Polacy podczas Wielkiego Finału Bocuse d’Or w Lyonie | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

Polacy podczas Wielkiego Finału Bocuse d’Or w Lyonie

Niedawno zakończyły się jedne z największych targów gastronomicznych w Europie – Sirha 2019 w Lyonie. W ciągu pięciu dni (26-30.01) poza stricte targowymi spotkaniami odbyły się trzy finały najważniejszych konkursów: International Catering Cup, Coupe du Monde de la Patisserie oraz Bocuse d’Or.

Tego co działo się na kulinarnej scenie nie da się opowiedzieć słowami, to po prostu trzeba było przeżyć. Najlepsi szefowie kuchni i cukierni z całego świata skupieni w jednym miejscu i czasie. Zapierające dech w piersiach prace cukierników i kucharzy świadczące o najwyższym poziomie i pełnym profesjonalizmie uczestników. W roli jurorów najznakomitsze nazwiska światowej sławy gastronomicznej.

Dla Polski były to również wielkie chwile. Po raz pierwszy w historii Akademia Bocuse d’Or Poland miała wyjątkową okazję zaprezentować się w strefie dla profesjonalistów CHEFS VILLAGE podczas finału Bocuse d’Or.

W tym najbardziej prestiżowym miejscu zaaranżowane zostało stoisko HAVE A TASTE OF POLAND, na którym przez 5 dni polscy szefowie kuchni pod batutą Adama Chrząstowskiego, Prezydenta Akademii Bocuse d’Or Poland, Łukasza Konika, Tomasza Milewskiego i Michała Soliwody serwowali prawdziwe smaki polskiej kuchni. Ponieważ nasze dziedzictwo kulinarne wciąż nie jest dostatecznie doceniane przez obcokrajowców szefowie zadbali by tę tendencję odmienić. Zainspirowani dawnymi, staropolskimi recepturami oraz wykorzystując nowoczesne techniki skomponowali wyjątkowe menu, które zarówno wizualnie jak i smakowo robiło ogromne wrażenie na degustujących.

Na talerzach znalazły się wspaniałe polskie ryby jak wędzony Pstrąg Ojcowski, sandacz, flądra i dorsz, oczywiście w różnych odsłonach okraszone kawiorem z Zielenicy. Poza tym jeleń, sarna i królik, regionalne Sery Korycińskie od firmy Zarzeccy a także serki i jogurty Mlekpol oraz wspaniałe wędliny Zyguła a to wszystko w akompaniamencie świeżego, chrupiącego rodzimego pieczywa od Intereuropol wypiekanego na miejscu i mocnych, polskich trunków Dworu Sieraków czy delikatnych win z Winnicy Turnau, które były idealnym dopełnieniem serwowanych przez szefów potraw. Dania z pewnością nie byłyby takie smaczne, gdyby nie dodatki w postaci chrupiących warzyw podanych na różny sposób od firmy Bukat.

Jako że Polska słynie z jabłek nie mogło ich zabraknąć i na naszym stoisku. Jabłko Grójeckie, którego rumiany kolor zachęcał do chrupania cieszyło się dużą popularnością i było świetną kontynuacją polskich smaków po daniach głównych.

Dania z autorskiego menu skomponowanego specjalnie na Lyon:

Rillette z wędzonego pstrąga z sałatką z własnego kawioru

Gravlax z sandacza

Pasztet z sarny z borowikami

Comber z królika z kaszą bulgur z lubczykiem

Jeleń w palonym sianie

Farszynki z wędzonym pstrągiem pod twarogiem z jabłkiem, orzechami i ziołami

Flądra na maśle czosnkowym z babką ziemniaczaną

Dorsz duszony w kapuście kiszonej

To była odsłona polskiej kuchni w wykonaniu szefów z różnych regionów Polski, którzy stanęli na wysokości zadania przygotowując szeroki wachlarz potraw, niesamowitych smaków i aromatów dzięki czemu świadomość obcokrajowców na temat polskiej kuchni, naszych regionalnych produktów oraz bogactwa naturalnego flory i fauny w Polsce znacznie wzrosła.

Przygotowanie dań nie byłoby możliwe, gdyby nie kuchnia i grill od Charvet oraz sprzęt i wyposażenie, o które zadbała niezawodna wypożyczalnia gastronomiczna Gastro Magic Service. Zaś o profesjonalny wygląd szefów zatroszczyła się firma Cheman, co nie uszło uwadze Paulinie Jakubiec (fotograf) oraz profesjonalnej ekipie filmowej z Dziamski Studio.

Polskie stoisko odwiedziło wielu znanych szefów kuchni, osobistości światowej sławy jak Jerome Bocuse, któremu do gustu przypadł tatar z jelenia, ponadto Regis Marcon i Christophe Bacquie, którzy zachwycili się polskimi rybami w ciekawej odsłonie zaproponowanymi przez naszych szefów. Nie mówiąc już o Michel Roth czy Francois Adamski oraz Enrico Crippa, którzy chwalili umiejętności naszych szefów i polskie smaki. Nie zabrakło również innych renomowanych szefów kuchni oraz przyjaciół z Polski i zagranicy, wśród których znalazła się Joanna Kozińska-Frybes - Konsul Generalny w Lyonie, która bardzo wsparła działania szefów w Chefs Village oraz była dobrym duchem polskiej strefy za co należą się jej ogromne podziękowania!

