Dzieci gotują dla dzieci z Grzegorzem Łapanowskim | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

Dzieci gotują dla dzieci z Grzegorzem Łapanowskim

2 grudnia dzieci uczestniczące w kulinarnym projekcie edukacyjnym prowadzonym przez Fundację Szkoła na Widelcu przygotowały ucztę świąteczną dla swoich chorych rówieśników. To było niezwykłe spotkanie.

Przez cały listopad Fundacja Szkoła na Widelcu prowadziła warsztaty kulinarne z grupą dzieci i młodzieży na warszawskim Mokotowie. W ramach tego mini projektu - Wyzwanie Gotowanie – kursanci zdobywali podstawowe umiejętności kulinarne. Organizatorzy przygotowali cykl edukacyjny, podczas którego dzieci z trzech grup wiekowych nauczyły się przygotowywać śniadanie, drugie śniadanie, obiad i podwieczorek.

Finałem warsztatów było przygotowanie samodzielnie przez kursantów świątecznego spotkania dla podopiecznych Fundacji Mam Marzenie i Fundacji Nasze Dzieci. Kulinarne przygotowania odbywały się przez cały dzień pod czujnym okiem edukatorów kulinarnych i wolontariuszy Fundacji Szkoła na Widelcu oraz Grzegorza Łapanowskiego – prezesa i założyciela tej Fundacji. W menu znalazło się mnóstwo świątecznych przysmaków m.in.: pierogi ruskie, pierogi z kapustą i grzybami, śledziowa sałatka z pieczonymi burakami, pasztet z białej fasoli i gruszki, pasztet z cieciorki z nutą orzechową oraz pyszne świąteczne desery. Uczestnicy mogli też ozdobić pierniki naturalnymi lukrami i zabrać je do domu, aby kogoś nimi obdarować lub powiesić na choince. Rozbudziliśmy razem ducha Świąt. Klimatyczny obiad odbył się w studiu kulinarnym Food Lab Studio i zgromadził blisko 80 osób. Gościem spotkania była też zastępca burmistrza Mokotowa Monika Gołębiewska-Kozakiewicz.

Galeria

Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!
Kategoria
Wydarzenia
Tagi
Data dodania
5 grudnia 2017

Podobne artykuły

Ernest Jagodziński – polski finalista w konkursie Les Chefs en Or

22 października 2018

Konkurs kulinarny Les Chefs en Or odbędzie się już za 21 dni! Poprzednio zaprezentowaliśmy sylwetkę utalentowanego Emila Guzika, tegorocznego finalisty w kategorii Uczeń. Poniżej przedstawiamy drugiego reprezentanta, Ernesta Jagodzińskiego, który wraz z pomocnikiem Łukaszem Daszyńskim przygotowuje się obecnie w Instytucie Kulinarnym Transgourmet do walki o tytuł najlepszego profesjonalnego kucharza.

przeczytaj całość

Spotkanie z SelfCookingCenter w zamku Topacz

22 października 2018

25 października w Zamku Topacz pod Wrocławiem odbędzie się druga edycja konkursu dla młodych szefów kuchni. Adepci sztuki kulinarnej zmierzą się tym razem z kuchnią wegańską.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Anita Kubiak

tel. (61) 851 37 08
anitak@poradnikrestauratora.com.pl