Brasserie w Zamku Topacz | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

Brasserie w Zamku Topacz

Zamek Topacz przygotował nową, kulinarną propozycję dla wszystkich swoich gości. 16 kwietnia w jego murach otwarta została restauracja Brasserie. Restauracja w Zamku Topacz została z kolei przeniesiona w nowe miejsce.

Brasserie

Brasserie to po francusku lokal, w którym panuje nieco luźniejsza atmosfera niż w restauracji. To miejsce stworzone dla wszystkich tych, którzy chcą zjeść lunch lub kolację w mniej zobowiązującym otoczeniu. Szefem Kuchni, podobnie jak w Restauracji w Zamku Topacz, będzie tutaj Rafał Borys.

Menu nowej restauracji to szeroka paleta potraw, wywodzących się zarówno z kuchni polskiej, jak i kuchni świata. Można tutaj skosztować zarówno tatara z tuńczyka, krewetek czy zupy Tom Kha Gai, jak i grillowanego kurczaka, gęsich żołądków czy steku z polędwicy wołowej.

Brasserie będzie czynne codziennie w godzinach 13.00-22.00. Lokal znajduje się w głównym budynku kompleksu Zamek Topacz Resort & Art SPA, w pomieszczeniach, w których do tej pory mieściła się Restauracja w Zamku Topacz.

Restauracja w Zamku Topacz

Restauracja w Zamku Topacz pozostanie w rękach aktualnego szefa kuchni Rafała Borysa, zmieni się jedynie miejsce, w którym przyjmowani będą goście. Niezwykle elegancka i kameralna sala, w której wcześniej był bar, zamieniła się w salę restauracyjną.

Restauracja w Zamku Topacz pozostanie w duchu fine dining. Będziemy obsługiwać naszych gości na najwyższym poziomie. Wraz z nowym, wiosenno-letnim menu, poznamy wykwintne połączenia smakowe i wybierzemy się w niezwykle ciekawą, kulinarną podróż – powiedział Rafał Borys, Szef Kuchni Restauracji w Zamku Topacz i Brasserie.

Doświadczenia te dodatkowo wzbogaci nowa, unikalna, ręcznie wyrabiana porcelana, przygotowana przez Dominikę Kulczyńską i Katarzynę Mazurek. Naczynia zostały wykonane różnymi metodami, wykorzystane zostało m.in toczenie na kole garncarskim, lepienie z ręki czy odlewanie.

Najbardziej pracochłonną techniką jest toczenie na kole garncarskim, zajmuje około 12 dni. Na jeden duży talerz potrzebne jest około 2,5 kg gliny. Temperatura podczas ponownego procesu wypalania talerzy wynosi około 1230 stopni Celsjusza – wyjaśnia Dominika Kulczyńska.

Projektując zestaw dla Zamku Topacz chciałyśmy połączyć wyrafinowaną porcelanę z ręczną pracą, a także różne struktury i faktury w jedną całość. Podczas tworzenia byłyśmy w ciągłym kontakcie z szefem kuchni Rafałem Borysem, ponieważ naszym celem było wykonanie wyjątkowego zestawu naczyń, który będzie doskonałym uzupełnieniem przygotowywanych potraw i pięknych wnętrz Zamku Topacz. Wraz z Katarzyną starałyśmy się stworzyć naturalne i niespotykane w porcelanie kształty. W efekcie nasze miski są podobne do jaskółczego gniazda – powiedziała Dominika Kulczyńska.

Ręcznie wyrabiana porcelana to różnorodne i wyjątkowe dzieło, dzięki któremu możemy docenić hand made. Porcelana stworzona dla Restauracji w Zamku Topacz przeszła taki sam proces produkcyjny, jak naczynia tworzone w fabrykach, dzięki czemu została odpowiednio utrwalona i będzie odporna na ewentualne uszkodzenia, np. spowodowane myciem w zmywarce.

Restauracja w Zamku Topacz będzie czynna od wtorku do soboty w godzinach 18.00-22.00.

Galeria

Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!
Kategoria
Wydarzenia
Tagi
Data dodania
16 kwietnia 2018

Podobne artykuły

Kongres Szefów Kuchni już w październiku

24 września 2018

Tegoroczna edycja, po raz pierwszy odbędzie się w EXPO XXI czyli praktycznie w centrum Warszawy. Data Kongresu zaplanowana jest na 9 października. Obserwując rosnącą z roku na rok frekwencję i duże zainteresowanie wydarzeniem, organizatorzy przewidują udział nawet 2.000 szefów z całej Polski. Dlatego Sala Plenarna będzie przygotowana na ok. 1000 słuchaczy. Jednocześnie wielkość powierzchni prezentacyjnej dla firm została ograniczona.

przeczytaj całość

The Best Chefs Awards w Mediolanie

24 września 2018

01 października w Mediolanie odbędzie się gala The Best Chef Awards. Udział w niej weźmie elita szefów kuchni z całego świata. Najwięcej, bo aż 55 szefów kuchni pochodzi z Francji, 47 z Włoch, 20 z Japonii. Także Polska ma swoich dwóch reprezentantów, a są nimi Wojciech Modest Amaro/ Atelier Amaro – Warszawa oraz Marcin Popielarz/ Biały Królik – Gdynia.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Anita Kubiak

tel. (61) 851 37 08
anitak@poradnikrestauratora.com.pl