Poza pracą na stosiku nasi szefowie mieli niebywałą okazję poznać od kuchni przygotowania Wielkiego Finału Bocuse d’Or, na wyciągnięcie ręki obserwowali przygotowania kandydatów przed rozpoczęciem zmagań a później już samej ich pracy na stanowiskach. Poznali tajniki zaplecza najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego na świecie oraz wymienili opinie i spostrzeżenia z Prezydentami innych Akademii

Adam Chrząstowski zaproszony do studia Bocuse d’Or opowiedział o naszym dziedzictwie kulinarnym i wpływach innych narodowości na naszą kuchnię. Przybliżył Polskę, jej tradycje oraz walory nie tylko pod względem smaków, ale w szerszym ujęciu, zachęcając widzów do odwiedzin naszego pięknego kraju. Wywiad transmitowany był na żywo w internecie na oficjalnych kanałach Bocuse d’Or oraz bezpośrednio na miejscu dostępny był dla szerokiej publiczności, która zgromadziła się na konkursie. O Polsce dowiedzieli się również wszyscy, którzy zajrzeli do oficjalnego programu Bocuse d’Or (kilkanaście tysięcy egzemplarzy), w którym znalazła się reklama naszego kraju w dwóch językach.

Lyon i polskie stoisko Have a taste of Poland odniosło sukces. Odwiedzający je profesjonaliści, osobistości ze świata międzynarodowej gastronomii z pewnością rozsmakowali się w Polsce. 

Przez polskie stoisko przewinęło się kilkanaście tysięcy osób. Szefowie w ciągu 5 dni wydali ponad 12 tysięcy porcji degustacyjnych, które cieszyły się dużym uznaniem.

Wielkie podziękowania za poświęcony czas, 6 dni ciężkiej pracy i wielką kreatywność oraz wyobraźnię kulinarną szefów Adama Chrząstowskiego, Łukasza Konika, Tomasza Milewskiego i Michała Soliwody, którzy godnie reprezentowali nasz kraj i byli prawdziwymi ambasadorami polskich smaków i produktów oraz rodzimej gastronomii.

Był to kolejny, ale nie ostatni projekt Akademii Bocuse d’Or Poland.

Przed Akademią a przede wszystkim jej członkami kolejne wyzwania w Polsce i poza jej granicami.

Do zobaczenia za dwa lata! A tymczasem bardzo dziękujemy Partnerom za współpracę i ogromną pomoc przy projekcie HAVE A TASTE OF POLAND!

Projekt HAVE A TASTE OF POLAND realizowany przez Akademię Bocuse d’Or Poland wsparło Ministerstwo Gospodarki i Żeglugi Śródlądowej wykorzystując środki z Programu Operacyjnego Rybactwo i Morze 2014 – 2020.

***

Program Operacyjny „Rybactwo i Morze” na lata 2014–2020 (PO RYBY 2014-2020)

Instytucją zarządzającą jest minister ds. rybołówstwa

•       Program wsparcia finansowego z Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego UE (EFMR) dla Polski został zatwierdzony przez Komisję Europejską decyzją z dnia 22 października 2015 r. Polsce przyznano ponad 531 mln euro, co wraz z wkładem z budżetu krajowego (ok. 179 mln euro) daje ok. 710 mln euro. Oznacza to, że nasz kraj jest w czołówce państw, które otrzymały najwięcej środków – alokacja ta stanowi jedną z 4 najwyższych w Unii Europejskiej.

•       EFMR przyczynia się do realizacji strategii „Europa 2020” oraz do wdrażania Wspólnej Polityki Rybołówstwa UE. Dąży do realizacji priorytetów Unii w zakresie zrównoważonego rozwoju rybołówstwa i akwakultury i działań z nimi związanych.

•       W ramach PO RYBY 2014-2020 realizowanych jest 6 Priorytetów Unii (PU) oraz Pomoc Techniczna. Pomoc finansowa ukierunkowana została na wsparcie zarówno tradycyjnie rozumianego sektora rybackiego (jak to miało miejsce w perspektywie finansowej 2007-2013), jak i nowych komponentów, dotychczas finansowanych z innych źródeł niż fundusze UE – takich jak: rynek rybny, kontrola i egzekwowanie przepisów, gromadzenie danych oraz Zintegrowana Polityka Morska.

PU 1. Promowanie zrównoważonego, innowacyjnego i konkurencyjnego rybołówstwa –

obszar wsparcia w ramach rybołówstwa morskiego obejmuje m.in. działania mające na celu zrównoważoną eksploatację zasobów oraz zwiększenie rentowności podmiotów sektora rybołówstwa, w tym dywersyfikację ich działalności i zróżnicowanie źródeł dochodów.

