Pumpkin pie | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

Pumpkin pie

Jarosław Uściński

Prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni I Cukierni,
Właściciel Restauracji Moonsfera w Warszawie,
Trener Kulinarny

Pumpkin pie

Składniki:

  • dynia (obrana czysta) – 600 g
  • kajmak – 200 g
  • śmietanka – 200 g
  • jaja – 8 szt.
  • cukier – 2-4 łyżki stołowe
  • masło (do nasmarowania foremki)

Do moździerza:

  • kora cynamonu, kardamon, anyż, pieprz czarny, sól (odrobina), gałka muszkatołowa, goździk (tylko kulka), imbir suszony. W sumie powstanie jedna płaska łyżka stołowa mieszanki przypraw
  • płatki owsiane – 100 g
  • cukier 50 g
  • kora cynamonu (do smaku)
  • masło – 30 g

Sposób przygotowania:

Spód czyli smażone płatki owsiane. Na patelnię wkładamy masło, płatki obsmażamy aż do lekkiego ze złocenia, wtedy dodajemy cukier, ciągle mieszając. Powstaje chrupiąca, wonna i sypka masa, którą wysypiemy na dno foremki – ok. 1 cm.

Dynię dusimy z odrobiną wody do miękkości. Gdy jest miękka dodajemy przyprawę i po kilku minutach miksujemy. Następnie do schłodzonej dyni dodajemy jajka i śmietankę oraz kajmak. Cukier o ile nastąpi taka potrzeba (kajmak jest słodki bardzo). Solidnie wymieszaną masę, delikatnie wylewamy na płatki do wysokości ok. 3 cm. Pieczemy w temperaturze ok. 130 °C przez 50 min. Jednak należy pamiętać, że każdy piec jest inny. Jak podawać ten deser – ja kocham z kwaśna śmietaną.

Galeria

Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!
Kategoria
Przepisy
Tagi
Data dodania
2 października 2017

Podobne artykuły

Chłodnik litewski

4 lipca 2018

Gotujemy bulwy buraków, studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rzodkiewki i ogórka również ścieramy na kawałki o podobnej wielkości. Botwinkę gotujemy na parze i lekko ostudzoną kroimy. Do tak przygotowanych warzyw dodajemy jogurt, sok z cytryny oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.

przeczytaj całość

Krem z białych szparagów

5 czerwca 2018

Szparagi bardzo dokładnie obieramy (skórka jest bardzo gorzka i twarda) i kroimy na plasterki, zostawiamy osobno główki szparagów o długości ok 2-3 cm.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Nikodem Pankowiak

tel. (61) 851 37 08
nikodemp@poradnikrestauratora.com.pl