Konkurs kulinarny Spotkanie z Self Cooking Center® | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 19 rok na rynku

Konkurs kulinarny Spotkanie z Self Cooking Center®

Promowanie młodych, zdolnych kucharzy oraz poszerzanie znajomości zastosowania technologii konwekcyjno–parowej w pracy kuchni profesjonalnej to główne cele pierwszej edycji konkursu kulinarnego Spotkanie z Self Cooking Center® w Zamku Topacz. Wydarzenie odbędzie się 19 października, a jego organizatorami są Zamek Topacz oraz firma Rational. Dwuosobowe drużyny powalczą o nagrody pieniężne oraz staż u boku doświadczonego Szefa Kuchni Rafała Borysa.

Tematem przewodnim pierwszej edycji konkursu będzie „Gęsina”, ale wśród produktów obowiązkowych, które młodzi kucharze będą musieli wykorzystać w swoich przepisach, jury umieściło także wyroby regionalne. Zadaniem sześciu dwuosobowych zespołów będzie stworzenie przepisu na danie główne w oparciu o technologię konwekcyjno-parową.

Przyjęta formuła konkursu ma zachęcić jego uczestników do łączenia tradycji kulinarnych ze współczesnymi metodami obróbki termicznej. Chcemy także rozbudzić wśród młodych ludzi zamiłowanie do produktów regionalnych i zachęcić ich do poszukiwania w nich pomysłów i inspiracji kulinarnych – powiedział Rafał Borys, Szef Kuchni Restauracji w Zamku Topacz.

Konkurs kierowany jest do młodych kucharzy, którzy nie ukończyli 27 lat w momencie składania zgłoszenia, pracujących w restauracjach na stanowisku kucharza lub Szefa Kuchni. Wydarzenie ma pomóc im w doskonaleniu umiejętności oraz zdobywaniu wiedzy kulinarnej. Dodatkowo będzie dla nich doskonałą okazją do konfrontacji i wymiany doświadczeń zawodowych z innymi osobami z branży.

Etapy konkursu i nagrody

W sztuce kulinarnej bardzo istotne są zasady estetyki, harmonii i aranżacji. Ogromnie liczy się pomysłowość, ciągłe poszukiwanie inspiracji i rozwijanie zmysłu artystycznego. Ważne jest także nieustanne poszerzanie swojej wiedzy technicznej i wdrażanie nowych technologii, między innymi takich jak technologia konwekcyjno-parowa. Dlatego oceniając potrawy, uwzględnimy kryteria, które pozwolą nam spojrzeć na prace młodych kucharzy z wielu stron – powiedział Daniel Sielicki, Szef Kuchni Rational.

Konkurs zakończy oficjalna Gala w Zamku Topacz, podczas której ogłoszeni zostaną zwycięzcy. Nagrodami w pierwszej edycji wydarzenia są:

  • I miejsce: 3 000 zł oraz staż w Restauracji w Zamku Topacz,
  • II miejsce: 2 000 zł,
  • III miejsce 1 000 zł.

Regulamin konkursu Spotkanie z Self Cooking Center® w Zamku Topacz można znaleźć na stronie wydarzenia na Facebooku: http://bit.ly/2tL5Qf7 oraz na : www.rational-online.com

Kategoria
Wydarzenia
Tagi
Data dodania
3 października 2017
Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!

Galeria


Podobne artykuły

Zgłoszenia do preeliminacji Bocuse d’Or Polska tylko do 24 listopada

20 listopada 2017

Preeliminacje krajowe Bocuse d’Or Polska, które organizowane są przez Akademię Bocuse d’Or Polska odbędą się 11 grudnia w Centrum Techniki Kulinarnej DoraM w Warszawie. Formularz aplikacyjny wraz z podpisanym regulaminem należy przesłać do 24 listopada. Patronem medialnym tego wydarzenia jest Poradnik Restauratora.

przeczytaj całość

Dawid Konior i Barotsz Puchałka ponownie w finale KPP

20 listopada 2017

18 listopada na Zamku w Kliczkowie odbył się Ogólnopolski Festiwal Borów Dolnośląskich „Ale pasztet!”. W ocenie jury najlepszymi okazali się Dawid Konior i Bartosz Puchałka z restauracji Pastamore, którzy otrzymali nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2018. Poradnik Restauratora był patronem medialnym tego wydarzenia.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Nikodem Pankowiak

tel. (61) 851 37 08
nikodemp@poradnikrestauratora.com.pl