Les Chefs en Or zbliża się wielkimi krokami! Jakie potrawy przygotują polscy finaliści? | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

Les Chefs en Or zbliża się wielkimi krokami! Jakie potrawy przygotują polscy finaliści?

W najbliższy weekend Emil Guzik i Ernest Jagodziński, polscy reprezentanci w kategorii Profesjonalista i Uczeń staną do kulinarnej rywalizacji z najlepszymi kucharzami w Europie. Ostatnie chwile przed konkursem uczestnicy poświęcają na dopracowywanie dań do perfekcji. Jakie obowiązkowe składniki muszą wykorzystać w konkursie i co znajdzie się w ich popisowym menu? Poniżej uchylamy rąbka tajemnicy.

W kategorii juniorów finaliści muszą w ciągu 3 godzin przygotować danie z obowiązkowym wykorzystaniem dorsza czerniaka i trzech warzywnych dodatków. Najważniejsze kryteria brane pod uwagę w rywalizacji to smak potraw, znajomość i właściwe wykorzystywanie technik kulinarnych, organizacja pracy i maksymalne zagospodarowanie produktu. Ten ostatni czynnik ma związek m.in. z obecnym trendem zero waste, o którym pisali eksperci na łamach TRENDBOOK’a opublikowanego przez Transgourmet i Selgros Cash&Carry.

Głównym składnikiem wymaganym w kategorii profesjonalistów jest kaczka. Tutaj także najważniejszym kryterium branym pod uwagę przez jury jest sposób zagospodarowania mięsa, a także niełączenie  produktów odzwierzęcych, czyli masła i śmietany.

- W konkursie dostajemy do zagospodarowania dwie kaczki, z których musimy przygotować dziewięć porcji. Osobiście jestem miłośnikiem kuchni azjatyckiej, skąd pomysł na przygotowanie kaczki podwędzanej na gałęziach sosny, z yuzu, mandarynką, kiełkami kolendry i topinamburem. Polskim akcentem potrawy będą dodatki w postaci gruszki i trawy żubrowej– komentuje Ernest Jagodziński.

Dla polskich finalistów udział w Les Chefs en Or to duże wyróżnienie, możliwość rozwoju oraz wymiany doświadczeń z najlepszymi kucharzami w Europie. 

 

Galeria

Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!
Kategoria
Wydarzenia
Tagi
Data dodania
9 listopada 2018

Podobne artykuły

Gala Akademii Gastronomicznej w Polsce

22 marca 2019

21 marca w Hotelu Bristol w Warszawie odbyła się uroczysta Gala wręczenia nagród AIG PRIX oraz ARS COQUINARIA. Poradnik Restauratora uczestniczył w tym wydarzeniu.

przeczytaj całość

Fachowe porady od kucharzy dla kucharzy Infolinia ChefLine

22 marca 2019

Pytania związane z obsługą i planowaniem menu, porady dotyczące przepisów i procesów pracy – infolinia ChefLine firmy Rational udziela wszystkich odpowiedzi, w każdym zakątku świata. Wszędzie tam, gdzie można kupić urządzenie konwekcyjno-parowe Rational lub VarioCookingCenter, w cenę wliczona jest infolinia. Przez 365 dni w roku doświadczeni kucharze udzielają odpowiedzi i porad, pomagają w wyborze akcesoriów i korzystaniu z ConnectedCooking, a niekiedy zdradzają nawet skład swojej ulubionej mieszanki przypraw.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Anita Kubiak

tel. (61) 851 37 08
anitak@poradnikrestauratora.com.pl