Selgros Cash&Carry i Transgourmet zapraszają na Dzień Kuchni Rumuńskiej

Wydarzenia

Selgros Cash&Carry i Transgourmet zapraszają na Dzień Kuchni Rumuńskiej

22 lutego 2019

Dzisiaj w restauracji Brasserie w hali Selgros Cash&Carry w Piasecznie pod Warszawą odbędzie się Dzień Kuchni Rumuńskiej, czyli pokaz kulinarny połączony z degustacją. Gotować będzie Laurentin Hairadin, zwycięzca rumuńskiego programu kulinarnego Arena Bucatarilor, w towarzystwie uczestników Masterchef Polska: Lorka Zediu i Gai Kuroń. Spotkanie poprowadzi Bartosz Peter, Ekspert w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Wydarzenie jest bezpłatne i otwarte dla wszystkich gości.

Kuchnia rumuńska wydaje się być wciąż nieodkryta, a sama Rumunia dopiero zyskuje popularność jako kierunek wakacyjnych podróży. Ten piękny kraj ze zróżnicowaną topografią leżący nad Morzem Czarnym jest pełen kontrastów, które widoczne są nie tylko w krajobrazie.

Współczesna kuchnia rumuńska czerpie z najlepszych tradycji i wzbogaca je o najnowsze techniki kulinarne. Rozmaitość produktów z morza, rzek i lasów oraz wspaniały nabiał i mięso dają kucharzom olbrzymie pole do popisu. Siłą naszej kuchni są doskonałej jakości składniki oraz wpływy różnych kultur, które ukształtowały kulturę kulinarną regionu – opowiada Laurentiu Hairadin.

Tradycyjnego i tego bardziej nowoczesnego wydania kuchni rumuńskiej będzie można spróbować już w ten piątek podczas Dnia Kuchni Rumuńskiej w restauracji Brasserie działającej w hali Selgros Cash&Carry w Piasecznie pod Warszawą.

22 lutego, w godzinach od 16.00 do 20.00, kuchnię Brasserie przejmą wyjątkowi goście, którzy zaprezentują klasyki kuchni rumuńskiej w nowoczesnym wydaniu. Gotować i opowiadać o tradycjach kulinarnych regionu będzie Laurentiu Hairadin, zwycięzca rumuńskiego programu kulinarnego Arena Bucatarilor. Towarzyszyć mu będą uczestnicy Masterchef Polska: Gaja Kuroń i Lorek Zediu.

Unikatowość kuchni rumuńskiej zapewniają produkty wysokiej jakości występujące w tym regionie geograficznym. Smak owoców, warzyw i produktów odzwierzęcych wykorzystywanych w tradycyjnych potrawach jest dzięki temu dużo bardziej wyrazisty. Pomimo wpływu zagranicznych kultur, udało się zachować tradycyjne smaki potraw. Kuchnia rumuńska to przede wszystkim duża różnorodność wszelkiego rodzaju zup, które są charakterystyczne dla danego regionu kraju, ale także świeże produkty, mięsa, owoce i warzywa w rozmaitej postaci: wędzone, konserwowe, kwaszone czy kiszone – komentuje Lorek Zediu.

Gospodarzem spotkania będzie Bartosz Peter, Ekspert w Instytucie Kulinarnym Transgourmet oraz Kapitan Kadry Narodowej Polskich Kucharzy.