Targi Mazury HoReCa 2017 za nami | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

Targi Mazury HoReCa 2017 za nami

Zakończyły się targi Mazury HoReCa 2017. W dniach 25-26.04.2017 w Expo Mazury w Ostródzie było smacznie, emocjonująco, a pod kątem biznesowym – owocnie.

Zmagania kulinarne

Sercem targów była strefa konkursowa, gdzie w ciągu dwóch dni w konkursach kulinarnych zmierzyli się profesjonaliści i uczniowie szkół gastronomicznych. Pierwszego dnia rano odbył się konkurs na kreatywny deser lodowy Zielona Budka Master Challenge dla uczniów, w którym nagrodzeni zostali:

  • Kacper Serafińczuk z ZS Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku (1. miejsce, 3 000 zł),
  • Olga Kowalska z ZS Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej-Karamać w Gorzowie Wielkopolskim (2. miejsce, 2 000 zł),
  • Magdalena Wypych z ZS Gastronomicznych we Wrocławiu, Technikum nr 9 (3. miejsce, 1 000 zł).

Tego samego dnia po południu w konkursie „Gęsina w Restauracji” walczyli profesjonalni kucharze. Tytuł obroniła Restauracja Oranżeria z Rzeszowa, której przedstawiciele - Bartłomiej Wrona i Jakub Rusinek – zwyciężyli w pierwszej edycji konkursu w 2016 roku. Na drugim i trzecim miejscu podium znaleźli się: Restauracja Pizzeria Italiana z Olsztyna (Grzegorz Gręda, Michał Masłowski) oraz Restauracja pod Jabłoniami z Augustowa (Bartosz Łukaszewski, Kamil Paszkowski). Jury postanowiło również przyznać specjalne wyróżnienie dla Restauracji Enjoy z Poznania, reprezentowanej przez Bartłomieja Figlerowicza i Michała Kowalskiego.

Drugiego dnia targów – 26.04 – odbyły się konkursy „Drób na Polskim Stole” (dla uczniów szkół gastronomicznych) oraz „Zielona Budka Master Challenge” dla profesjonalistów. Najlepsze danie z kaczki w konkursie „Drób na Polskim Stole” przygotował Kamil Piotrowski z ZS Gastronomicznych w Łodzi. Drugie i trzecie miejsce zajęli reprezentanci jednej szkoły - Technikum Gastronomiczno-Hotelarskiego nr 1 z Warszawy; Łukasz Floriańczyk (II miejsce) i Grzegorz Zych (III miejsce).

W konkursie „Zielona Budka Master Challenge” dla profesjonalistów nagrody, medale i puchary powędrowały do:

  • Mariusza Burrity, Cukiernia Sowa Bydgoszcz (1. miejsce, 10 000 zł),
  • Marka Bieńkowskiego, Airport Hotel Okęcie Warszawa (2. miejsce, 2 000 zł),
  • Ewy Rządkowskiej, Czekolada Cafe Warszawa (3. miejsce, 1000 zł).

Konkursy kulinarne i targi nie mogłyby się odbyć bez wsparcia sponsorów: firm Zielona Budka, Debic, Gastro Magic Service, Sokołów, Iławskiego Stowarzyszenia Producentów Gęsi i Krajowego Związku Producentów Rolnych – Izby Gospodarczej.

Promocja mięsa drobiowego i młodych talentów kulinarnych

Dzięki Krystynie Ziejewskiej oraz Krajowemu Związkowi Grup Producentów Rolnych – Izbie Gospodarczej i Iławskiemu Stowarzyszeniu Gęsi, którym przewodniczy, możliwe były zarówno spotkania młodych adeptów sztuki kulinarnej z mistrzami, jak i konkursy drobiowe dla uczniów szkół gastronomicznych sfinansowane z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego. Podczas Mazury HoReCa mięso drobiowe (zwłaszcza gęsie i kacze – mocno związane także z regionem warmińsko-mazurskim) było szeroko promowane na wielu frontach. Odbyły się m. in. warsztaty kulinarne dla dzieci na stoisku Gęsiej Chaty.

