Mistrzostwa Polski w Przygotowaniu Deseru | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

Mistrzostwa Polski w Przygotowaniu Deseru

Miejsce
Warszawa
Organizator
Expo Sweet EZIG
Data
19 lutego 2019

19 lutego w Centrum Expo XXI w Warszawie odbędą się 6. Mistrzostwa Polski w Przygotowaniu Deseru „Expo Sweet 2019”. Do udziału zapraszamy wszystkie osoby pracujące w punktach gastronomicznych tj. restauracjach, kawiarniach, barach i hotelach, niezależnie od ich wyuczonego zawodu.

Temat mistrzostw brzmi: A w tym roku temat dziki: czekolada i tropiki. Każdy zespół musi przygotować 12 sztuk identycznych deserów restauracyjnych a la carte. Dziesięć zostanie przedstawionych do oceny i degustacji dla jurorów, zaś dwa losowo wybrane będą przekazane fotografowi oraz publiczności. Gramatura całego deseru powinna zawrzeć się w granicach 80-120 gramów łącznie z dekoracjami (bez talerza).  Czas na przygotowanie prac wynosi 2 godziny (120 minut). Po tym czasie trzeba przerwać pracę i przedstawić do oceny jury Mistrzostw deser w takiej postaci, w której się znajduje. Dodatkowo zespół ma 15 minut na przygotowanie miejsca pracy (boksu konkursowego) i przekazanie przewodniczącemu jury receptury deseru, oraz 15 minut na posprzątanie boksu, czas ten nie wlicza się do 2 godzin, w ciągu których zespoły mają czas na przygotowanie prac konkursowych.

Lista restauracji zakwalifikowanych do finału Mistrzostw Polski w Przygotowaniu Deseru: 

• Albertina Restaurant & Wine  

• Browar Wiatr Hotel *** 

• Grand Hotel Rzeszów Sp.z o.o. 

• Hotel DeSilva Premium Opole 

• Kamienica numer 6  

• Park Hotel 

• Powidok - restauracja autorska

• Restauracja Art 

• Restauracja Bazar 1838

• Restauracja Cucina 

• Restauracja Halka (Hotel Aries) 

• Restauracja Pastamore (Hotel Grępielnia).

Organizatorem Mistrzostw jest EXPO SWEET EZIG – Europejskie Zgrupowanie Interesów Gospodarczych. Patronami merytorycznymi Mistrzostw są - Fundacja Klubu Szefów Kuchni, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, a także Trendy Chef Team.

Wszelkie pytania odnośnie regulaminu – mistrzostwa@exposweet.pl. Pytania można nadsyłać do dnia 4 lutego 2019.

regulamin

fot. exposweet

Galeria

Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!
Kategoria
Kalendarium
Tagi
Data dodania
14 grudnia 2018

Podobne artykuły

10. Sweettargi

21 lutego 2019

23-25 marca w Katowicach odbędą się 10. jubileuszowe Targi Cukiernicze, Piekarnicze i Lodziarskie, które zaprezentują najnowsze światowe trendy i nowinki z branży. Dziesiąta edycja Sweettargów będzie pełna konkursów, pokazów i atrakcji.

przeczytaj całość

Smart Cuisine - dania dietetyczne

8 lutego 2019

Fundacja Klubu Szefów Kuchni organizuje 1. edycję konkursu Smart Cuisine - dania dietetyczne. Zadaniem będzie stworzenie dania konkursowego pod hasłem: Karotenoidy - naturalne barwniki w warzywach i owocach strażnikami parametrów zdrowia.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Anita Kubiak

tel. (61) 851 37 08
anitak@poradnikrestauratora.com.pl