Les Chefs en Or zbliża się wielkimi krokami! Jakie potrawy przygotują polscy finaliści? | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

Les Chefs en Or zbliża się wielkimi krokami! Jakie potrawy przygotują polscy finaliści?

W najbliższy weekend Emil Guzik i Ernest Jagodziński, polscy reprezentanci w kategorii Profesjonalista i Uczeń staną do kulinarnej rywalizacji z najlepszymi kucharzami w Europie. Ostatnie chwile przed konkursem uczestnicy poświęcają na dopracowywanie dań do perfekcji. Jakie obowiązkowe składniki muszą wykorzystać w konkursie i co znajdzie się w ich popisowym menu? Poniżej uchylamy rąbka tajemnicy.

W kategorii juniorów finaliści muszą w ciągu 3 godzin przygotować danie z obowiązkowym wykorzystaniem dorsza czerniaka i trzech warzywnych dodatków. Najważniejsze kryteria brane pod uwagę w rywalizacji to smak potraw, znajomość i właściwe wykorzystywanie technik kulinarnych, organizacja pracy i maksymalne zagospodarowanie produktu. Ten ostatni czynnik ma związek m.in. z obecnym trendem zero waste, o którym pisali eksperci na łamach TRENDBOOK’a opublikowanego przez Transgourmet i Selgros Cash&Carry.

Głównym składnikiem wymaganym w kategorii profesjonalistów jest kaczka. Tutaj także najważniejszym kryterium branym pod uwagę przez jury jest sposób zagospodarowania mięsa, a także niełączenie  produktów odzwierzęcych, czyli masła i śmietany.

- W konkursie dostajemy do zagospodarowania dwie kaczki, z których musimy przygotować dziewięć porcji. Osobiście jestem miłośnikiem kuchni azjatyckiej, skąd pomysł na przygotowanie kaczki podwędzanej na gałęziach sosny, z yuzu, mandarynką, kiełkami kolendry i topinamburem. Polskim akcentem potrawy będą dodatki w postaci gruszki i trawy żubrowej– komentuje Ernest Jagodziński.

Dla polskich finalistów udział w Les Chefs en Or to duże wyróżnienie, możliwość rozwoju oraz wymiany doświadczeń z najlepszymi kucharzami w Europie. 

 

Galeria

Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!
Kategoria
Wydarzenia
Tagi
Data dodania
9 listopada 2018

Podobne artykuły

Poznańscy Kucharze Razem zebrali 10 520 zł dla WOŚP

18 stycznia 2019

13 stycznia już po raz kolejny znani szefowie kuchni poznańskich restauracji m.in.: Patryk Dziamski, Dawid Łagowski, Tomasz Purol, Sergiusz Hieronimczak, Paweł Mieszała, Roman Kosmalski, Artur Skotarczyk, Ernest Jagodziński, Jakub Ignyś, Michał Kuter, Dawid Klimaniec i Tomasz Zdrenka zaangażowali się w poznański finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.

przeczytaj całość

Zainteresowanie food pairingiem stale rośnie

18 stycznia 2019

Ostatnie lata należą bez dwóch zdań do food pairingu. Trend, polegający na łączeniu różnych produktów w jedną całość, kilka lat temu wyszedł z podziemia, podbijając serca i żołądki fanów gotowania na całym świecie. Jeszcze w poprzednim wieku traktowany jako moda i fanaberia topowych szefów kuchni, obecnie stał się globalnym zjawiskiem i elementem budowania przewagi konkurencyjnej na rynku gastronomicznym.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Anita Kubiak

tel. (61) 851 37 08
anitak@poradnikrestauratora.com.pl