Artykuly | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

Rachunek kelnerski to nie paragon fiskalny

9 listopada 2018

Usługi gastronomiczne nie są wyjątkiem i za ich świadczenie osobie fizycznej nieprowadzącej działalności gospodarczej należy wystawić paragon fiskalny. Decyduje o tym obowiązek zaewidencjonowania usług na kasie fiskalnej. Zatem oczywiste wydaje się, że rachunek kelnerski nie może zastąpić paragonu fiskalnego. Czym więc właściwie jest rachunek czy też paragon kelnerski i do czego służy?

przeczytaj całość

Kiedy i jak pracodawca może ukarać pracownika?

1 października 2018

Temat kar zawsze wzbudza emocje. Na pewno wielu pracowników zastanawia się, czy ich pracodawca może wymierzyć im karę za przewinienie, jaka to może być kara, a przede wszystkim czy pracownik może się od wymierzonej kary ochronić, czy może dyskutować z pracodawcą na temat jej słuszności?

przeczytaj całość

Co najczęściej kontrolują inspektorzy pracy

18 września 2018

Kontrola z Państwowej Inspekcji Pracy może dotyczyć każdego przedsiębiorcy zatrudniającego pracowników. Aby wizyta inspektora Państwowej Inspekcji Pracy nie budziła niepokoju, warto jest wiedzieć z czym możemy mieć w takiej sytuacji do czynienia.

przeczytaj całość

O czym właściciel food trucka musi pamiętać?

9 sierpnia 2018

Mała gastronomia staje się w Polsce coraz bardziej popularna, choć nadal nie dorównuje popularności jaką ma w USA. W food truckach nie kupimy już wyłącznie lodów, hot-dogów, frytek czy hamburgery. Proponowane potrawy zachwycają różnorodnością, smakiem i sposobem podania. Spróbujemy w nich dań z całego świata: pierożków dim sum, owoców w czekoladzie, sushi, langoszy czy churros. Co zatem oprócz samochodu i pomysłu musi wiedzieć początkujący właściciel food trucka?

przeczytaj całość

Praca w godzinach nadliczbowych w gastronomii

25 lipca 2018

Czas pracy, zgodnie z definicją z kodeksu pracy, jest to czas, w którym pracownik pozostaje w dyspozycji pracodawcy w zakładzie pracy lub w innym wyznaczonym miejscu. W przepisach uregulowano również dokładnie normy czasu pracy. Co do zasady, czas pracy nie może przekraczać 8 h na dobę i 40 h w przeciętnie pięciodniowym tygodniu pracy. Za okres rozliczeniowy (w którym sprawdzane jest zachowanie tych norm) przyjmuje się zazwyczaj czas nieprzekraczający 4 miesięcy. Z kolei przez wymiar czasu pracy pracownika rozumie się maksymalną liczbę jednostek czasu ustaloną na dobę, tydzień czy miesiąc, w których to pracownik pozostaje w dyspozycji pracodawcy.

przeczytaj całość

Firmy mogą już stosować mechanizm podzielonej płatności

3 lipca 2018

1 lipca weszły w życie przepisy wdrażające mechanizm podzielonej płatności. Opcja split payment dla firm płacących za produkty lub usługi polega na tym, że przedsiębiorca może rozdzielać swoją płatność: przelać kwotę netto na rachunek rozliczeniowy kontrahenta, natomiast kwotę VAT – na jego rachunek VAT. Środki gromadzone na tym drugim koncie są niejako zamrożone – firma może z nich regulować zobowiązania związane z VAT-em. Zgodę na ich inne wykorzystanie wydaje naczelnik urzędu skarbowego. W przypadku niektórych firm to może oznaczać problemy z płynnością.

przeczytaj całość

Transmisji meczów MŚ w Piłce Nożnej w lokalach i ogródkach gastronomicznych

12 czerwca 2018

Mistrzostwa Świata w Piłce Nożnej FIFA 2018 w Federacji Rosyjskiej coraz bliżej – trwać one będą od 14 czerwca do 15 lipca 2018 r. Wielu restauratorów zdecyduje się na transmisję meczów w swoich lokalach lub ogródkach gastronomicznych. Aby goście restauracji mogli bez przeszkód oglądać kolejne spotkania nie wystarczy jednak instalacja telewizora. Organizacja takiego wydarzenia wymaga przestrzegania kilku zasadach, które wskazane zostaną w tym artykule.

przeczytaj całość

Autorskie prawa majątkowe i prawa do wizerunku

16 maja 2018

Zagadnienie autorskich praw majątkowych nie powinno być obce dla przedsiębiorców z branży gastronomicznej. Z kwestią tą spotkają się między innymi przy projektowaniu logo lokalu czy przy zamawianiu zdjęć do menu oraz innych folderów. Należy pamiętać, że przepisy regulujące uprawnienia stron umów dotyczących praw autorskich czy udzielenia licencji chronią przede wszystkim interesy majątkowe twórców. W związku z tym, z punktu widzenia przedsiębiorcy, niezwykle ważne jest skonstruowanie dobrej umowy.

przeczytaj całość

Nazwa restauracji jako znak towarowy

16 kwietnia 2018

Prowadząc restaurację zdajemy sobie sprawę, że należy chronić nasze receptury, ale czy zastanawiamy się nad ochroną nazwy lokalu? O ile na początku drogi może to nie być temat pierwszoplanowy, o tyle jeżeli nasz lokal będzie już znany, ta kwestia może okazać się problematyczna. Rejestracja nazwy, jako znaku towarowego, pozwoli na zabezpieczenie się przed trudnościami, które mogą pojawić się w przyszłości.

przeczytaj całość

Zgoda na przetwarzanie danych osobowych – zmiany z RODO

16 marca 2018

Nowe rozporządzenie o ochronie danych osobowych wywołuje u przedsiębiorców wiele obaw. RODO zacznie obowiązywać już niebawem, bo od 25 maja. Trzeba się do tego dobrze przygotować, aby nic nie mogło nas zaskoczyć.

przeczytaj całość

Strony

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Anita Kubiak

tel. (61) 851 37 08
anitak@poradnikrestauratora.com.pl