Gala Poland 100 Best Restaurants

Newsy

Gala Poland 100 Best Restaurants

29 października 2018

26 października w Rytrze w Willi Poprad odbyła się premiera 8. edycji Przewodnika Poland 100 Best Restaurants. W tym roku przeszkoleni, anonimowi inspektorzy odwiedzili i ocenili za pomocą kwestionariusza składającego się ze stu podpunktów 1141 restauracji. Punkty przyznawane były za jakość i świeżość produktów, harmonijność menu, walory smakowe serwowanych dań, profesjonalizm i jakość obsługi, komfort i atmosferę pobytu oraz otoczenie i wnętrze restauracji. Na listę 100 najlepszych restauracji trafiły miejsca godne uwagi. Najlepszą restauracją w Polsce 2018 r. została Wodna Wieża z Pszczyny, a tytuł najlepszej karczmy przypadł Cichemu Kącikowi z Krynicy – Zdrój. Przyznano również nagrody specjalne – szefem kuchni roku 2018 został Szymon Bracik, osobowością kulinarną – Dariusz Struciński, szefem jutra – Dawid Szkudlarek. Kucharzem odkrycie – Tomasz Łagowski, kucharzem młodym talentem – Jakub Kasprzyk. Nagrodę za kreowanie polskich przepisów w nowej odsłonie otrzymał Dawid Łagowski, a Ernest Jagodziński za krzewienie sztuki kulinarnej. Natomiast nagroda za najlepsze bellunch menu powędrowała do Sebastiana Olmy. Najlepszą imprezą kulinarną roku została Made Restaurant. Przyznano również dwie nagrody za debiut roku, które trafiły do gdańskiej restauracji Majolika oraz krakowskiej restauracji Zalipianki Ewa Wachowicz. Uwieńczeniem wieczoru była kolacja serwowana podczas uroczystości rozdania nagród.

Menu przygotował szef kuchni Willi Poprad Artur Pasoń. W menu znalazły się m.in. oscypek podany z biszkoptem z rukoli, wytrawną gruszką sous-vide w czerwonym winie i liśćmi kafiru, okrasą z boczku podegrodzkiego oraz konfiturą z suski sechlońskiej i nutą śliwowicy łąckiej; krem z wędzonych ziemniaków na wywarze z ogonów wołowych podawany z chipsami z czarnego czosnku, tapioką w aromacie suszonych grzybów oraz esencją pietruszkową; wolno gotowane policzki wołowe podawane z kaszotto gryczanym z kasztanami, kalafiorem romanesco, pudrem z buraka oraz sosem demi-glace warzywnym. Po uroczystym wręczeniu nagród dostępne były bufety komponowane z produktów regionalnych otaczających malowniczą dolinę Popradu. Podczas Gali świętował swoje 52 urodziny Robert Sowa.

OFICJALNE WYNIKI VIII EDYCJI POLAND 100 BEST RESTAURANTS AWARDS 2018

NAJLEPSZA RESTAURACJA W POLSCE 2018Wodna Wieża – Pszczyna

GRAND AWARD +:

SENSES RESTAURANT – Warszawa

ATELIER AMARO – Warszawa

RESTAURACJA BLOW UP HALL 5050 – Poznań

RESTAURACJA PLATTER BY KAROL OKRASA – Warszawa

AMBER ROOM – Warszawa

GÓRALSKA TRADYCJA – Zakopane

LA BRASSERIE MODERNE – Warszawa

RESTAURACJA BELVEDERE – Warszawa

RESTAURACJA WODNA WIEŻA – Pszczyna

N31 RESTAURANT&BAR – Warszawa

RESTAURACJA WZORCOWNIA BY BOBER – Pabianice

STREFA RESTAURACJA & BAR – Warszawa

RESTAURACJA HALKA – Zakopane

APPASSIONATA – Radzionków

RESTAURACJA ARTE – Kołobrzeg

PAŁAC TŁOKINIA – Tłokinia Kościelna

PINK LOBSTER – Warszawa

GRAND AWARD:

