Grillowany comber z jelenia w sosie porzeczkowym

Grillowany comber z jelenia w sosie porzeczkowym

09 maja 2017

Wojciech Harapkiewicz, Szef Kuchni Dworzysko w SzczawnieZdroju, Członek Klubu Szefów Kuchni
 
Składniki:
comber z jelenia
pokrzywa
batat
borówka
skorzonera
szczawik zajęczy
chips z krewetki
Sos:
porzeczka czerwona (sok),
czerwone wino wytrawne,
agar
Sposób przygotowania: 
Comber z jelenia grillujemy. Mięso jest gotowe do jedzenia, jeżeli w środku panuje temperatura do 55 stopni (stopień wysmażenia: medium). Skorzonerę blanszujemy i delikatnie podsmażamy na maśle. Bataty pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok. 30 min. Następnie obieramy ze skórki i robimy płynne purée z dodatkiem masła. Talerz dekorujemy sałatką z pokrzywy i borówek.