Konkurs kulinarny Spotkanie z Self Cooking Center® | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

Konkurs kulinarny Spotkanie z Self Cooking Center®

Promowanie młodych, zdolnych kucharzy oraz poszerzanie znajomości zastosowania technologii konwekcyjno–parowej w pracy kuchni profesjonalnej to główne cele pierwszej edycji konkursu kulinarnego Spotkanie z Self Cooking Center® w Zamku Topacz. Wydarzenie odbędzie się 19 października, a jego organizatorami są Zamek Topacz oraz firma Rational. Dwuosobowe drużyny powalczą o nagrody pieniężne oraz staż u boku doświadczonego Szefa Kuchni Rafała Borysa.

Tematem przewodnim pierwszej edycji konkursu będzie „Gęsina”, ale wśród produktów obowiązkowych, które młodzi kucharze będą musieli wykorzystać w swoich przepisach, jury umieściło także wyroby regionalne. Zadaniem sześciu dwuosobowych zespołów będzie stworzenie przepisu na danie główne w oparciu o technologię konwekcyjno-parową.

Przyjęta formuła konkursu ma zachęcić jego uczestników do łączenia tradycji kulinarnych ze współczesnymi metodami obróbki termicznej. Chcemy także rozbudzić wśród młodych ludzi zamiłowanie do produktów regionalnych i zachęcić ich do poszukiwania w nich pomysłów i inspiracji kulinarnych – powiedział Rafał Borys, Szef Kuchni Restauracji w Zamku Topacz.

Konkurs kierowany jest do młodych kucharzy, którzy nie ukończyli 27 lat w momencie składania zgłoszenia, pracujących w restauracjach na stanowisku kucharza lub Szefa Kuchni. Wydarzenie ma pomóc im w doskonaleniu umiejętności oraz zdobywaniu wiedzy kulinarnej. Dodatkowo będzie dla nich doskonałą okazją do konfrontacji i wymiany doświadczeń zawodowych z innymi osobami z branży.

Etapy konkursu i nagrody

W sztuce kulinarnej bardzo istotne są zasady estetyki, harmonii i aranżacji. Ogromnie liczy się pomysłowość, ciągłe poszukiwanie inspiracji i rozwijanie zmysłu artystycznego. Ważne jest także nieustanne poszerzanie swojej wiedzy technicznej i wdrażanie nowych technologii, między innymi takich jak technologia konwekcyjno-parowa. Dlatego oceniając potrawy, uwzględnimy kryteria, które pozwolą nam spojrzeć na prace młodych kucharzy z wielu stron – powiedział Daniel Sielicki, Szef Kuchni Rational.

Konkurs zakończy oficjalna Gala w Zamku Topacz, podczas której ogłoszeni zostaną zwycięzcy. Nagrodami w pierwszej edycji wydarzenia są:

  • I miejsce: 3 000 zł oraz staż w Restauracji w Zamku Topacz,
  • II miejsce: 2 000 zł,
  • III miejsce 1 000 zł.

Regulamin konkursu Spotkanie z Self Cooking Center® w Zamku Topacz można znaleźć na stronie wydarzenia na Facebooku: http://bit.ly/2tL5Qf7 oraz na : www.rational-online.com

Galeria

Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!
Kategoria
Wydarzenia
Tagi
Data dodania
3 października 2017

Podobne artykuły

Sodexo z restauracją w Pomorskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej

18 maja 2018

Sodexo Polska On-site Services uruchomiło swoją restaurację w zakładzie produkcyjnym Flex. Restauracja pod marką ChefWorks zapewnia kompleksowe wyżywienie dla 3,5 tysiąca pracowników zakładu w Tczewie, umiejscowionym na terenie Pomorskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej.

przeczytaj całość

16. Święto Konia w Pałacu Mierzęcin

17 maja 2018

27 maja zapraszamy miłośników koni i konkurencji jeździeckich na 16. Święto Konia w Pałacu Mierzęcin Wellness & Wine Resort. W programie pokaz kulinarny szefa kuchni Dawida Łagowskiego oraz Macieja Grubmana, mistrza świata w BBQ.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Nikodem Pankowiak

tel. (61) 851 37 08
nikodemp@poradnikrestauratora.com.pl