Artykuly | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 19 rok na rynku

Świąteczny sandacz

11 grudnia 2017

Doprawionego sandacza zawijamy w plastry zblanszowanej marchwi i pieczemy w 180°C przez 10 minut. Namoczone grzyby podsmażamy na oleju lnianym, następnie dodajemy pęczak i bulion warzywny. Całość gotujemy, często mieszając (tak jak risotto).

przeczytaj całość

Pieczony w całości pasternak z marynowanym żółtym burakiem i ziołowym pesto

22 listopada 2017

Pasternak szorujemy gąbką w zimnej wodzie, osuszamy, solimy, polewamy oliwą, układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy pod przykryciem w temp. 180 c przez 45 min. Zagotowujemy 250 ml wody razem z octem winnym, piri-piri i solą.

przeczytaj całość

Duszona jagnięcina zapiekana pod purée z brukwi

6 listopada 2017

Udziec oczyszczamy z nadmiaru błon i kroimy w średniej wielkości kostkę. W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy jagnięcinę i obsmażamy dokładnie dobrze z każdej strony, po czym przekładamy do miski. Do rondla po jagnięcinie wkładamy marchew, cebulę, seler, pietruszkę, pokrojone w kostkę takiej samej wielkości co mięso.

przeczytaj całość

Podhalański kotlet jagnięcy, puree z dyni, papier z cieciorki

30 października 2017

Kotlet jagnięcy marynujemy w cząbrze, pieprzu, czosnku i białym winie. Następnie vacujemy i dusimy metodą sous vide przez 20 min. w temperaturze 59°C. Grillujemy, solimy i serwujemy. Dynię pieczemy w całości z masłem. Tak samo robimy z papryką. Wyciągamy miąższ, całość doprawimy solą, pieprzem i whisky. Miksujemy, przecieramy na delikatną masę.

przeczytaj całość

Pieczony sandacz z salsą paprykowo-pomidorową i marynowaną cukinią

16 października 2017

Sandacza kroimy na kawałki. Nacieramy solą, cytryną, pieprzem i masłem i pieczemy w 180°C, przez 20 min. Salsę przyrządzamy łącząc pokrojoną w kostkę 1 kolorową paprykę, 1 pomidora, 1 czerwoną cebulę, oliwę, odrobinę soku pomarańczowego i 1 łyżkę gruboziarnistej musztardy.

przeczytaj całość

Pumpkin pie

2 października 2017

Dynię dusimy z odrobiną wody do miękkości. Gdy jest miękka dodajemy przyprawę i po kilku minutach miksujemy. Następnie do schłodzonej dyni dodajemy jajka i śmietankę oraz kajmak. Cukier o ile nastąpi taka potrzeba (kajmak jest słodki bardzo).

przeczytaj całość

Udo z kaczki confit, gratin z buraka w sosie z wędzonego jabłka, puree z chrzanem

21 września 2017

Buraki obieramy i tniemy na bardzo cienkie plastry na mandolinie. Śmietanę delikatnie podgrzewamy i mieszamy z jajami i rozdrobnionym serem, mieszamy plastry buraka z masą serowo-jajeczno-śmietanową. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i układamy warstwami buraki. Pieczemy z parowaniem w temperaturze 170°C przez ok. 70-80 min., następnie po wyjęciu delikatnie obciążamy z góry i schładzamy.

przeczytaj całość

Lasagne z podrobów w sosie pomidorowym (4 porcje)

17 sierpnia 2017

Nerki wieprzowe myjemy i gotujemy w wodzie (3 razy ją zmieniając, a do ostatniego razu dodajemy warzywa oraz sól i pieprz). Serca gotujemy w wodzie, którą tylko raz zmieniamy, a do ostatniego razu dodajemy warzywa oraz sól i pieprz. Ugotowane nerki i serduszka rozkrawamy w poprzek, czyścimy ze wszystkich żyłek.

przeczytaj całość

Lody jałowcowo-waniliowe

4 lipca 2017

W rondlu podgrzewamy mleko. Do niego dodajemy cukier oraz rozciętą laskę wanilii, tak żeby miąższ dostał się do roztworu. Podgrzewamy na wolnym ogniu do zagotowania. Tuż po zagotowaniu wlewamy do roztrzepanych żółtek intensywnie mieszając, żeby nie powstały grudki z jaj.

przeczytaj całość

Grillowany comber z jelenia w sosie porzeczkowym

9 maja 2017

Comber z jelenia grillujemy. Mięso jest gotowe do jedzenia, jeżeli w środku panuje temperatura do 55 stopni (stopień wysmażenia: medium). Skorzonerę blanszujemy i delikatnie podsmażamy na maśle. Bataty pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok. 30 min.

przeczytaj całość

Strony

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Nikodem Pankowiak

tel. (61) 851 37 08
nikodemp@poradnikrestauratora.com.pl