Les Chefs en Or | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

Les Chefs en Or

Miejsce
Paryż
Organizator
Transgourmet
Data
11 listopada 2018

11 i 12 listopada europejscy szefowie kuchni będą walczyć w prestiżowym konkursie Les Chefs en Or podczas targów EquipHotel w Paryżu. Polscy reprezentanci w kategorii szef kuchni i uczeń to Ernest Jagodziński i Emil Guzik. Przed rywalizacją trenują w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Piasecznie pod Warszawą, który został niedawno uruchomiony. 

Trzeba wyraźnie podkreślić, że Les Chefs en Or jest jednym z najważniejszych konkursów w Europie i już sam udział w nim jest ogromnym wyróżnieniem dla kucharzy. Nie bez znaczenia jest fakt, że w jury zasiądą osobowości z międzynarodowego świata gastronomii – cenieni szefowie kuchni i ważni restauratorzy. Do ich obowiązków będzie należało ocenienie zawodników z Austrii, Francji, Niemiec, Rosji, Rumunii, Szwajcarii oraz Polski pod kątem ich umiejętności, kreatywności i wyczucia smaku. Na podobieństwo minionych lat w roli przewodniczącego jury wystąpi Thierry Marx – francuski restaurator, posiadacz 3 gwiazdek Michelin. W kategorii szef kuchni polski oddział Transgourmet reprezentować będzie Ernest Jagodziński – niezwykle utalentowany szef kuchni, prowadzący autorską restaurację Autentyk. Natomiast w kategorii uczeń wystąpi Emil Guzik, 21-letni kucharz z zespołu restauracji Moonsfera. Zwycięzcy zostaną nagrodzeni trofeami, które są uznawane za symbol zmagań najlepszych kucharzy.

Historia konkursu sięga 2004 roku i przez pierwsze dwa lata funkcjonował pod nazwą: Les Lauriers Table d’Or. Początkowo brali w nim udział tylko szefowie kuchni z Francji, ale z okazji jubileuszu 10 urodzin zmienił status na wydarzenie o charakterze międzynarodowym. Obecnie konkurs jest dedykowany szefom ze wszystkich krajów, które posiadają własne oddziały Transgourmet, czyli z Francji, Niemiec, Polski, Szwajcarii, Rumunii, Rosji i z Austrii. 

Galeria

Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!
Kategoria
Kalendarium
Tagi
Data dodania
31 października 2018

Podobne artykuły

Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś

21 marca 2019

21-22 czerwca w DoubleTree by Hilton Hotel & Conference Centre Warsaw odbędzie się 11. edycja konkursu kulinarnego Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś.

przeczytaj całość

Wielkopolski Kucharz Roku. Konkurs im. Rafała Jelewskiego

21 marca 2019

7 czerwca w Ostoi Chobienice k. Zbąszyna odbędzie się 6. Wielkopolski Kucharz Roku. Konkurs im. Rafała Jelewskiego. Zwycięzca konkursu otrzyma tytuł Wielkopolskiego Kucharza Roku 2019 oraz nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski 2019.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Anita Kubiak

tel. (61) 851 37 08
anitak@poradnikrestauratora.com.pl