Kasztany w maraschino na budyniu z kaszy z zefirkami
0,2 l maraschino Maraska
0,75 kg kaszy manny
400 g gotowanych kasztanów
50 g śliwek wędzonych
1 laska cynamonu
pół gałki muszkatołowej
75 g migdałów płatków
100 ml miodu wielokwiatowego
1 l mleka
0,75 kg jabłek
4 jajka
50 g cukru
1 szczypta szafranu
Jabłka pieczemy w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez około 20 minut. Mleko doprowadzamy do temperatury około 90 stopni, dodajemy szafran oraz bardzo powoli kaszę manną intensywnie mieszając. Wędzone śliwki i kasztany gotujemy w maraschino razem z laskami cynamonu ok. 10 minut. Do kaszy manny dodajemy miód, sok z limonki oraz migdały i blendujemy starannie. Jabłka przecieramy przez przecierak, studzimy nieco i łączymy z cukrem a następnie z ubitą na sztywno pianą z białek. Wymieszaną masę nakładamy łyżką stołową na matę cukierniczą, po czym wkładamy do piekarnika na około 15 minut. Całość serwujemy posypaną migdałami.
Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów Boże Narodzenie w staropolskim stylu