Polscy finaliści konkursu Les Chefs en OR gotowi do rywalizacji | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

Polscy finaliści konkursu Les Chefs en OR gotowi do rywalizacji

Les Chefs en Or to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w Europie, organizowany przez francuski oddział Transgourmet. Podczas finałowego spotkania, odbywającego się 11 i 12 listopada na targach EquipHotel w Paryżu, światowej sławy jury oceniać będzie najlepszych kucharzy z krajów, w których działa Transgourmet. Polscy finaliści w kategorii Profesjonalista i Uczeń intensywnie trenują w doskonale wyposażonym Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Piasecznie pod Warszawą.

Selgros i Transgourmet, jako ekspert w branży gastronomicznej, wspiera rozwój polskich kucharzy. Dowodem na to jest otwarcie Instytutu Kulinarnego Transgourmet, będącego areną wymiany doświadczeń dla kucharzy z Polski i zagranicy oraz miejscem doskonale przystosowanym do treningów przed międzynarodowej klasy konkursami kulinarnymi. Obecnie w Instytucie do finału Les Chefs en Or przygotowują się polscy reprezentanci: Emil Guzik i Ernest Jagodziński.

- Przygotowując się do konkursu we własnych restauracjach, kucharze muszą samodzielnie odtworzyć stanowiska, przestrzegając odpowiednich standardów. Natomiast treningi w Instytucie umożliwiają nam przeniesienie się do przestrzeni odwzorowującej kuchnię konkursową. Przeniesienie się z kuchni w restauracji, w której pracujemy na co dzień do Instytutu ma także dodatkową zaletę, ponieważ pozwala nam ćwiczyć w innej przestrzeni niż ta, do której przywykliśmy. To szczególnie istotne w przypadku prób czasowych – komentuje Ernest Jagodziński.

Ernest Jagodziński, polski finalista w kategorii Profesjonalista zdobywał doświadczenie w Restauracji Sens i w warszawskim hotelu The Westin Warsaw, gdzie po raz pierwszy objął stanowisko Zastępcy Szefa Kuchni. Obecnie prowadzi autorski projekt, restaurację AUTENTYK przy ulicy Grunwaldzkiej w Poznaniu. W finale konkursu Les Chefs en Or startuje w kategorii profesjonalista wraz z pomocnikiem, Łukaszem Daszyńskim. Głównym składnikiem w konkurencji profesjonalistów jest kaczka. Jury bierze pod uwagę maksymalne zagospodarowanie produktu oraz niełączenie produktów odzwierzęcych, czyli masła czy śmietany. Polski zespół przygotuje kaczkę podwędzaną na gałęziach sosny, z yuzu, mandarynką, kiełkami kolendry, topinamburem, polską gruszką i trawą żubrową.

21-letni Emil Guzik reprezentuje Polskę w kategorii Uczeń. Od sierpnia jest członkiem załogi restauracji Moonsfera, znajdującej się na dachu warszawskiego Centrum Olimpijskiego. Zgodnie z regulaminem konkursu, do rywalizacji w kategorii juniorów przystępuje bez polskiego pomocnika. Dopiero przed samym konkursem, zawodnicy losują do pomocy ucznia ze szkoły francuskiej.

Uczestnicy mają do wykorzystania jeden obowiązkowy produkt – dorsz czerniak i trzy dowolne, warzywne dodatki. Najważniejsze kryteria brane pod uwagę w rywalizacji to smak potraw, znajomość i właściwe wykorzystywanie technik kulinarnych, organizacja pracy i maksymalne zagospodarowanie produktu. Ten ostatni czynnik wpisuje się obecnie w trend zero waste, który szczegółowo omawiali eksperci na łamach TRENDBOOK’a opublikowanego przez Selgros i Transgourmet przy okazji otwarcia Instytutu Kulinarnego.

- Moja kategoria jest o tyle trudna, że nie mogę na obecnym etapie odbywać treningów wraz z pomocnikiem i z wyprzedzeniem zaplanować wspólną pracę. Dopiero przed samym konkursem losujemy do pomocy reprezentanta szkoły francuskiej. Dlatego założyłem, że samo przygotowanie dań wezmę całkowicie na siebie. Oczywiście wszystko może ulec zmianie w trakcie konkursu. Po losowaniu będziemy mieć jeszcze trochę czasu, aby porozmawiać, wymienić się doświadczeniem i ustalić zasady współpracy – mówi Emil Guzik.

W tegorocznym konkursie o prestiżowe trofea Les Chefs en Or będą walczyć kucharze z Austrii, Francji, Niemiec, Rosji, Rumunii, Szwajcarii i Polski. Wzięcie udziału w konkursie to dla obydwu polskich finalistów duże wyzwanie, wyróżnienie i szansa na wymianę doświadczeń z najlepszymi kucharzami w Europie.

- Selgros Cash&Carry i Transgourmet, jako ekspert w branży gastronomicznej z ponad 20-letnim doświadczeniem, współpracuje z najlepszymi kucharzami i restauratorami w Polsce i za granicą, jest partnerem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni i współpracuje z Kadrą Narodową Kucharzy Polski. Od lat dzieli się swoją wiedzą i uczestniczy w najważniejszych wydarzeniach branżowych. Dowodem na to jest otwarcie drugiego już Instytutu Kulinarnego w Piasecznie pod Warszawą i zaangażowanie w przygotowania do konkursów kulinarnych, takich jak Les Chefs en Or – podsumowuje Cezary Furmanowicz, dyrektor marketingu Selgros Cash&Carry i Transgourmet.

Galeria

Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!
Kategoria
Wydarzenia
Tagi
Data dodania
9 listopada 2018

Podobne artykuły

Poznańscy Kucharze Razem zebrali 10 520 zł dla WOŚP

18 stycznia 2019

13 stycznia już po raz kolejny znani szefowie kuchni poznańskich restauracji m.in.: Patryk Dziamski, Dawid Łagowski, Tomasz Purol, Sergiusz Hieronimczak, Paweł Mieszała, Roman Kosmalski, Artur Skotarczyk, Ernest Jagodziński, Jakub Ignyś, Michał Kuter, Dawid Klimaniec i Tomasz Zdrenka zaangażowali się w poznański finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.

przeczytaj całość

Zainteresowanie food pairingiem stale rośnie

18 stycznia 2019

Ostatnie lata należą bez dwóch zdań do food pairingu. Trend, polegający na łączeniu różnych produktów w jedną całość, kilka lat temu wyszedł z podziemia, podbijając serca i żołądki fanów gotowania na całym świecie. Jeszcze w poprzednim wieku traktowany jako moda i fanaberia topowych szefów kuchni, obecnie stał się globalnym zjawiskiem i elementem budowania przewagi konkurencyjnej na rynku gastronomicznym.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Anita Kubiak

tel. (61) 851 37 08
anitak@poradnikrestauratora.com.pl