Pumpkin pie | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 19 rok na rynku

Pumpkin pie

Jarosław Uściński

Prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni I Cukierni,
Właściciel Restauracji Moonsfera w Warszawie,
Trener Kulinarny

Pumpkin pie

Składniki:

  • dynia (obrana czysta) – 600 g
  • kajmak – 200 g
  • śmietanka – 200 g
  • jaja – 8 szt.
  • cukier – 2-4 łyżki stołowe
  • masło (do nasmarowania foremki)

Do moździerza:

  • kora cynamonu, kardamon, anyż, pieprz czarny, sól (odrobina), gałka muszkatołowa, goździk (tylko kulka), imbir suszony. W sumie powstanie jedna płaska łyżka stołowa mieszanki przypraw
  • płatki owsiane – 100 g
  • cukier 50 g
  • kora cynamonu (do smaku)
  • masło – 30 g

Sposób przygotowania:

Spód czyli smażone płatki owsiane. Na patelnię wkładamy masło, płatki obsmażamy aż do lekkiego ze złocenia, wtedy dodajemy cukier, ciągle mieszając. Powstaje chrupiąca, wonna i sypka masa, którą wysypiemy na dno foremki – ok. 1 cm.

Dynię dusimy z odrobiną wody do miękkości. Gdy jest miękka dodajemy przyprawę i po kilku minutach miksujemy. Następnie do schłodzonej dyni dodajemy jajka i śmietankę oraz kajmak. Cukier o ile nastąpi taka potrzeba (kajmak jest słodki bardzo). Solidnie wymieszaną masę, delikatnie wylewamy na płatki do wysokości ok. 3 cm. Pieczemy w temperaturze ok. 130 °C przez 50 min. Jednak należy pamiętać, że każdy piec jest inny. Jak podawać ten deser – ja kocham z kwaśna śmietaną.

Kategoria
Przepisy
Tagi
Data dodania
2 października 2017
Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!

Galeria


Podobne artykuły

Świąteczny sandacz

11 grudnia 2017

Doprawionego sandacza zawijamy w plastry zblanszowanej marchwi i pieczemy w 180°C przez 10 minut. Namoczone grzyby podsmażamy na oleju lnianym, następnie dodajemy pęczak i bulion warzywny. Całość gotujemy, często mieszając (tak jak risotto).

przeczytaj całość

Pieczony w całości pasternak z marynowanym żółtym burakiem i ziołowym pesto

22 listopada 2017

Pasternak szorujemy gąbką w zimnej wodzie, osuszamy, solimy, polewamy oliwą, układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy pod przykryciem w temp. 180 c przez 45 min. Zagotowujemy 250 ml wody razem z octem winnym, piri-piri i solą.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Nikodem Pankowiak

tel. (61) 851 37 08
nikodemp@poradnikrestauratora.com.pl