Artykuly | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

Jerzy Marszałek: Żywa kuchnia staropolska

18 września 2018

Sztuka interpretacji tradycyjnej kuchni może być trudna. Ale właśnie sposób, w jaki przedstawimy kuchnię staropolską młodemu pokoleniu, wpłynie na jej dalsze przemiany.

przeczytaj całość

Bez okapu się nie da...

18 września 2018

Kuchnia gastronomiczna jest miejscem, gdzie powstaje dużo specyficznych zapachów, oparów oraz zanieczyszczeń powietrza.Nie mogą one jednak pogarszać warunków higienicznych i akustycznych w całym obiekcie. Dlatego tak ważne jest pozbycie się wspomnianych substancji jak najszybciej, bez możliwości włączenia ich do obiegu powietrza w całym lokalu.

przeczytaj całość

Surowy dżem z cebuli ze śledziem i gotowanymi ziemniakami

31 sierpnia 2018

Ziemniaki obieramy i przygotowujemy klasyczne puree. Gotowe filety śledzia rolujemy ciasno.

przeczytaj całość

Jarek Walczyk: Aranżacja talerza

9 sierpnia 2018

Proces aranżowania dania na talerzu zaczyna się tak naprawdę w głowie kucharza, który opracowuje koncepcję, rozmyślając nad każdym etapem przygotowania.

przeczytaj całość

Comber z sarny w ziołach na puree z pasternaku i białej czekolady...

7 sierpnia 2018

Comber z sarny nacieramy solą i pieprzem, zawijamy w folię aluminiową, żeby powstał równy wałek i odkładamy do lodówki na kilka godzin. Mięso obsmażamy krótko na patelni z każdej strony i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 12 minut.

przeczytaj całość

Molekularna przygoda na całe życie

23 lipca 2018

Każdy współczesny szef kuchni powinien wiedzieć, jakie procesy zachodzą podczas gotowania, jakich czasów i temperatur używać do danego rodzaju produktów. I właśnie tutaj w sukurs przychodzi kuchnia molekularna, która powinna być pomocą i dodatkiem do wszystkich innych posiadanych umiejętności.

przeczytaj całość

Jarek Uściński: Ziemniaki, kartofle czy grule…

18 lipca 2018

Uwielbiam je jak większość Polaków. Jednak to warzywo nie do końca ma szczęście do dzisiejszych czasów. Mody wypychają je z wielu diet jako ciężkie, wysoko kaloryczne…. To utarty schemat i slogan wygodny dla wielu współczesnych dietetyków. Wygodny, bo skoro kojarzony jest z tradycyjną kuchnią Polską, to jest „ciężki”. Mylne, ale cóż, i tak kochamy ziemniaki.

przeczytaj całość

Chłodnik litewski

4 lipca 2018

Gotujemy bulwy buraków, studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rzodkiewki i ogórka również ścieramy na kawałki o podobnej wielkości. Botwinkę gotujemy na parze i lekko ostudzoną kroimy. Do tak przygotowanych warzyw dodajemy jogurt, sok z cytryny oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.

przeczytaj całość

Bar to bijące serce każdego lokalu

12 czerwca 2018

Wokół niego tętni życie. Tam królują barmani, którzy muszą błyskawicznie przyrządzić koktajl, nalać piwo, alkohol czy zrobić kawę, a jeszcze przy tym rozmawiać. Żeby taki rzeczywiście był bar w lokalu, trzeba go dobrze zorganizować, zaplanować i urządzić co do milimetra. Tu nie ma miejsca na pomyłki i poprawki.

przeczytaj całość

Lody na lato, lato na lody

12 czerwca 2018

Od zawsze wzbudzają entuzjazm, nie tylko u najmłodszych gości. Latem ich atrakcyjność potęgują wysokie temperatury i słońce za oknem. Mają soczyste kolory i rozmaite smaki. Mowa oczywiście o lodach.

przeczytaj całość

Strony

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Anita Kubiak

tel. (61) 851 37 08
anitak@poradnikrestauratora.com.pl