Spotkania biznesowe

Przez dwa dni targów Mazury HoReCa zarówno na stoiskach, jak i w strefie biznesu odbywały się spotkania pomiędzy wystawcami i profesjonalnymi kupującymi w ramach Programu Hosted Buyers. Profesjonalni kupujący (Hosted Buyers) reprezentowali obiekty gastronomiczne i hotelarskie z całej Polski (m. in. z Warszawy, Jastrzębiej Góry, Torunia, Poznania, Wrocławia, Lublina, Gdańska), w dużej mierze także z regionu warmińsko-mazurskiego (m. in. Olsztyn, Ostróda, Augustów, Mława, Ryn, Miłomłyn, Pisz, Frombork).

Pokazy kulinarne

Prężnie działała Strefa Smarten PR, gdzie można było podziwiać pokazy kulinarne w formule live cooking. Przez dwa dni obejrzeliśmy pokazy Patryka Dziamskiego, Łukasza Konika, Tomasza Purola, Mariusza Pieterwasa, Ernesta Jagodzińskiego, Jarosława Walczyka.

Szefowie kuchni

Karol Okrasa, prowadzący targi Mazury HoReCa, zadekretował przeniesienie kulinarnej stolicy Polski do Ostródy w dniach 25-26.04. I rzeczywiście – w Expo Mazury pojawili się najlepsi przedstawiciele branży HoReCa, cukierniczej i piekarskiej (90 wystawców), managerowie i właściciele hoteli i restauracji, znani szefowie kuchni. Oprócz Karola Okrasy i kucharzy prowadzących pokazy kulinarne można było też spotkać m. in. Kurta Schellera, Monikę Ignaciuk, Łukasza Fularę, Tomasza Dekera, Mariusza Gachewicza, Tomasza Oszczyka. Większość z nich zasiadała w składach jurorskich konkursów kulinarnych.

Organizatorzy dziękują Patronom Honorowym i Merytorycznym, Sponsorom, Partnerom, Patronom Medialnym, wystawcom i wszystkim tym, którzy odwiedzili targi Mazury HoReCa 2017.

Szczegóły wydarzenia można znaleźć na: www.mazuryhoreca.pl oraz https://www.facebook.com/MazuryHoReCa/.

Galeria

Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!
Kategoria
Wydarzenia
Tagi
Data dodania
27 kwietnia 2017

Podobne artykuły

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty

21 czerwca 2018

17 czerwca międzynarodowe jury z udziałem największych sław barmańskich na świecie, wyłoniło zwycięzcę czwartej, polskiej edycji konkursu World Class Poland. Spośród najlepszych barmanów z całej Polski, statuetkę zdobył Marcin Kruk, z warszawskiego koktajlbaru Kita Koguta. Na podium z drugim wynikiem uplasował się Bart Miedeksza ze Szczecina (17 Schodów), a miejsce 3. zajął Maciej Mazur z Krakowa (Z ust do ust).

przeczytaj całość

Mistrzowskie szkolenie na pierwszym w Polsce Seminarium Sędziowskim

21 czerwca 2018

Na co zwracają uwagę sędziowie podczas Pucharu Świata, jak przygotować stanowisko, za co można stracić punkty – między innymi tego dowiedzieli się członkowie Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierników, którego partnerem strategicznym jest Selgros Cash&Carry i Transgourmet, w trakcie pierwszego w Polsce Seminarium Sędziowskiego. Uczestnictwo w Seminarium to również pierwszy krok na drodze do uzyskania tytułu certyfikowanego jurora w konkursach kulinarnych na najwyższym szczeblu.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Nikodem Pankowiak

tel. (61) 851 37 08
nikodemp@poradnikrestauratora.com.pl