Artykuly | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

Sztuka mięsa na grilla

16 maja 2018

Wieprzowe czy wołowe, tłuste czy chude? Najlepiej marynowane, a może posypane przyprawami? Nic tak nie podbije smaku potrawy z grilla, jak odpowiednio przygotowane mięso. Jak sobie z nim poradzić, aby zawojowało podniebienie restauracyjnych gości?

przeczytaj całość

Ogródkowy sezon czas zacząć

11 kwietnia 2018

Wiosną i latem ogródek gastronomiczny lub – jak kto woli – piwny może stworzyć dodatkowy atut restauracji czy pubu, a tym samym stać się źródłem znacznych przychodów. Otworzenie takiego ogródka wymaga trochę zachodu, jednak warto to poczynić, aby wykorzystać okazję. Tym bardziej, że wielkimi krokami zbliżają się futbolowe Mistrzostwa Świata w Rosji, a kibice szczególnie upodobali sobie oglądanie meczów w szerszym gronie na świeżym powietrzu.

przeczytaj całość

Ser w roli głównej

9 kwietnia 2018

Wszyscy kochają sery. W kuchniach świata najczęściej są dodatkiem do dań, ale dodatkiem znaczącym. Królują w serwisie śniadaniowym. Jest też kilka wykwintnych dań, w których ser stanowi główny składnik: raclette, fondue, suflet czy francuska zupa cebulowa, która bez podpieczonego na grzance sera już nie byłaby tą samą zupą...

przeczytaj całość

Kuba Korczak: Szafran, czarnuszka i lawenda…

13 lutego 2018

Jako, że kuchnia polska przeżywa od kilku lat gigantyczny renesans, pozwolę sobie przytoczyć kilka przykładów moich autorskich dań, w których wykorzystuję przyprawy i zioła w celu odświeżenia klasycznych kompozycji, nie zapominając przy tym o tradycji i produktach regionalnych i sezonowych.

przeczytaj całość

Bogactwo smaków to bogactwo przypraw

9 lutego 2018

We współczesnej kuchni pod ręką mamy przyprawy z każdego zakamarka świata, które pozwalają na wystylizowanie potraw tak, jakby właśnie stamtąd pochodziły. Wśród nich coraz ważniejszą pozycję zajmują przyprawy i zioła rosnące w Polsce, i dobrze znane staropolskiej kuchni. Bo jest trend na polskość, nawet w kuchni…

przeczytaj całość

Polskie ślimaki pierwiastkiem życia

16 stycznia 2018

Ślimaki dzielimy na gatunki, jak ryby czy wołowinę i krewetki. Spośród ślimaków lądowych w Europie w celach kulinarnych najczęściej wykorzystujemy ślimaki z gatunków: ślimak winniczek (Helix pomatia), ślimak turecki (Helix lucorum), i w Polsce hodowany: ślimak szary (Cornu aspersa) – kiedyś zaliczany do rodzaju Helix.

przeczytaj całość

Ser i wino – najlepsza para na stole

9 stycznia 2018

Od wieków ser utożsamiany jest jako nieodłączny dodatek do wina. Takie zasady ustalono we Francji i długo cały świat je szanował i hołubił. Do gatunku wyrobu serowarskiego dobierany jest odpowiedni rodzaj trunku. Najważniejszą zasadą jest wybór sera i wina z tego samego roku, ale czy właśnie nie zachodzą w tym schemacie poważne zmiany? Czy nie są obalane zasady?

przeczytaj całość

Chleb jest wizytówką lokalu

18 grudnia 2017

Zarówno w codziennym życiu, jak i w restauracji chleb pełni bardzo ważną rolę. Pieczywo zazwyczaj podawane jest niemal do każdego posiłku – w różnej postaci. I choć na co dzień nie zdajemy sobie z tego sprawy – jest to produkt, który może nam uczynić wiele złego – gdy jest niesmaczny, ale też wiele dobrego – gdy zapachem i chrupkością przyciągnie gości.

przeczytaj całość

Przyprawy czynią cuda...

11 grudnia 2017

Zbliżają się święta, a wraz z nimi coroczne przygotowywanie wigilijnych potraw. Zioła w świątecznej kuchni to ważny element: dodają wyrazistości daniom, poprawiają ich zapach, urozmaicają smak, a nawet sprawiają, że jedzenie wygląda bardziej apetycznie. Zioła i przyprawy w restauracyjnym menu po prostu potrafią czynić cuda.

przeczytaj całość

Parzenie kawy to wielka sztuka

22 listopada 2017

Kawa staje się bardzo ważnym elementem nie tylko w kawiarniach i w kawowych barach, ale też w restauracjach. Jej magia może spowodować, że goście będą wracać zarówno dla jedzenia, jak i dla samego zakończenia, jakim jest jej podanie.

przeczytaj całość

Strony

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Nikodem Pankowiak

tel. (61) 851 37 08
nikodemp@poradnikrestauratora.com.pl