Agata Kuter: Nie straszne mi urzędy i cała papierologia | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

Agata Kuter: Nie straszne mi urzędy i cała papierologia

Rozmowa z Agatą Kuter, managerką i wspołwłascielką restauracji A nóż widelec w Poznaniu.

Jest Pani managerką jednego z najlepszych i najbardziej rozpoznawalnych szefów kuchni w Polsce, a jednocześnie współwłaścicielką restauracji. W jakich sytuacjach kobieca intuicja i tzw. szósty zmysł, umiejętności i doświadczenie są wsparciem dla szefa?

Dobrze sformułowane pytanie, bo właściwie podsumowujące moje starania, by nasza restauracja wciąż się rozwijała. Dla mnie wydaje się to być bardzo proste i oczywiste bez większej filozofii. Od początku jestem oczami oraz uszami dla męża. Staram się Michałowi przekazywać uwagi, sugestie, rady, skargi, pochwały, zachwyty naszych gości, by miał jak najlepszy obraz tego, co ja widzę na co dzień. To ważne, bo dzięki temu ma świadomość, że jest kimś wyjątkowym, dla kogo przychodzą goście. Daje mu to energię do działania i chęć tworzenia nowych dań. Dzięki temu wciąż idziemy razem do przodu.

Jak ocenia Pani rolę kobiet na tym samym stanowisku w innych restauracjach?

Uważam, że jesteśmy stworzone do roli managera. Potrafimy opiekować się domem, a restauracja to również dom, w którym przyjmujemy gości. Jako kobiety umiemy dobrze organizować sobie czas, pogodzić wiele obowiązków w pracy jak i w domu. Czytamy między wierszami, więc analizujemy każde zdarzenie i wyciągamy wnioski. Jesteśmy wrażliwe i drobnostkowe, dzięki czemu dopieszczamy wnętrza. Ważna rzecz – nie straszne nam urzędy i cała „papierologia” z tym związana. Te cechy są bardzo istotne w biznesie, w szczególności w gastronomi, gdzie ciągle coś się zmienia.

Kto jest dla Pani wzorem w tym fachu?

Aby iść z duchem czasu często spotykam się z koleżankami i wymieniamy się doświadczeniami, radzimy sobie wzajemnie, pomagamy. Wiem, że kucharze wzorują się na starszych kolegach, legendach gastronomi, ale ja nie mam mentorki. Od początku polegałam na doświadczeniu zdobytym głównie w Anglii, całej reszty, czyli wspomnianej „papierologii” czy kadr nauczyłam się przy naszej restauracji.   

Jakie cechy musiała Pani rozwinąć, by stanąć na wysokości zadania i podołać tej pracy? W czym są lepsze od mężczyzn?

Musiałam z wrażliwej, skromnej, cichej osoby stać się liderem ciągnącym swój zespół za sobą. Być może geny nauczycielskie  w tym mi pomogły, bo faktycznie lubię dzielić się wiedzą, nauczać, i chyba mam cierpliwość. Bycie asertywnym i zarządzanie ludźmi, to mi spędzało sen z powiek. Jeśli chodzi o mężczyzn to z nimi rozmawia się krótko i na temat, „bez ceregieli”, niestety nie umieją czytać między wierszami i się nie domyślają. Kobiety natomiast widzą rzeczy, sytuacje, o których mężczyźni by w życiu nie pomyśleli, i tak jak wcześniej wspominałam, panowie nie potrafią robić dziesięciu rzeczy na raz, dlatego każda firma pełniąca usługi dla obojga płci musi w zarządzie mieć kobietę i mężczyznę, którzy doskonale się uzupełniają.

Rozmawiała Beata Marcińczyk.

Galeria

Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!
Kategoria
Wywiady
Tagi
Data dodania
6 marca 2019

Podobne artykuły

Dawid Łagowski: Praca, prac i jeszcze raz praca

11 marca 2019

Rozmowa z Dawidem Łagowskim, szefem kuchni w Pałacu Mierzęcin.

przeczytaj całość

Agata Wojda: Przy doskonałym jedzeniu nie rozróżniam płci i karier...

10 marca 2019

Rozmowa z Agatą Wojdą, czterokrotną zdobywczynią Bib Gourmand Michelin. W polskiej edycji przewodnika kulinarnego Gault & Millau uznano ją za najlepszą kobietę szefa w Polsce. Wielokrotnie reprezentowała kuchnię polską poza granicami kraju, gotując m.in. w Izraelu, Belgii, Francji, Włoszech.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Anita Kubiak

tel. (61) 851 37 08
anitak@poradnikrestauratora.com.pl