Chłodnik litewski

Chłodnik litewski

04 lipca 2018

Krzysztof Obliński, szef kuchni restauracji Spichlerz w Zamku Topacz 

Chłodnik litewski (przepis na 4 porcje)

Składniki:

  • Buraki 0,5 kg
  • Botwinka 1 pęczek
  • Rzodkiewka 1 pęczek
  • Szczypior 1 pęczek
  • Ogórek świeży 200 g
  • Jogurt naturalny 400 g
  • Koper ½ pęczka
  • Sok z ½ cytryny
  • 2 jajka
  • Sól, cukier pieprz do smaku

Sposób przygotowania: 

Gotujemy bulwy buraków, studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rzodkiewki i ogórka również ścieramy na kawałki o podobnej wielkości. Botwinkę gotujemy na parze i lekko ostudzoną kroimy. Do tak przygotowanych warzyw dodajemy jogurt, sok z cytryny oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec posypujemy szczypiorkiem i koperkiem. Podajemy z jajkami ugotowanymi na półtwardo.