Targi Polagra Gastro

Targi Polagra Gastro

24 sierpnia 2017

Najnowsze trendy w gastronomii, kulinarne inspiracje i 17. już edycja Kulinarnego Pucharu Polski. Tak zapowiada się tegoroczna edycja poznańskich targów POLAGRA GASTRO, które odbędą się w dn. 25-28 września.

Targi Polagra Gastro to nie tylko ekspozycja kipiąca nowościami sprzętowymi, które ułatwiają pracę, przyczyniają się do oszczędności, czy pozwalają rozszerzyć zakres usług. To także mnóstwo wiedzy i inspiracji, zarówno dla menedżerów lokali gastronomicznych jak i samych kucharzy.

Po  pierwsze, Kulinarny Puchar Polski. Podczas wielkiego finału, wystąpi 10 ekip nominowanych oraz zwycięzcy ubiegłorocznej edycji konkursu. Pierwszego dnia (26.09.2017) uczestnicy będą przygotowywać przystawkę na bazie przepiórki świeżej, zielonych pistacji i octu balsamico di Modena oraz zaprezentują własną interpretację szarlotki z wykorzystaniem jabłek grójeckich. Podczas drugiego dnia konkursu (27.09.2017), międzynarodowe Jury będzie oceniać 11 finałowych dań głównych, w których składnikami obowiązkowymi będą halibut, szynka parmeńska oraz ryż czarny.

Po drugie, w tym roku gośćmi targów ponownie będą Piotr Rogowski i Paweł Gruba – ekspercki team od zarządzania budżetem, personelem i działaniami marketingowymi. Podczas cyklu spotkań, zaplanowanych na drugi i trzeci dzień targów, postarają się odpowiedzieć na wiele pytań, które na co dzień nurtują restauratorów. Ich uczestnicy wyjdą z wiedzą dotyczącą budowania relacji w zespole, planowania i monitorowania kosztów czy szukania oszczędności oraz z praktycznymi umiejętnościami, jeśli zdecydują się także na udział w warsztatach. Nauczą się także nadawać priorytet swoim zadaniom i zarządzać swoim czasem tak, aby kluczowe obszary działalności, które mają przełożenia na ostateczny wynik finansowy nie pozostały bez kontroli i były rozwijane w dobrym kierunku.

Po trzecie, Master Class Show. W tym roku inspirować będą zawodnicy polskiej reprezentacji OSSKiC. Bez wątpienia będzie smacznie, ale jak zapowiadają organizatorzy przede wszystkim będzie prosto i sezonowo. Wszystko po to, by pokazać, że to właśnie minimalnie przetworzone produkty są dla nas najbardziej wartościowe i nie muszą być wcale nudne na talerzu.

Po czwarte, Puchar Juniorów w Carvingu, który odbędzie się ostatniego dnia targów. W ramach pierwszej konkurencji uczestnicy zaprezentują wcześniej przygotowane prace nawiązujące tematem do targów Polagra Gastro. Druga konkurencja to widowiskowe show carvingowe, podczas którego „na żywo” przygotowane zostaną warzywno-owocowe instalacje pt. Mój Idol.

Targi Polagra Gastro odbędą się w dn. 25-28 września br. w Poznaniu. Szczegółowy program wydarzeń towarzyszących dostępny jest na www.polagragastro.pl.