Oficjalny skład Pomerania Culinary Team of Poland | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

Oficjalny skład Pomerania Culinary Team of Poland

2-9 października br. w Erfurcie odbędzie się po raz XXV Olimpiada Kulinarna w Erfurcie.6 października br. w kategorii Dania Bankietowe Kuchni Regionalnej ciepłej i zimnej wystąpi Pomerania-Culinary Team of Poland w składzie:

Szef Ekipy - Krzysztof Szulborski

Chef Tomasz Kunysz

Chef Wojciech Dembowski

Chef Andrzej Ławniczak

Chef Mariusz Gachewicz

Chef Krzysztof Gradzewicz

Chef Tomasz Milewski

Chef Zbigniew Pyc

Chef Przemysław Tworkowski

Chef Krzysztof Wierzba

Chef Marcin Szukaj

Pastry Chef Michał Doroszkiewicz

Szef Marketingu Mikołaj Sobczak

Honorowego Patronatu nad występem Drużyny udzielili: Prezydent Lech Wałęsa, Wojewoda Pomorski Ryszard Stachurski, Marszałek Województwa Pomorskiego Mieczysław Struk oraz Prezydent Gdańska Paweł Adamowicz.

25 czerwca br. w Biurze Lecha Wałęsy odbyło się spotkanie Kucharzy z Prezydentem Lechem Wałęsą. Podczas spotkania Prezydent bardzo pozytywnie odniósł się do działalności Stowarzyszenia Kucharzy Polskich.

10 września br. na stadionie PGE Arena w Gdańsku odbędzie się prezentacja drużyny Pomerania-Culinary Team of Poland. Udział potwierdzili m.in.: Prezydent Lech Wałęsa, Premier Donald Tusk, Marszałek Mieczysław Struk.

W Pomorskiej Akademii Kulinarnej odbywają się regularne treningi Drużyny podczas których trwają intensywne przygotowania do Olimpiady. W czasie treningów przygotowywane są różnego rodzaju zakąski z ryb, mięsa oraz dań wegetariańskich w sumie 24 różne dania kulinarne i 12 cukierniczych. Treningi trwają od 10 do 14 godzin.

Najprawdopodobniej podczas występu Pomerania-Culinary Team of Poland na Olimpiadzie pojawi się Prezydent Lech Wałęsa.

Kucharze startujący na Olimpiadzie pracują w prestiżowych lokalach z Trójmiasta, z bogatym bagażem doświadczeń konkursów kulinarnych m.in. Mistrzostwo świata BBQ, Mistrzostwo Polski w daniach regionalnych, potrawach z ryb, warzyw, dziczyźnie oraz w cukiernictwie.

Managerem Drużyny jest Krzysztof Szulborski jeden z najbardziej znanych Kuchmistrzów w Kraju.

Drużynę w przygotowaniach wspiera grupa 20 szefów kuchni i przyjaciół regionu pomorskiego. Są to koledzy i przyjaciele znający się od lat. Którzy współtworzą Stowarzyszenie Kucharzy Polskich.

Do tegorocznej Olimpiady udział zgłosiło 85 krajów z całego świata tj. 162 ekipy kucharsko-cukiernicze. W konkursie startują drużyny narodowe, juniorów do lat 24, militarne, regionalne, cukiernicze oraz carvingowcy (rzeźba w owocach, serze żółtym, chlebie i lodzie). Drugi raz w historii Polska wystawia Regionalną Reprezentację Pomorza. Jurorami na Olimpiadzie są uznani kucharze z całego świata. W konkursie oceniany będzie smak potrawy, dobór składników, wizualizacja potrawy. Konkurs ten kreuje i wyznacza nowe trendy i techniki kulinarne na następne lata. Nagrodami są: prestiż w środowisku a przede wszystkim: złote, srebrne i brązowe medale.

Galeria

Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!
Kategoria
Aktualności
Tagi
Data dodania
23 sierpnia 2012

Podobne artykuły

Za nami Wielki Finał 15. edycji Coupe du Monde de la Patisserie

6 lutego 2019

W dniach 27-28 stycznia 2019 r. podczas targów Sirha w Lyonie odbył się po raz 15. Wielki Finał jednego z najbardziej prestiżowych konkursów cukierniczych na świecie Coupe du Monde de la Patisserie.

przeczytaj całość

X Europejskie Targi Produktów Regionalnych

4 lutego 2019

W dniach 11-15 sierpnia br. odbędzie się 10. jubileuszowa edycja Europejskich Targów Produktów Regionalnych. W Zakopanem swoje produkty zaprezentują producenci m.in żywności regionalnej z kraju oraz z zagranicy, będzie to również doskonała okazja do zapoznania się z dziedzictwem kulinarnym różnych regionów Europy.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Anita Kubiak

tel. (61) 851 37 08
anitak@poradnikrestauratora.com.pl