Prestiż w plenerze

Prestiż w plenerze

05 kwietnia 2016

Parasole grzewcze są bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych i Europie Zachodniej, coraz bardziej doceniają je także rodzimi restauratorzy. Urządzenia chętnie wykorzystywane są przede wszystkim w ogródkach restauracyjnych i kawiarnianych, ale także przez firmy cateringowe czy organizatorów imprez oraz eventów plenerowych.

W ciepłej atmosferze

– Te nowoczesne urządzenia zasilane są gazem płynnym w butlach, a więc paliwem ekonomicznym i ekologicznym. Promieniowanie podczerwone, które emitują, przenika przez powietrze tak samo jak promieniowanie słoneczne i dopiero przy kontakcie z ludźmi czy przedmiotami, zamieniane jest w energię i odbierane jest jako ciepło. Parasole zapewniają komfortową temperaturę 18-20°C (nawet przy temp. otoczenia 10°C) na świeżym powietrzu już od wczesnej wiosny, aż do późnej jesieni – mówi Anita Bugajska-Owczarek, Kierownik ds. Marketingu i Rozwoju Rynku Gaspol. Na rynku występuje wiele modeli parasoli grzewczych, które można podzielić na dwie główne kategorie: pierwszą tworzą tradycyjne, zwane „grzybkami”, jak na przykład Heat Focus, czy Miraże; drugą – innowacyjne, wyjątkowo eleganckie, stanowiące jednocześnie piękną dekorację – ogniste wieże z widocznym w szklanej tubie płomieniem (np. Wieże Gaspol Prima dostępne w aż czterech wersjach obudowy: srebrnej, czarnej, wiklinowej i led). Parasole tradycyjne mają zdecydowanie większą moc – nawet do 15 kW i są w stanie ogrzać większą powierzchnię otoczenia znacznie szybciej niż modele o małej mocy. Niektóre modele typu grzybek posiadają uchylną czaszę, która odpowiednio ustawiona kieruje ciepło w wybranym kierunku, maksymalnie wykorzystując produkowaną energię. Unikamy tym samym niepotrzebnych strat ciepła. Z kolei innowacyjne ogniste Wieże Gaspol Prima mają wyjątkowo elegancki i nowoczesny design i dodatkowo stanowią piękną dekorację. Widoczne z daleka płomienie wieży, a w modelu led także podświetlona podstawa parasola, która w zależności od wykorzystania może mieć siedem różnych kolorów podświetlania, o zmiennej częstotliwości migania i jasności świecenia, pięknie rozświetlają otoczenie, a także tworzą wyjątkowo przyjemny klimat, wzbudzając duże zainteresowanie klientów. Przy wyborze właściwego parasola należy zwrócić uwagę przede wszystkim na: jakość (parasole z grubszej stali są bardziej solidne i odporne na ewentualne uszkodzenia i wgniecenia), moc grzewczą (im więcej kilowatów ma urządzenie, tym więcej ciepła uzyskamy i większą powierzchnię ogrzejemy – optymalna to 11-13 kW), design parasoli (w ofercie znajdują się różne modele i kolory urządzeń, więc możemy dopasować je do wystroju restauracji czy charakteru imprezy), inne wyróżniki i specjalne dodatki (np. modele z lampą gazową, które oprócz ogrzewania dają również światło, modele z uchylnym reflektorem, pozwalające na skierowanie ciepła w wymaganym kierunku). Parasole wykonane są zwykle z wysokie jakości stali nierdzewnej lub aluminium, dzięki czemu są odporne na niekorzystne działanie warunków atmosferycznych i mogą być wykorzystywane przez wiele sezonów. Urządzenia są łatwe w obsłudze – wyposażone są w zapalnik piezoelektryczny i regulator przepływu gazu, więc możemy regulować wielkość płomienia i sterować ilością otrzymywanego ciepła, jednocześnie optymalizując zużycie gazu. Kółka zamontowane w podstawie parasola pozwalają łatwo przemieszczać urządzenie. Ogrzewacze zasilane są gazem propan lub propan-butan w butlach 10 lub 11 kg, przy czym butle są ukryte są w obudowie parasola. Specjalne systemy przeciwwypływowe i przeciwprzechyłowe zamontowane we wszystkich modelach parasoli Gaspol Energy, zapewniają pełne bezpieczeństwo ich użytkowania.

