Krzysztof Obliński, szef kuchni restauracji Spichlerz w Zamku Topacz
Chłodnik litewski (przepis na 4 porcje)
Składniki:
- Buraki 0,5 kg
- Botwinka 1 pęczek
- Rzodkiewka 1 pęczek
- Szczypior 1 pęczek
- Ogórek świeży 200 g
- Jogurt naturalny 400 g
- Koper ½ pęczka
- Sok z ½ cytryny
- 2 jajka
- Sól, cukier pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Gotujemy bulwy buraków, studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rzodkiewki i ogórka również ścieramy na kawałki o podobnej wielkości. Botwinkę gotujemy na parze i lekko ostudzoną kroimy. Do tak przygotowanych warzyw dodajemy jogurt, sok z cytryny oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec posypujemy szczypiorkiem i koperkiem. Podajemy z jajkami ugotowanymi na półtwardo.