8. Europejskie Targi Produktów Regionalnych | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 19 rok na rynku

8. Europejskie Targi Produktów Regionalnych

Miejsce
Zakopane
Organizator
Tatrzańska Agencja Rozwoju, Promocji i Kultury
Data
11 sierpnia 2017

Przed nami już ósma edycja Europejskich Targów Produktów Regionalnych. Jak co roku w sierpniu na zakopiańskiej Dolnej Równi Krupowej swoje produkty zaprezentują producenci m.in żywności regionalnej z kraju oraz z zagranicy, będzie to doskonała okazja do zapoznania się z dziedzictwem kulinarnym różnych regionów Europy. Nie zabraknie również wyrobów rękodzieła ludowego czy charakterystycznego dla danego regionu. 

Celem Targów jest także wymiana doświadczeń pomiędzy wystawcami oraz nawiązanie współpracy  międzynarodowej.

Podczas Targów odbywa się: Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich, który otwiera barwny korowód, w którym uczestniczą bacowie, delegacje władz samorządowych, goście zaproszeni i tłumy turystów. Podczas festiwalu pokazana jest m.in. produkcja osypka, różne sposoby jego zastosowanie w kuchni. Odbywają się również zawody z udziałem baców oraz publiczności. „Próba smaku”, czyli konkurs na najlepszy oscypek, gdzie brane są pod uwagę: wielkość, kształt i kolor osypka, „Pucenie Oscypka”, „Dojenie i strzyżenie owiec” zawody dla baców, juhasów i honielników. Przez cały czas trwania Festiwalu odbywają się występy zespołów regionalnych, degustacja potraw góralskich oraz oscypka, bundzu i żętycy. Nagrody przyznawane są przez komisję konkursową składającą się z baców, Starosty Tatrzańskiego, Inspektora weterynaryjnego, zaproszonych gości i publiczności. Podczas Targów przeprowadzany jest też konkurs „Na najlepszy produkt Europejskich Targów Produktów Regionalnych”.

Targom towarzyszyć będą występy zespołów regionalnych z zaprzyjaźnionych powiatów oraz zespoły góralskie.

Europejskie Targi Produktów Regionalnych skupiają producentów produktów regionalnych i tradycyjnych z kraju i zagranicy. Do udziału w Targach zaproszeni zostali goście z innych europejskich krajów, które posiadają bogate tradycje – dzięki nawiązanej współpracy podjętej podczas naszych wizyt na innych europejskich targach, a także dzięki kontaktom z placówkami dyplomatycznymi w naszym kraju.  Mimo tradycyjnego charakteru podczas Targów, obok występów regionalnych -  odbywają się również koncerty gwiazd muzyki popularnej, a także pokazy kulinarne wraz z degustacjami i wszelakiego rodzaju konkursy. Ciekawy program zachęca turystów i mieszkańców Podhala do wspólnej zabawy.

 
Kategoria
Kalendarium
Tagi
Data dodania
23 maja 2017
Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!

Galeria


Podobne artykuły

Kulinarne Innowacje – Kitchen Art With The Greatest

18 października 2017

24 listopada o godz. 19.30 w restauracji L’entre Villes w Sopocie odbędzie się kolejna kolacja z cyklu Kitchen Art With The Greatest. Tym razem gościem będzie szef Arkadiusz Bober. Przygotuje on kolację pt. „Kulinarny poker”.

przeczytaj całość

Monin Cup Junior 2017

18 października 2017

7 grudnia w Warszawie odbędzie się 5. Ogólnopolski Konkurs Barmański Monin Cup Junior 2017. Konkurs ten jest przeznaczony dla młodych barmanów ze szkół gastronomicznych z całej Polski. Uczestnicy walczyć będą o cenne nagrody wykonując na scenie koktajle bezalkoholowe zgodnie ze sztuką barmańską i zgłoszoną autorską recepturą.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Nikodem Pankowiak

tel. (61) 851 37 08
nikodemp@poradnikrestauratora.com.pl