Piotr Murawski, Szef Kuchni marki Knorr
Bigos też może być wege! Smakiem przypomina warzywny gulasz. „Oprócz kapusty i śliwek dodaje się do niego pieczarki, paprykę czerwoną i zieloną, cebulę oraz świeże pomidory. Całość dość długo dusi się ze sobą z dodatkiem ziół, dzięki czemu kapusta staje się aromatyczna i delikatnie pikantna. Dopełnieniem potrawy mogą też być inne warzywa, np. cukinia, suszone pomidory czy ciecierzyca. Wegetariańska wersja bigosu będzie dobrze współgrała również z pokrojonym w kostkę i podsmażonym sojowym tofu”, poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. „Bigos dobrze smakuje szczególnie z pieczywem. Świetnie komponuje się także z ryżem czy ziemniaczanymi kopytkami, odgrywając wówczas rolę warzywnego gęstego sosu. Przed podaniem posypuje się go posiekanym koperkiem lub natką pietruszki”, dodaje.
Składniki:
- 200 g śliwek węgierek
- 10 pieczarek
- 5 świeżych pomidorów
- Bulion na włoszczyźnie Knorr
- 5 sztuk ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- duża główka kapusty
- cebula biała
- 3 ząbki czosnku
- papryka czerwona
- papryka zielona
- pęczek koperku
- łyżeczka kminku
- czerwone wino
- łyżeczka ostrej papryki mielonej
- pół kostki masła
Sposób przygotowania:
Kapustę kroimy w kostkę, a następnie gotujemy w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Dodajemy do kapusty kostkę Knorr, aby nadać aromatu i gotujemy do miękkości. Na maśle, w rondlu, podduszamy cebulę pokrojoną w piórka oraz posiekany czosnek. Dodajemy oczyszczone i pokrojone w kostkę papryki i cząstki pieczarek. Dodajemy kawałki pomidorów i cząstki śliwek. Dusimy przez kilka minut. Do duszonych warzyw dodajemy odcedzoną kapustę. Doprawiamy kminkiem i ostrą papryką. Wlewamy czerwone wino i dusimy około 20 minut, aż większość płynu odparuje. Podajemy posypane posiekanym koperkiem. Najlepiej smakuje z pieczywem.