Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś

Wydarzenia

Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś

02 czerwca 2017

Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś to już 9 edycja ogólnopolskiego konkursu kulinarnego skierowanego do kucharzy profesjonalnych oraz uczniów szkół gastronomicznych. Celem konkursu jest propagowanie polskiej sztuki kulinarnej, łączenie kulinarnych tradycji ze współczesnością oraz promowanie producentów polskiej żywności. Rywalizacja konkursowa odbędzie się w dniu 3 czerwca w hotelu Windsor**** w Jachrance.

Przedmiotem tegorocznej rywalizacji konkursowej jest przystawka zimna lub gorąca oraz danie główne. Obowiązkowymi produktami do przygotowania przystawki są: filet z suma ze skórą, amarantus ekspandowany i cykoria. Natomiast obowiązkowymi produktami do przygotowania dania głównego są: biodrówka jagnięca bez kości, mąka orkiszowa (odmiana Oberkulmer Rotkorn) i kiszona czerwona kapusta. Zwycięzcy konkursu – w kategorii profesjonaliści – otrzymają nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2017.

Pomysłodawcą oraz organizatorem konkursu jest Stefan Birek, Szef Kuchni w Hotelu Lord**** w Warszawie. Konkurs organizowany jest przy wsparciu i pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Klubu Szefów Kuchni oraz Wyższej Szkoły Turystyki i Języków Obcych w Warszawie. Patronat honorowy nad konkursem objął Henryk Kowalczyk, Minister-Członek Rady Ministrów, Przewodniczący Komitetu Stałego Rady Ministrów oraz Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Krzysztof Jurgie.

LISTA UCZESTNIKÓW KONKURSU

KATEGORIA PROFESJONALIŚCI

1. Patryk Stanewicz i Józek Pojasek – Teodorka Hotel Ciechocinek

2. Dariusz Pasiciel i Karol Milewski – Concordia

3. Bartosz Czapliński i Łukasz Kostrzewski – Ed Red Warszawa

4. Przemysław Bednarz i Grzegorz Krupiński – Hotel Bonifacio

5. Marcin Korcz i Piotr Słupik – Hotel Warszawianka

6. Kamil Werewka i Rafał Kudliński – Copernicus Toruń Hotel

7. Dawid Zimny i Patryk Krawczyk –  Art Hotel

8. Paweł Brzeski i Adam Kowalewski – Zamek Gniew

9. Piotr Archiciński i Joanna Świderska – Lazy Dog Cooking

10. Emil Klimas i Dawid Feist – Restauracja Cucina

11. Piotr Huszcz i Łukasz Boreczek – Hotel Restauracja Piano

12. Jarosław Owczarczyk i Łukasz Andruszkiewicz – Restauracja Strefa

13. Piotr Wójcik i Adam Jurak – Restauracja Sarzyński Lublin

 

KATEGORIA PROFESJONALIŚCI – EKIPY REZERWOWE

1. Łukasz Niziński i Magdalena Mleczko – Grupa Scandale

2. Jakub Rusinek i Jacek Pałys – Hotel Rzeszów Restauracja Oranżeria

 

KATEGORIA UCZNIOWIE SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH

1. Krzysztof Kuklewski i Magdalena Miszczuk – Warszawa – ZSG – ul. Poznańska

2. Dawid Trafalski  i Paulina Karaluch – Warszawa – ZSG – ul. Poznańska

3. Daniel Ogonowski i Rafał Szymański – Warszawa – ZSGH – ul. Majdańska 

4. Jakub Kowalewski i Krystian Sawicki – Warszawa – TSG – ul. Komorska

5. Miłosz Olechnowicz i Kinga Kowalska – Sulęcin – ZSLiZ

6. Dariusz Bieńkowski i Michał Boraczyński – Pomiechówek – ZSP

7. Kamil Piotrowski i Agata Błaszczyk – Łódź – ZSG

 

KATEGORIA UCZNIOWIE SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH – EKIPY REZERWOWE

1. Renata Drabik i Urszula Środek – Stalowa Wola – CKUiODiDZ

2. Jolanta Herdzik i Piotr Fila – Stalowa Wola – CKUiODiDZ

Poradnik Restauratora jest patronem medialnym tego wydarzenia.