CEVICHE BAR – Warszawa

Z DRUGIEJ STRONY LUSTRA – Szczecin

FLAVORIA – Poznań

RESTAURACJA POLANKA – Krosno

RESTAURACJA ROMANTYCZNA HOTEL SPA DR IRENA ERIS – Wzgórza Dylewskie

RESTAURACJA TRZY RYBKI – Kraków

RESTAURACJA ART DECO HOTEL SPA DR IRENA ERIS – Polanica Zdrój

RESTAURACJA CONCEPT 13 – Warszawa

RESTAURACJA COPERNICUS – Kraków

RESTAURACJA BULAJ ARTUR MOROZ – Sopot

RESTAURACJA ACQUARIO – Wrocław

A NÓŻ WIDELEC – Poznań

MOO MOO STEAK&BURGER CLUB – Kraków

RESTAURACJA JOKER – Tychy

SALTO RESTAURANT – Warszawa

RESTAURACJA CAFE ORANŻERIA – Kraków

TRATTORIA LA CANTINA – Gdańsk

RESTAURACJA REFEKTARZ HOTEL ZAMEK RYN – Ryn

RESTAURACJA PROVITA – Kołobrzeg

RESTAURACJA MODRZEWIE PARK HOTEL – Szczawnica Zdrój

RESTAURACJA MOONSFERA – Warszawa

RESTAURACJA BARRACUDA – Gdynia

RESTAURACJA PAŁACOWA HOTELU ANDERS – Stare Jabłonki

RESTAURACJA PERGOLA – Łańcut

NOTA_RESTO BY TOMASZ LEŚNIAK – Kraków

QUALE RESTAURANT – Łódź

RESTAURACJA ALEGLORIA – Warszawa

RESTAURACJA FERULA HOTEL BACÓWKA RADAWA&SPA – Radawa

RESTAURACJA THE GARDEN GRILLE & BAR – Rzeszów

BIESIADA OPOLSKA – Opole

CHAPEAU BAS – Ustka

RESTAURACJA MAGNIFICA – Kraków

WINOSFERA – Warszawa

CHŁODNA 15 BY WILAMOWSKI – Warszawa

RESTAURACJA SUBLIMA – Kołobrzeg

RESTAURACJA BLUEBELL W HOTELU NATURA RESIDENCE – Siewierz

RESTAURACJA POD FREDRĄ – Wrocław

DEKANT WINEBAR & RESTAURANT – Warszawa

POD PAPUGAMI – Wrocław

RESTAURACJA STARA WOZOWNIA – Mała Wieś

RESTAURACJA ATMOSPHERE – Słupsk

RESTAURACJA HASHI SUSHI – Gdynia

RESTAURACJA PAŁAC WIĘKSZYCE – Większyce

RESTAURACJA THE PIANO – Bytom

OLKUSKA 7 BY JAREK UŚCIŃSKI – Warszawa

RESTAURACJA SMAQ – Katowice

ENOTEKA PERGAMIN – Kraków

RESTAURACJA OYSTER – Świnoujście

RESTAURACJA À LA CARTE ARŁAMÓW – Ustrzyki Dolne

RESTAURANT & BAR CRISTAL – Białystok

RESTAURACJA CESARSKA – Chorzów

WILLA POPRAD – Rytro

ŚLĄSKA PROHIBICJA – Katowice

PAWILON TOWARZYSKI – Białystok

RESTAURACJA ŻÓŁTY SŁOŃ – Kielce

FILIPA 18 FOOD WINE ART. – Kraków

RESTAURACJA CYNAMON – Ustronie Morskie

ROCKABILLY – STEAKHOUSE & WHISKY BAR – Kielce

TRATTORIA ANTICA – Opole

MORSKIE OPOWIEŚCI – Jarosławiec

BEST OF AWARD OF EXCELLENCE:

