Artykuly | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 19 rok na rynku

Restauracje i lokale gastronomiczne pod okiem „skarbówki”

17 sierpnia 2017

Zwłaszcza podczas sezonu wakacyjnego wzrasta liczba przeróżnych kontroli w lokalach gastronomicznych. Restauratorzy prowadzący swe biznesy na wybrzeżu i w górach powinni być szczególnie na nie wyczuleni, gdyż obok sanepidu i PIH, pojawić się mogą także inspektorzy „skarbówki”. Ich zadaniem jest sprawdzić, czy gość lokalu na pewno otrzymał paragon fiskalny a nie rachunek lub paragon kelnerski.

przeczytaj całość

Burger i kanapka – para na lunch

14 lipca 2017

Street food w Polsce rozkwita. Sezon na szybkie, ale wartościowe i kulinarnie ciekawe dania rozpoczął się wraz z pierwszymi ciepłymi dniami i przeróżnymi food trackowymi zjazdami. Na szczycie rankingu najbardziej popularnych posiłków wciąż królują burgery, a tuż za nimi plasują się kanapki premium – rodem niemal z całego świata. Jedne i drugie przechodzą metamorfozy, a przez to wciąż są atrakcyjnym posiłkiem w dobrej cenie.

przeczytaj całość

Spokojnie to tylko awaria

10 lipca 2017

Zakup profesjonalnego sprzętu gastronomicznego wiąże się z reguły z poważną inwestycją finansową. Tego typu urządzenia są zazwyczaj silnie eksploatowane, a w związku z tym narażone na różnego rodzaju awarie i uszkodzenia. Na co zwrócić uwagę przed wezwaniem serwisu? Co można zrobić we własnym zakresie? Na jaką pomoc można liczyć w okresie obowiązywania gwarancji i po niej? Pytamy wiodących producentów w kraju.

przeczytaj całość

Muzyka w restauracji a prawa autorskie

21 czerwca 2017

Odpowiednio dobrane ścieżki dźwiękowe wspomagają sprzedaż w restauracji. Dla restauratora odtwarzanie muzyki wiąże się jednak z kosztami w postaci opłat dla organizacji zbiorowego zarządzania prawami autorskimi i prawami pokrewnymi. Istnieje jednak sposób na znacznie tańsze korzystanie z muzyki. Każde rozwiązanie ma swoje plusy i minusy. Co więc wybrać?

przeczytaj całość

Letnie napoje (nie)wyskokowe

6 czerwca 2017

Kolorowe, zadziorne, kuszące już od pierwszego spojrzenia – takie powinny być napoje na tegoroczny sezon wiosenno-letni. Przygotowane z najlepszych składników, gaszące pragnienie i jednocześnie opłacalne dla kieszeni restauratora. Jak skomponować idealną kartę napojów?

przeczytaj całość

Digital Signage oraz Social Mobile w gastronomii

31 maja 2017

Digital Signage oraz Social Mobile to bardzo szybko rozwijające się narzędzia marketingu sensorycznego. Zastosowanie najnowszych technologii projekcji cyfrowej oraz coraz lepszych kreacji reklamowych, przyczynia się do stale zwiększającej się popularności tych form przekazywania treści także w gastronomii. Digital Signage to zespół urządzeń, infrastruktury oraz oprogramowania służący do efektownej prezentacji treści reklamowych i informacyjnych na nośnikach cyfrowych. Technologia Social Mobile pozwala z kolei na innowacyjną interakcję z gośćmi oraz angażuje ich we współtworzenie klimatu panującego w restauracji.

przeczytaj całość

Sezon na grilla

23 maja 2017

Grillowanie czas zacząć i to na poważnie. Wiosna i lato to najlepszy czas na odkurzenie starych i wymyślenie nowych przepisów na aromatyczne dania wprost z kultowego rusztu. Idealne na długie wieczory przy piwie czy winie, idealne podczas biesiad w dużym gronie. Jak przygotować się na nowy sezon?

przeczytaj całość

Kolorowa zupa na czas lata

9 maja 2017

Doskonałe, pożywne zupy to jest to, co wyróżnia polską kuchnię na tle innych. Mamy w naszej tradycji wpisane zamiłowanie do zup – zwłaszcza tych cięższych i tłustszych, bo zimowych, ale i w propozycjach letnich nasi kucharze mogą zaskoczyć niejednego smakosza.

przeczytaj całość

Królestwo za deser lodowy

12 kwietnia 2017

Sezon na desery trwa cały rok, jednak wiosna i lato to okres zwiększonego zainteresowania klientów restauracji i kawiarni słodkimi propozycjami, przede wszystkim deserami lodowymi. Coraz częściej wybór deseru podyktowany jest nie tylko preferencjami smakowymi, ale jakością składników, ich pochodzeniem, sposobem przygotowania, a także ciekawością związaną z oferowanymi nowościami i, co coraz ważniejsze, dostosowaniem do indywidualnych potrzeb klienta.

przeczytaj całość

Ryby w kuchni polskiej

1 marca 2017

W historii kuchni polskiej ryba zajmowała znaczące miejsce. Spożywana była przeważnie w dni postne. Najpopularniejszymi gatunkami ryb były: szczupak, karp, sum, sandacz, jesiotr, a także łososie, flądry, śledzie, węgorze i dorsze.

przeczytaj całość

Strony

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Nikodem Pankowiak

tel. (61) 851 37 08
nikodemp@poradnikrestauratora.com.pl