Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej za nami

Wydarzenia

Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej za nami

26 czerwca 2017

Kolejna nominacja do Kulinarnego Pucharu Polski 2017 przyznana. Pierwsze miejsce w Międzynarodowym Festiwalu Kuchni Dworskiej zajęli Dominik Karpik i Magda Stolc z Restauracji Mercato Hilton w Gdańsku. Poradnik Restauratora uczestniczył w tym wydarzeniu.

24 czerwca w Dworzysku w Szczawnie Zdroju odbył się 3. Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej – 3. edycja Dań Dworskiej Kuchni Myśliwskiej. Festiwal zorganizowany został przy wsparciu i pomocy merytorycznej Klubu Szefów Kuchni. Celem głównym Festiwalu jest kultywowanie i utrwalanie dawnych polskich tradycji kulinarnych oraz szeroko pojęta edukacja dotycząca początków kuchni polskiej wywodzącej się z kuchni myśliwskiej, która głównie miała miejsce na dworach, w pałacach czy w zamkach oraz powrót do tradycji i wykwintności dań szlachecko-magnackich ściśle związanych z tradycjami kuchni myśliwskiej.

Każda ze startujących ekip musiała przygotować 8 porcji dania głównego (jeleń i topinambur) i 8 porcji przekąski (przepiórka i rokitnik). Jury w składzie: Waldemar Hołówka (przewodniczący), Wojciech Harapkiewicz (koordynator konkursu), Tomasz Jakubiak (v-ce przewodniczący), Piotr Szczygielski (sekretarz), Łukasz Konik, Grzegorz Parczewski, Adam Dmyterko, Jacek Jakubczak, Artur Musztyfaga, Mariusz Pieterwas, Tomasz Czarnecki, Stefan Birek po obradach zdecydowała pierwsze miejsce przyznać Dominikowi Karpikowi i Magdalenie Stolc z Restauracji Mercato w Hotel Hilton w Gdańsku. Wyniki zostały ogłoszone podczas Gala Dinner w Białej Sali w Szczawnie Zdroju. Zwycięzcy otrzymali nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2017 oraz nagrodę pieniężną w wysokości 1800 zł brutto.