Kolacja miodem płynąca | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

Kolacja miodem płynąca

Miejsce
Gdańsk
Organizator
Kuba Korczak, Maciej Szela
Data
19 stycznia 2019

19 stycznia 2019, plejada trójmiejskich szefów kuchni i aktywistów kulinarnych m.in. Mariusz Pieterwas, Malika Szyc-Juchnowicz, Jan Kilański, Jacek Koprowski przygotuje charytatywną Kolację Miodową w Hotelu Hampton by Hilton Gdańsk Old Town. Całkowity dochód z kolacji przeznaczony zostanie na odbudowę pasieki Rafała Szeli, któremu we wrześniu 2018 r. wytruto 2,5 miliona pszczół, a także na planowane przez niego akcje edukacyjno-pomocowe.

– To będzie prawdziwa uczta dla zmysłów. Zapraszamy na niepowtarzalne święto smaku, którego głównym bohaterem będzie miód. Kolację Miodem Płynącą przygotują dla Państwa wybitni szefowie, których poza umiejętnościami i pasją cechuje również wyjątkowa empatia. W oficjalnym wydarzeniu, które znajdziecie pod linkiem https://www.facebook.com/events/570384436755697/ będziemy kolejno odkrywać twórców tego niezwykle szlachetnego menu – mówi inicjator akcji Kuba Korczak, szef kuchni i organizator wydarzeń kulinarnych.

– Bez pszczół ludzka rzeczywistość nigdy nie będzie taka sama. Pszczoły dają nam dużo więcej niż się spodziewamy, nie oczekując absolutnie niczego w zamian. Dlatego podczas kolacji opowiemy również o ich pasjonującym życiu, zwyczajach i codziennej ciężkiej pracy, z której czerpiemy każdego dnia - mówi Rafał Szela, pszczelarz.

Kolacja Miodem Płynąca odbędzie się 19 stycznia 2019 o godzinie 18:00 w Hotelu Hampton by Hilton Gdańsk Old Town, przy ul. Lektykarskiej 4 w Gdańsku.

Szefowie zabiorą Państwa w 6-cio daniową podróż, której towarzyszyć będzie degustacja i winna opowieść Izy Kamińskiej specjalistki od szkoleń i autorskich degustacji wina.

Aby wziąć udział w wydarzeniu wystarczy wykupić zaproszenie-cegiełkę, której cena wywoławcza wynosi 180 zł od osoby. Zaproszenie można zarezerwować za pośrednictwem e-maila: gdansk@kolacjamiodowa.pl Całkowity dochód z wydarzenia zostanie przekazany na odbudowę Pasieki Rafała Szeli, edukację i pomoc innym pszczelarzom w podobnych sytuacjach. Liczba miejsc na kolację jest ograniczona.

– Przed nami odbudowa – niezwykle trudne i czasochłonne zadanie. Wierzę jednak, że mamy do zrobienia coś jeszcze. Chcemy nadal dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem, pomagać innym, by choć w części odwdzięczyć się za całe dobro, które w tej trudnej sytuacji spotkało mnie i moją rodzinę – mówi Rafał Szela.

Na tym jednak nie koniec. Pan Rafał nie poddaje się i marzy, by ta sytuacja pozostawiła po sobie trwały ślad dobra. - Stworzyliśmy autorską inicjatywę #TAKdlaPszczół, by poprzez ogólnopolskie działania edukacyjne, charytatywne, eventy i nagrania upowszechniać wiedzę, uwrażliwiać i pomagać innym. Od przyszłego roku rozpoczynamy tworzenie w naszej pasiece specjalnej rezerwy pszczół dostępnych "od ręki" dla pszczelarzy w podobnych do naszej sytuacjach. O kolejnych działaniach będziemy systematycznie informować za pośrednictwem mediów społecznościowych - dodaje pszczelarz.

 

Historia Rafała Szeli i jego pszczół

19 września 2018 na długo zostanie w pamięci Rafała Szeli, pszczelarza z podkarpackiego Chmielnika. W jednej chwili zginęło tu blisko 2,5 miliona pszczół z 66 rodzin. Wyniki badań potwierdzają, że do wytrucia doszło nieprzypadkowo, na skutek działania osób trzecich, przy użyciu bardzo toksycznego dla pszczół insektycydu do dezynsekcji pustych pomieszczeń magazynowych i zwalczania m.in. wołka zbożowego. Inne okoliczne pasieki nie ucierpiały. Jak dotąd sprawcy nie ustalono. Sprawę bada Policja.

Trzy lata ciężkiej i pełnej wyrzeczeń pracy poszło na marne, a marzenia i nadzieje na lepsze jutro runęły jak domek z kart. To ogromna pszczela i ludzka tragedia zarazem.

– To był szok, że dzieje się to tu i teraz. Miejsce radości zajęło poczucie bezsilności, strachu i naturalnej, ludzkiej złości. Te tragiczne chwile na zawsze pozostaną w naszej pamięci. Mimo to, każdego dnia, ze wszystkich sił, staraliśmy się pomóc naszym pszczołom, na tyle, ile to tylko możliwe. Łączyliśmy ocalałe, podkarmialiśmy i obserwowaliśmy. Dojrzewaliśmy, by o wszystkim opowiedzieć, bo pszczoły to przecież dobro nas wszystkich – mówi Rafał Szela

Od samego początku sprawa ta budzi ogromne emocje. Przez kilka tygodni żyły nią największe media w całym kraju. Do dziś tysiące osób, za pośrednictwem mediów społecznościowych, wyraża swoje wsparcie, przekazuje słowa otuchy i deklaruje swoją konkretną pomoc. Dramat milionów pszczół zjednoczył, by mogły narodzić się nowe pszczele idee...

Galeria

Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!
Kategoria
Kalendarium
Tagi
Data dodania
21 grudnia 2018

Podobne artykuły

Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś

21 marca 2019

21-22 czerwca w DoubleTree by Hilton Hotel & Conference Centre Warsaw odbędzie się 11. edycja konkursu kulinarnego Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś.

przeczytaj całość

Wielkopolski Kucharz Roku. Konkurs im. Rafała Jelewskiego

21 marca 2019

7 czerwca w Ostoi Chobienice k. Zbąszyna odbędzie się 6. Wielkopolski Kucharz Roku. Konkurs im. Rafała Jelewskiego. Zwycięzca konkursu otrzyma tytuł Wielkopolskiego Kucharza Roku 2019 oraz nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski 2019.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Anita Kubiak

tel. (61) 851 37 08
anitak@poradnikrestauratora.com.pl