Pumpkin pie | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 19 rok na rynku

Pumpkin pie

Jarosław Uściński

Prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni I Cukierni,
Właściciel Restauracji Moonsfera w Warszawie,
Trener Kulinarny

Pumpkin pie

Składniki:

  • dynia (obrana czysta) – 600 g
  • kajmak – 200 g
  • śmietanka – 200 g
  • jaja – 8 szt.
  • cukier – 2-4 łyżki stołowe
  • masło (do nasmarowania foremki)

Do moździerza:

  • kora cynamonu, kardamon, anyż, pieprz czarny, sól (odrobina), gałka muszkatołowa, goździk (tylko kulka), imbir suszony. W sumie powstanie jedna płaska łyżka stołowa mieszanki przypraw
  • płatki owsiane – 100 g
  • cukier 50 g
  • kora cynamonu (do smaku)
  • masło – 30 g

Sposób przygotowania:

Spód czyli smażone płatki owsiane. Na patelnię wkładamy masło, płatki obsmażamy aż do lekkiego ze złocenia, wtedy dodajemy cukier, ciągle mieszając. Powstaje chrupiąca, wonna i sypka masa, którą wysypiemy na dno foremki – ok. 1 cm.

Dynię dusimy z odrobiną wody do miękkości. Gdy jest miękka dodajemy przyprawę i po kilku minutach miksujemy. Następnie do schłodzonej dyni dodajemy jajka i śmietankę oraz kajmak. Cukier o ile nastąpi taka potrzeba (kajmak jest słodki bardzo). Solidnie wymieszaną masę, delikatnie wylewamy na płatki do wysokości ok. 3 cm. Pieczemy w temperaturze ok. 130 °C przez 50 min. Jednak należy pamiętać, że każdy piec jest inny. Jak podawać ten deser – ja kocham z kwaśna śmietaną.

Kategoria
Przepisy
Tagi
Data dodania
2 października 2017
Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!

Galeria


Podobne artykuły

Pieczony sandacz z salsą paprykowo-pomidorową i marynowaną cukinią

16 października 2017

Sandacza kroimy na kawałki. Nacieramy solą, cytryną, pieprzem i masłem i pieczemy w 180°C, przez 20 min. Salsę przyrządzamy łącząc pokrojoną w kostkę 1 kolorową paprykę, 1 pomidora, 1 czerwoną cebulę, oliwę, odrobinę soku pomarańczowego i 1 łyżkę gruboziarnistej musztardy.

przeczytaj całość

Udo z kaczki confit, gratin z buraka w sosie z wędzonego jabłka, puree z chrzanem

21 września 2017

Buraki obieramy i tniemy na bardzo cienkie plastry na mandolinie. Śmietanę delikatnie podgrzewamy i mieszamy z jajami i rozdrobnionym serem, mieszamy plastry buraka z masą serowo-jajeczno-śmietanową. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i układamy warstwami buraki. Pieczemy z parowaniem w temperaturze 170°C przez ok. 70-80 min., następnie po wyjęciu delikatnie obciążamy z góry i schładzamy.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Nikodem Pankowiak

tel. (61) 851 37 08
nikodemp@poradnikrestauratora.com.pl