Lasagne z podrobów w sosie pomidorowym (4 porcje) | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

Lasagne z podrobów w sosie pomidorowym (4 porcje)

Lasagne z podrobów w sosie pomidorowym (4 porcje) - Krzysztof Szulborski

Składniki:

nerki wieprzowe – 200 g

serca drobiowe – 300 g

wątróbka drobiowa – 200 g

cebula biała – 100 g

sos pomidorowy – 200 ml

sos beszamelowy –200 ml

makaron lasagne – 250 g

ser żółty – 200 g

włoszczyzna – 300 g

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Nerki wieprzowe myjemy i gotujemy w wodzie (3 razy ją zmieniając, a do ostatniego razu dodajemy warzywa oraz sól i pieprz). Serca gotujemy w wodzie, którą tylko raz zmieniamy, a do ostatniego razu dodajemy warzywa oraz sól i pieprz. Ugotowane nerki i serduszka rozkrawamy w poprzek, czyścimy ze wszystkich żyłek. Następnie kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle razem z cebulką i wątróbką drobiową. Powstały farsz doprawiamy solą i pieprzem. Robimy sos pomidorowy i beszamelowy. Danie składamy jak klasyczną włoska lasagne, przekładając beszamelem, sosem pomidorowym, serem i makaronem. Całość zapiekamy w temperaturze 160 C.

 

fot. Jędrzej Stelmaszek

Galeria

Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!
Kategoria
Przepisy
Tagi
Data dodania
17 sierpnia 2017

Podobne artykuły

Chłodnik litewski

4 lipca 2018

Gotujemy bulwy buraków, studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rzodkiewki i ogórka również ścieramy na kawałki o podobnej wielkości. Botwinkę gotujemy na parze i lekko ostudzoną kroimy. Do tak przygotowanych warzyw dodajemy jogurt, sok z cytryny oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.

przeczytaj całość

Krem z białych szparagów

5 czerwca 2018

Szparagi bardzo dokładnie obieramy (skórka jest bardzo gorzka i twarda) i kroimy na plasterki, zostawiamy osobno główki szparagów o długości ok 2-3 cm.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Nikodem Pankowiak

tel. (61) 851 37 08
nikodemp@poradnikrestauratora.com.pl