Elegancja na stole

Kiedy już goście mają zapewniony „dach” nad głową i ciepło, należy pomyśleć o tym, co na stole. Producenci zastawy stołowej i dodatków prześcigają się nieustannie w tworzeniu nowego wzornictwa. Są to nierzadko bardzo interesujące rzeczy, takie jak np. porcelanowe wizytówki dla gości. Dekoratorzy łamią sobie głowy nad tym, jak zastawić stół, aby był on niepowtarzalny i nietuzinkowy, a jednocześnie elegancki. Tu z pomocą przychodzi porcelana na przystawki, którą znaleźć dziś można w najróżniejszych wzorach i rozmiarach. To samo wzornictwo można kupić również w szkle. Nie lada wyzwaniem jest też zastawienie szwedzkiego stołu. Oprócz tego, że elegancki i nowatorski musi być on też funkcjonalny. Proponowane dziś rozwiązania są bardzo interesujące zarówno pod względem funkcjonalności, jak i designu. Można wśród nich znaleźć piętrowe, kute stojaki na kosze, kute podstawy do podgrzewaczy, metalowe kosze na niskich i wysokich nogach, termosy o niesamowitych kształtach. Elegancka zastawa na stole wywiera duże wrażenie na gościach. Króluje tu porcelana, często nazywana białym złotem. Wytworzone z niej naczynia dobrej jakości nadal są synonimem wykwintności, wyjątkowości, podkreśla charakter miejsca. Branża HoReCa zachęca producentów do wprowadzania kolejnych fasonów. Z tego powodu większość klientów na zorganizowanie uroczystego przyjęcia zamawiają firmę posiadającą odpowiednią zastawę. Ta porcelanowa dodatkowo podnosi wartość podawanych posiłków. Świadczy o profesjonalnej obsłudze, dlatego kupując zastawę do restauracji, każdy szanujący się przedsiębiorca wybierze tę droższą, ale wysokiej jakości. Taką oferują polskie firmy, które wytworzyły sobie dobrą markę nie tylko na krajowym, ale także na europejskim rynku. Porcelana znajdująca się w asortymencie krajowych firm cieszy się dużą wytrzymałością na uszkodzenia mechaniczne oraz jest rozpoznawalna dzięki swoim walorom wizualnym. Wśród oferowanych przez nie wyrobów można znaleźć naprawdę oryginalne i niepowtarzalne wzory. Krajowi producenci porcelany od kilku lat zauważają wzrost zainteresowania swą  ofertą ze strony gastronomii. Co roku „wypuszczają  na rynek przynajmniej jeden nowy fason. Producenci zwracają uwagę, że obok stałej, konserwatywnej grupy odbiorców z branży HoReCa, dla której liczy się przede wszystkim cena i praktyczność zastawy, pojawiła się grupa odbiorców poszukujących innowacji. Tutaj cena nie odgrywa roli, a znaczenie mają wyjątkowość i jakość produktu. Coraz lepiej sprzedaje się zastawa z wyższej półki cenowej. Firmy cateringowe chcą się wyróżniać nie tylko pod względem menu, ale także wyjątkową zastawą. Stąd królują zastawy o nieregularnych kształtach, z reliefami. Zwłaszcza hotele wymagają wysokiej jakości i oryginalności. Podobają się zastawy z eleganckimi, delikatnymi wytłoczeniami, elementy występujące w formie figur geometrycznych – najczęściej prostokątów i kwadratów z owalnymi bokami i ściankami. Z firmami cateringowymi przestaje być kojarzona wyłącznie gruba porcelana. Coraz  częściej, zwłaszcza mniejsze pensjonaty czy restauracje, korzystają z porcelany cienkościennej. Jest ona bardziej delikatna, ale za to bardziej wykwintna. Zwłaszcza mniejsze firmy starają się w swej ofercie zachować domową atmosferę. Zatem kupują zastawę tradycyjną. Katarzyna Stachowicz z Zakładów Porcelany Ćmielów zwraca uwagę na duży popyt w ostatnim czasie ze strony domów weselnych. – One zamawiają wyłącznie porcelanę białą, która pasuje do każdego wnętrza. Domy wesele są do bólu praktyczne. Tu nie chodzi o oryginalność. Liczy się cena, trwałość wyrobu, dominuje prosta klasyka – dodaje Stachowicz.

Podążaj za trendami

Powstaje pytanie, gdzie to wszystko znaleźć i jak nadążyć za trendami. Możliwości jest kilka, można czytać prasę branżową, odwiedzać eleganckie sklepy modnych producentów, zwiedzać stoiska wystawców na targach związanych z gastronomią lub odwiedzać hale wystawowe producentów. Ci ostatni chętnie prezentują na imprezach branżowych (niestety głównie poza granicami naszego kraju) różne możliwości zastawiania stołów. I na pewno bardzo trafioną inwestycją jest obecność na tych pokazach, jak i we wszystkich innych miejscach wyżej wspomnianych. Takie inspiracje trudno przecenić, tym bardziej, że dzisiejszy klient coraz bardziej docenia nie tylko to co spożywa, ale i na czym zostało mu to podane.

Tekst. Rafał Boruc