Gelato Festival 2018 w Warszawie za nami | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

Gelato Festival 2018 w Warszawie za nami

Znamy zwycięzcę polskiego przystanku oraz reprezentantów Polski, w kolejnym etapie konkursu Gelato Festival World Masters.

Sześciu mistrzów lodziarstwa, spośród startujących w tegorocznym konkursie Gelato Festival zakwalifikowało się do następnego etapu, rozpoczętego w tym roku Gelato Festival World Masters, którego finał będzie w 2021 r.

Cała szóstka naszych mistrzów gelato, wyłonionych w konkursach: Gelato Festival Challenge Primulator w kwietniu i Gelato Festival Warszawa w czerwcu, będzie reprezentowała Polskę podczas konkursu International Day w 2020 r. we Włoszech

Paweł Bodziacki i Paweł Petrykowaki – smak: Paolo Fruits Chocolate - Gdańsk

Mateusz Olszewski – smak: kremówka - Ząbki

Peter Bertoti – smak: czarna porzeczka - Pruszków

Piotr i Adam Lubocki – smak: chlebowiec z ryżem jaśminowym i jagodą kamczacką - Szczecin

Szymon Musialski – smak: biała czekolada z granatem i pistacjami - Ostrow Wielkopolski

Tomasz Szypuła – smak: Cud miód orzeszki – Baborów

W ramach konkursu Gelato Festival przyznaje, nagrody dla najlepszych producentów lodów, w kilku kategoriach.

Nagrodę Gelato to Go za największą sprzedaż lodów na wynos zdobyła Paulina Salamończyk z Gliwic, oferująca smak Twarożek kokosowy z salsą morelową”.

W konkursie Tonda Challenge organizowanym przez firmę IFI (konkurs polega na przygotowaniu przez lodziarza porcji najbliższej 60 gramom) złotą szpatułkę otrzymał Mateusz Olszewski z Lodziarni PALERMO, z Ząbek, prezentujący smak Kremówka.

Zwycięzcą European Gelato Festival 2018 w Warszawie został smak Chlebowiec z ryżem jaśminowym i jagodą kamczacką stworzony przez mistrzów Piotra i Adama Lubockich, z cukierni Artisan, w Szczecienie.

Innowacyjny, wytrawny smak przypadł do gustu zarówno jury jak i odwiedzającym. Intrygujący smak chlebowca został ostro przełamany gorzko-kwaśną jagodą. Co ciekawe lody są wykonywane bez udziału mleka i jaj, tylko na składnikach roślinnych. Odkryliśmy więc lody wegańskie o unikatowym smaku

Zwycięzca otrzymał złoty medal, zaprojektowany przez znanego artystę z Florencji - Paolo Penco.

Smaki prezentowanych lodów były oceniane przez profesjonalne jury w kategoriach: prezentacja i historia powstawania, smak i konsystencja. Głosy jurorów stanowiły 50% . Drugie 50% to głosy wszystkich gości, odwiedzających festiwal, smakujących lody i wybierających swój ulubiony.

W głosowaniu Jury na pierwszym miejscu znalazł się smak Cud miód orzeszki Tomasza Szypuły z Braborowa, a w oczach, a raczej smakach odwiedzjących Warszawiaków zwyciężyła “Czarna porzeczka” Petera Bertoti.

Już dzisiaj zapraszamy na kolejną edycję Gelato Festival w Warszawie za rok!

Następnie Gelato Festival wyruszy przez ocean do USA, gdzie będzie miał 8 przystanków na wschodnim i zachodnim wybrzeżu.

Gelato Festival 2018 w Warszawie mógł odbyć się dzięki partnerom strategicznym: Carpigiani, Sigep oraz sponsorom: ifi (lider rynku w produkcji profesjonalnych chłodziarek, zamrażarek, pojemników chłodzących do lodów), Mec3 (lider rynku produkujący składniki do lodów rzemieślniczych/gelato) w Polsce złoty sponsor z marką Cookies The Original® , Cartoprint , Hiber , Weker, Zucchero & Co .

Europejski edycje Gelato Festival w wybranych miastach kontynentu (w tym od 2 lat Warszawa) stanowią kolejne etapy selekcji do wielkiego finału Gelato Festival World Masters 2021.

W konkursie finałowym weźmie udział 36 najlepszych na świecie mistrzów gelato, wybranych w setkach konkursów trwających przez 4 lata na 5 kontynentach. Jury profesjonalne oraz smakosze lodów będą oceniać proponowane smaki, aby w finale został wyłoniony najbardziej unikatowy i lubiany smak oraz światowy mistrz gelato.

Galeria

Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!
Kategoria
Wydarzenia
Tagi
Data dodania
13 czerwca 2018

Podobne artykuły

Poznań stolicą kulinarnych inspiracji? Tak, Chef!

20 sierpnia 2018

26-27 września w Hali Widowiskowo-Sportowej „Arena” odbędą się 5. targi organizowane przez Chefs Culinar. Bezpośrednie rozmowy z producentami, degustacje artykułów oferowanych w szerokim asortymencie firmy i Dark Restaurant to tylko niektóre z atrakcji przygotowanych dla zaproszonych gości.

przeczytaj całość

4. Ogólnopolski Zlot Kucharzy

13 sierpnia 2018

14 sierpnia, w samym centrum Polski, w Aleksandrowie Łódzkim w Hotelu Jan Sanders odbędzie się 4. Ogólnopolski Zlot Kucharzy.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Anita Kubiak

tel. (61) 851 37 08
anitak@poradnikrestauratora.com.pl