdjęcie zakwalifikowało się nawet do finału i to zachęciło mnie do tego, aby spróbować swych sił także w tegorocznej edycji.

Fotografia kulinarna przeżywa rozkwit i uważam, że taki właśnie Konkurs jest ogromnie potrzebny. Jest to swoista przestrzeń, na której mogą spotkać się pasjonaci dziedziny, przy czym nie jest to wydarzenie zarezerwowane wyłącznie dla profesjonalistów.  Tutaj każdy ma szansę się wykazać i to jest świetne. Wygrana w Konkursie (zresztą już samo wyróżnienie w gronie  finalistów) to ogromny  zaszczyt. Zdajesz  sobie wówczas  sprawę, że Twoja praca została doceniona i jest to absolutnie wyjątkowe uczucie.

Fotografia kulinarna jest nieodłącznym elementem mojej codzienności. Prowadzenie bloga kulinarnego  otworzyło mi możliwość podjęcia różnych fotograficznych wyzwań i komercyjnych projektów. Chciałabym dalej się rozwijać i stale podnosić poziom moich prac. Nieśmiało (ale jednak)  marzę o stałej współpracy z magazynami kulinarnymi.”

Bogdan Wańkowicz: „Moją ulubioną dziedziną fotografii jest fotografia kulinarna. To w niej mogę w pełni realizować swoje pomysły i projekty, rozwijać swoje pasje i zainteresowania. Udział w konkursach, moim zdaniem, stwarza wiele możliwości. Nie tylko pozwala na sprawdzenie własnych umiejętności i rywalizację z innymi fotografami, w tym z profesjonalistami, ale także doskonali warsztat pracy i pobudza do kreatywności. 4 Ogólnopolski Konkurs Fotografii Kulinarnej był pierwszym konkursem fotografii kulinarnej, w którym uczestniczyłem. Prezentowane zdjęcie wykonałem w Trójmiejskiej Szkole Fotografii, przy zastosowaniu studyjnych lamp błyskowych z softboxem. Moim celem było uchwycenie meritum tematyki konkursu, postawiłem zatem na prostotę w doborze rekwizytów. Osiągnięty przeze mnie sukces dodał mi wiary we własne możliwości i zmobilizował do poszukiwania nowych inspiracji. Być może nie tylko w dziedzinie fotografii kulinarnej…”

A jakie nagrody, oprócz prestiżu, otrzymali laureaci?

  • obiektyw Tokina AT-X M100 F2.8 PRO D MACRO FX (do wyboru modele z mocowaniem Canon EF lub Nikon F),
  • udział w wybranym kursie lub warsztacie organizowanym przez Akademię Nikona,
  • cyrkulator sous vide od firmy Morning food for tomorrow
  • bon na wydanie CEWE fotoksiążki,
  • publikacje promocyjne na łamach magazynu Kuchnia oraz Slow Life Food&Garden
  • zestaw produktów marki Kikkoman,
  • zestaw produktów marki Kujawski,
  • zestaw produktów ufundowanych przez Fusion Gusto.

 

Organizator: Stowarzyszenie Kucharzy Polskich

Kategoria
Wydarzenia
Tagi
Data dodania
17 lipca 2017
Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!

Galeria


Podobne artykuły

Warszawski Festiwal Kulinarny „Rośliny, Owady i Miód” już za nami

22 września 2017

8-10 września w Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu Warszawskiego odbył się 1. Warszawski Festiwal Kulinarny „Rośliny, Owady i miód”. W wydarzeniu wzięło udział ponad 7 tysięcy osób.

przeczytaj całość

Follow the Senses. Podążaj za zmysłami

21 września 2017

W Warszawie, w restauracji Senses trwa gastronomiczna rewolucja. Andrea Camastra pracuje nad kuchnią przyszłości. Do swojego nowego projektu „note by note” zaprosił go Herve This – ojciec kuchni molekularnej współpracujący do tej pory z gwiazdami takimi jak Pierre Gagnaire, Ferran Adrià, Heston Blumenthal. Andrea został ambasadorem nowego projektu i napisał wstęp do książki swojego mistrza „La cuisine note à note en douze questions souriantes”, gdzie wyjaśnia tę nowatorską metodę komponowania nut smakowych pozyskanych z wybitnej jakości produktów. Wywiad z Andreą znajduje się również w ostatnim prestiżowym magazynie Le Chef.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Nikodem Pankowiak

tel. (61) 851 37 08
nikodemp@poradnikrestauratora.com.pl