Konkurs kulinarny Spotkanie z Self Cooking Center® | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 19 rok na rynku

Konkurs kulinarny Spotkanie z Self Cooking Center®

Promowanie młodych, zdolnych kucharzy oraz poszerzanie znajomości zastosowania technologii konwekcyjno–parowej w pracy kuchni profesjonalnej to główne cele pierwszej edycji konkursu kulinarnego Spotkanie z Self Cooking Center® w Zamku Topacz. Wydarzenie odbędzie się 19 października, a jego organizatorami są Zamek Topacz oraz firma Rational. Dwuosobowe drużyny powalczą o nagrody pieniężne oraz staż u boku doświadczonego Szefa Kuchni Rafała Borysa.

Tematem przewodnim pierwszej edycji konkursu będzie „Gęsina”, ale wśród produktów obowiązkowych, które młodzi kucharze będą musieli wykorzystać w swoich przepisach, jury umieściło także wyroby regionalne. Zadaniem sześciu dwuosobowych zespołów będzie stworzenie przepisu na danie główne w oparciu o technologię konwekcyjno-parową.

Przyjęta formuła konkursu ma zachęcić jego uczestników do łączenia tradycji kulinarnych ze współczesnymi metodami obróbki termicznej. Chcemy także rozbudzić wśród młodych ludzi zamiłowanie do produktów regionalnych i zachęcić ich do poszukiwania w nich pomysłów i inspiracji kulinarnych – powiedział Rafał Borys, Szef Kuchni Restauracji w Zamku Topacz.

Konkurs kierowany jest do młodych kucharzy, którzy nie ukończyli 27 lat w momencie składania zgłoszenia, pracujących w restauracjach na stanowisku kucharza lub Szefa Kuchni. Wydarzenie ma pomóc im w doskonaleniu umiejętności oraz zdobywaniu wiedzy kulinarnej. Dodatkowo będzie dla nich doskonałą okazją do konfrontacji i wymiany doświadczeń zawodowych z innymi osobami z branży.

Etapy konkursu i nagrody

Konkurs Spotkanie z Self Cooking Center® w Zamku Topacz składa się z dwóch etapów. Pierwszym z nich jest rejestracja zainteresowanych kucharzy na stronie www.club-rational.com oraz przesłanie autorskiego przepisu, który chcieliby zgłosić do rywalizacji. Zgłoszenia można przesyłać do 29 września. Jury spośród nadesłanych przepisów wybierze sześć, które zakwalifikują się do drugiego etapu konkursu.

Drugi etap odbędzie się 19 października w Zamku Topacz, gdzie sześć dwuosobowych ekip stanie przed zadaniem przygotowania dania konkursowego. Każda potrawa zostanie oceniona przez Jury Techniczne, w którym zasiądzie między innymi Szef Kuchni w Zamku Topacz i Szef Kuchni Rational oraz Jury Degustacyjne. Oceniane będą takie elementy jak: smak, użyte składniki, umiejętności, pomysł, perfekcyjny wygląd czy technika.

W sztuce kulinarnej bardzo istotne są zasady estetyki, harmonii i aranżacji. Ogromnie liczy się pomysłowość, ciągłe poszukiwanie inspiracji i rozwijanie zmysłu artystycznego. Ważne jest także nieustanne poszerzanie swojej wiedzy technicznej i wdrażanie nowych technologii, między innymi takich jak technologia konwekcyjno-parowa. Dlatego oceniając potrawy, uwzględnimy kryteria, które pozwolą nam spojrzeć na prace młodych kucharzy z wielu stron – powiedział Daniel Sielicki, Szef Kuchni Rational.

Konkurs zakończy oficjalna Gala w Zamku Topacz, podczas której ogłoszeni zostaną zwycięzcy. Nagrodami w pierwszej edycji wydarzenia są:

  • I miejsce: 3 000 zł oraz staż w Restauracji w Zamku Topacz,
  • II miejsce: 2 000 zł,
  • III miejsce 1 000 zł.

Regulamin konkursu Spotkanie z Self Cooking Center® w Zamku Topacz można znaleźć na stronie wydarzenia na Facebooku: http://bit.ly/2tL5Qf7 oraz na : www.rational-online.com

Kategoria
Wydarzenia
Tagi
Data dodania
4 września 2017
Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!

Galeria


Podobne artykuły

Warszawski Festiwal Kulinarny „Rośliny, Owady i Miód” już za nami

22 września 2017

8-10 września w Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu Warszawskiego odbył się 1. Warszawski Festiwal Kulinarny „Rośliny, Owady i miód”. W wydarzeniu wzięło udział ponad 7 tysięcy osób.

przeczytaj całość

Follow the Senses. Podążaj za zmysłami

21 września 2017

W Warszawie, w restauracji Senses trwa gastronomiczna rewolucja. Andrea Camastra pracuje nad kuchnią przyszłości. Do swojego nowego projektu „note by note” zaprosił go Herve This – ojciec kuchni molekularnej współpracujący do tej pory z gwiazdami takimi jak Pierre Gagnaire, Ferran Adrià, Heston Blumenthal. Andrea został ambasadorem nowego projektu i napisał wstęp do książki swojego mistrza „La cuisine note à note en douze questions souriantes”, gdzie wyjaśnia tę nowatorską metodę komponowania nut smakowych pozyskanych z wybitnej jakości produktów. Wywiad z Andreą znajduje się również w ostatnim prestiżowym magazynie Le Chef.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Nikodem Pankowiak

tel. (61) 851 37 08
nikodemp@poradnikrestauratora.com.pl