ORZECH I MIÓD HOTEL LASKOWO – Jankowice

RESTAURACJA ZIELONY OGRÓD – Zabrze

RESTAURACJA GIERKRÓWKA – Zawada

RESTAURACJA MAGIEL KULINARNY – Sosnowiec

RESTAURACJA MONTE – CARLO – Kielce

RESTAURACJA KARCZMA LWOWSKA – Wrocław

BISTRO SZARLOTTA – Poznań

RESTAURACJA TAAKA RYBA – Sumina

RESTAURACJA JAZZ BAR – Szczawnica

DWOREK NEW RESTAURANT – Bielska – Biała

RESTAURACJA KRASNODWÓR – Warszawa

GOŚCINIEC RYŃSKI MŁYN – Ryn

RESTAURACJA BELLE EPOQUE – Zgłobice

TAWERNA KAPITAŃSKA – Oława

ZIELONYM DO GÓRY – Kraków

RESTAURACJA BARYŁKA – Gdańsk

SZARA EMINENCJA PIASECZNO – Piaseczno

RESTAURACJA MIODOWA – Ostrołęka

RESTAURACJA KLIMATT – Szczecin

RESTAURACJA SZKLARNIA – Gołkowice Dolne

PIWNICA RAJCÓW – Gdańsk

SZARA EMINENCJA – Warszawa

RISTORANTE OSTERIA LE BOTTI – Tychy

RESTAURACJA GRANDE COZZE – Kielce

LWIA BRAMA² – Wrocław

AWARD OF EXCELLENCE:

MELUZYNA RESTAURANT & WINE – Bydgoszcz

RESTAURACJA PARK CAFE – Koszalin

PAK CHOI – Sopot

RESTAURACJA GALLO NERO – Bielsko-Biała

27 PORCJI – Kraków

RESTAURACJA CRISTALINO KUCHNIA I WINO – Tarnów

PRACOWNIA SMAKU ORSO – Knurów

NAJLEPSZA KARCZMA W POLSCE 2018 KARCZMA CICHY KĄCIK – Krynica Zdrój

GRAND AWARD:

KARCZMA LITWOROWY STAW – Białka Tatrzańska

KARCMA MUZYKANCKO – Poronin

KARCZMA CICHY KĄCIK – Krynica Zdrój

KARCZMA POD SOKOŁEM – Sokółka

NORDOWI MOL – Celbowo

BEST OF AWARD OF EXCELLENCE:

JAKUBOWA IZBA – Ryki

KARCZMA MŁYŃSKA – Wrocław

KARCZMA POLSKA ZAGRODA – Sopot

NAGRODY SPECJALNE:

SZEF KUCHNI ROKU 2018

Szymon Bracik

SZEF KUCHNI ROKU 2018 – REGION CENTRALNY

Jarek Walczyk

SZEF KUCHNI ROKU 2018 – REGION WSCHODNI

Łukasz Rakowski

SZEF KUCHNI ROKU 2018 – REGION POŁUDNIOWY

Dariusz Siciarz

SZEF KUCHNI ROKU 2018 – REGION POŁUDNIOWO – ZACHODNI

Mariola Monczak

SZEF KUCHNI ROKU 2018 – REGION PÓŁNOCNO – ZACHODNI

Rafał Durka

SZEF KUCHNI ROKU 2018 – REGION PÓŁNOCNY

 Artur Lachowicz

NAJLEPSZE BELLUNCH MENU 2018 

Sebastian Olma

OSOBOWOŚC KULINARNA 2018

Dariusz Struciński

SZEF KUCHNI JUTRA 2018

Dawid Szkudlarek

KUCHARZ ODKRYCIE ROKU 2018

Tomasz Łagowski

KUCHARZ MŁODY TALENT 2018

Jakub Kasprzyk

KREOWANIE POLSKICH PRZEPISÓW W NOWEJ ODSŁONIE 2018

Dawid Łagowski

KRZEWIENIE SZTUKI KULINARNEJ 2018

Ernest Jagodziński

ZA POMOC I ZAANGAŻOWANIE PRZY ORGANIZACJI GALI

WILLA POPRAD – Rytro

IMPREZA KULINARNA ROKU 2018

MADE Restaurant

DEBIUT ROKU 2018

MAJOLIKA – Gdańsk

DEBIUT ROKU 2018

Zalipianki Ewa Wachowicz – Kraków

NAJLEPSZA KARTA WIN 2018

DEKANT WINEBAR & RESTAURANT – Warszawa