Artykuly | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 19 rok na rynku

Przyprawy czynią cuda...

11 grudnia 2017

Zbliżają się święta, a wraz z nimi coroczne przygotowywanie wigilijnych potraw. Zioła w świątecznej kuchni to ważny element: dodają wyrazistości daniom, poprawiają ich zapach, urozmaicają smak, a nawet sprawiają, że jedzenie wygląda bardziej apetycznie. Zioła i przyprawy w restauracyjnym menu po prostu potrafią czynić cuda.

przeczytaj całość

Parzenie kawy to wielka sztuka

22 listopada 2017

Kawa staje się bardzo ważnym elementem nie tylko w kawiarniach i w kawowych barach, ale też w restauracjach. Jej magia może spowodować, że goście będą wracać zarówno dla jedzenia, jak i dla samego zakończenia, jakim jest jej podanie.

przeczytaj całość

Herbata czyni mistrza

9 listopada 2017

Sztuka odpowiedniego łączenia jedzenia z napojami to nie wiedza magiczna, ale faktem jest, że niezwykła. Wykorzystując pewne walory jednego (dania) czy drugiego (napoju), pozwala na dyskretne podkreślanie szlachetnych smaków. Wykorzystywana jest przede wszystkim przez sommelierów i kiperów wina, czy piwa, ale coraz częściej znajduje zastosowanie w łączeniu dań z odpowiednimi rodzajami herbat.

przeczytaj całość

Tomasz Purol: Topinambur, skorzonera i…

6 listopada 2017

Słodkawy pasternak, korzenny topinambur, szparagowa skorzonera, lekko gorzki jarmuż, soczyste kolorowe marchewki… Są warzywa, które choć dawniej często gościły na polskich stołach, dziś zostały niemal całkiem zapomniane. Niesłusznie. Smaczne pełne wartości odżywczych, są zaproszeniem do kuchni pełnej fantazji.

przeczytaj całość

Ser króluje na deskach

30 października 2017

Nie ma chyba na świecie innego produktu, który ma tak wielu fanów, jak ser, choć w każdym zakątku świata produkowany jest z różnych rodzajów mleka. Powstał podobno przez przypadek w bukłakach wędrowca, ale dziś wiele jego gatunków podawanych jest w najwykwintniejszych restauracjach. Król ser choć na deskach, to serwowany z sezonowymi albo suszonymi owocami i chutneyami pokazuje swą moc i smak.

przeczytaj całość

Ciasta na jesiennym wybiegu

22 października 2017

Jesienią odżywają stare receptury, lokalne przysmaki i tradycyjne desery. Mistrzowie cukiernictwa starają się twórczo podchodzić do kultowych ciast – stąd zachwycające odsłony tego, co znane i lubiane. Na pewno i w tym roku nie zabraknie jabłek, śliwek i cynamonu. Ciekawe, w jaki sposób zostaną podane spragnionym endorfin gościom?

przeczytaj całość

Smażenie to podstawa

19 października 2017

Smażenie to prawdopodobnie najczęściej wykorzystywana technika w restauracyjnej kuchni. Kucharze stosują ją niemalże do wszystkich rodzajów produktów: warzyw, ryb i mięs, a także ciast. Gwarantuje szybkość przygotowania dania, idealny smak i odpowiednią teksturę. Trzeba tylko wiedzieć co, jak i na czym smażyć, by nie „spalić się” przed gościem.

przeczytaj całość

Aperitif na dobry początek

12 października 2017

Dobre wrażenie, jakie pozostaje po wizycie w restauracji bywa ważniejsze niż smak potrawy. Dlatego tak istotne jest dobranie trunków i odpowiednia kolejność ich serwowania. To alkohole odgrywają ważną rolę w procesie trawienia. Pomogą zaostrzyć apetyt lub wyregulować wszystkie procesy. Jak zacząć ucztę, aby goście mieli ochotę na więcej?

przeczytaj całość

Jarosław Uściński: Zapomniana dynia

2 października 2017

Dynia to przewrotna kokietka. Z wierzchu toporna, niedostępna i gruboskórna. W środku delikatna i co sezon odkrywana na nowo.Pod grubą skórą skrywa delikatny, mięsisty bardzo odżywczy miąższ, bogaty w witaminy i sole mineralne.

przeczytaj całość

Restauracje i lokale gastronomiczne pod okiem „skarbówki”

17 sierpnia 2017

Zwłaszcza podczas sezonu wakacyjnego wzrasta liczba przeróżnych kontroli w lokalach gastronomicznych. Restauratorzy prowadzący swe biznesy na wybrzeżu i w górach powinni być szczególnie na nie wyczuleni, gdyż obok sanepidu i PIH, pojawić się mogą także inspektorzy „skarbówki”. Ich zadaniem jest sprawdzić, czy gość lokalu na pewno otrzymał paragon fiskalny a nie rachunek lub paragon kelnerski.

przeczytaj całość

Strony

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Nikodem Pankowiak

tel. (61) 851 37 08
nikodemp@poradnikrestauratora.com.pl