PU 2. Wspieranie zrównoważonej, innowacyjnej i konkurencyjnej akwakultury – w sektorze akwakultury wsparciem objęte zostały m.in. działania inwestycyjne, zakup usług doradczych (o charakterze technicznym, naukowym, prawnym, środowiskowym lub gospodarczym) związanych z prowadzeniem gospodarstwa oraz ubezpieczenia zasobów akwakultury.

PU 3. Wspieranie wdrażania Wspólnej Polityki Rybołówstwa – działania wdrażane

w ramach tego priorytetu mają na celu zwiększenie efektywności systemu kontroli rybołówstwa oraz usprawnienie procesu zbierania danych rybackich, służących realizacji WPRyb.

PU 4. Zatrudnienie i spójność terytorialna na obszarach rybackich – pomocą zostały objęte działania mające na celu rozwój społeczno-gospodarczy obszarów rybackich i obszarów akwakultury poprzez tworzenie miejsc pracy i rozwijanie alternatywnych źródeł dochodów dla rybaków oraz innych gałęzi gospodarki związanych z rybactwem.

PU 5. Wspieranie wprowadzania do obrotu i przetwarzania – obszar wsparcia ukierunkowany został na działania służące wzrostowi konkurencyjności polskiego sektora przetwórstwa produktów rybołówstwa i akwakultury.

PU 6. Zintegrowana Polityka Morska – w ramach ZPM pomoc finansowa skierowana zostanie m. in. na działania służące organizacji sprawnego systemu zarządzania morskiego.

Istotne instytucje

Instytucja Zarządzająca przekazała część swoich zadań związanych z realizacją PO RYBY 2014-2020 instytucjom pośredniczącym (IP): Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR) oraz Samorządom Województw (SW). ARiMR jako instytucja pośrednicząca realizuje zadania Instytucji Zarządzającej w zakresie priorytetów I-III, V-VI oraz pomocy technicznej

PO RYBY 2014-2020. Do głównych zadań ARiMR należy ogłaszanie naborów, rozpatrywanie wniosków o dofinasowanie, podpisywanie umów, jak też przyzwanie i wypłata pomocy oraz kontrola operacji.

Samorządy, jako instytucje pośredniczące realizują ww. zadania w zakresie priorytetu IV,

z tym, że w ramach tego priorytetu wybranych zostało 36 Rybackich Lokalnych Grup Działania (RLGD), które w szczególności przeprowadzają nabór wniosków. 

Zasady obowiązujące beneficjentów przy ubieganiu się o dofinansowanie są ogłaszane na stronie internetowej IZ, IP lub RLGD. Ogłoszenia o naborze wniosków o dofinansowanie dla priorytetu I-III oraz V-VI są zamieszczane na stronie internetowej administrowanej przez ARiMR www.arimr.gov.pl oraz w siedzibie i oddziałach regionalnych ARiMR oraz na stronie internetowej urzędu obsługującego ministra właściwego do spraw rybołówstwa www.mgm.gov.pl, zaś dla priorytetu IV ogłoszenia o naborze wniosków o dofinansowanie są zamieszczane na stronie internetowej administrowanej przez RLGD przeprowadzającą nabór.

Aut. Smarten PR

Zdjęcia: Dziamski Studio i Paulina Jakóbiec. 

Galeria

Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!
Kategoria
Wydarzenia
Tagi
Data dodania
8 lutego 2019

Podobne artykuły

Selgros Cash&Carry i Transgourmet zapraszają na Dzień Kuchni Rumuńskiej

20 lutego 2019

W najbliższy piątek wszystkich klientów restauracji Brasserie w hali Selgros Cash&Carry w Piasecznie pod Warszawą czeka niezwykłe wydarzenie – Dzień Kuchni Rumuńskiej, czyli pokaz kulinarny połączony z degustacją. Gotować będzie Laurentin Hairadin, zwycięzca rumuńskiego programu kulinarnego Arena Bucatarilor, w towarzystwie uczestników Masterchef Polska: Lorka Zediu i Gai Kuroń. Spotkanie poprowadzi Bartosz Peter, Ekspert w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Wydarzenie jest bezpłatne i otwarte dla wszystkich gości.

przeczytaj całość

„Profesjonalny Menedżer Restauracji” na Targach EuroGastro i WorldHotel

20 lutego 2019

Tegoroczna edycja targów EuroGastro i WorldHotel będzie wypełniona atrakcjami. Targi, uznawane przez fachowców za najważniejsze w Polsce wydarzenie dla branży HoReCa, po raz kolejny przyciągną tysiące profesjonalistów. Wystawcy zaprezentują wszystko co niezbędne w restauracji czy hotelu. Przedstawiciele branży gastronomicznej i hotelarskiej będą mieli okazję zapoznać się z najnowszymi trendami rynkowymi oraz wziąć udział w interesujących szkoleniach, wśród których uwagę zwraca inauguracja programu „Profesjonalny Menedżer Restauracji”. Widowiskowe autorskie konkursy kulinarne organizowane przez znanych i cenionych szefów kuchni, liczne degustacje, zawody dla baristów, a także po raz pierwszy konkurs cukierniczy i barmański – poznajcie nowe oblicze EuroGastro i WorldHotel.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Anita Kubiak

tel. (61) 851 37 08
anitak@poradnikrestauratora.com.pl