Teo Vafidis: Gotować trzeba z sercem | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

Teo Vafidis: Gotować trzeba z sercem

Heidi Handkowska: Podczas 22. Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro w Warszawie odbędzie się Festiwal Kuchni Greckiej. Jaka jest idea tego konkursu?

Teo Vafidis: Idea zrodziła się z chęci przybliżenia i propagowania w Polsce tradycji kuchni greckiej. Celem konkursu nie jest nauka tradycyjnej kuchni greckiej, ale sposobu wykorzystania oryginalnych produktów greckich w każdej innej kuchni, również w kuchni polskiej. Trzynaście lat temu, kiedy po raz pierwszy organizowałem konkurs wielu polskich kucharzy miało problem z umiejętnym wykorzystywaniem produktów greckich, nie wiedzieli czym jest ser Haloumi, jak wykorzystać oliwki. A ciasto filo, które przypomina cienkie płatki papieru często mylono właśnie z papierem. Dziś jest o wiele lepiej, kucharze, zwłaszcza młodzi radzą sobie świetnie, choć oczywiście są tacy, którzy czują tę kuchnię bardziej i mniej. Najważniejsze jest serce i docenienie konkretnego sposobu przyrządzania i jedzenia, dopiero potem można przystąpić do gotowania.

W 2017 r. roku zawodnicy przystępujący do konkursu musieli stworzyć nowatorskie kompozycje smakowe bazujące na znanych składnikach. Jak będzie to wyglądało w tym roku? Czy regulamin uległ zmianie?

Regulamin pozostaje w zasadzie taki sam. Zmienia się tylko liczba uczestników konkursu – 12 a było 9. Do 5 marca można przysyłać zgłoszenia, a 8 marca zostanie ogłoszona lista zawodników. W ciągu 60 minut finaliści muszą przygotować swoje dania. Jednym z obowiązkowych produktów są krewetki white tiger. Uczulam wszystkich, aby nie podsmażali krewetek dłużej niż trzeba. Kiedy zaczną się robić ładnie różowe i lekko rumiane, to wystarczy. Zbyt długa obróbka to w efekcie krewetki suche i twarde. Pozostałe składniki to: ser Manouri z mleka owczego i koziego, ciasto filo, cukinia i pieczarki (plastry) oraz papryka czerwona. Dania konkursowe oceniać będzie profesjonalne, międzynarodowe jury: Jerzy Pasikowski, Robert Sowa, Kurt Scheller, Giancarlo Russo, Artur Świerżewski, Miltos Karoumpas, Tasos Protopsaltis, oraz jury techniczne Michał Markowicz, Patryk Kotarba, które przyzna I, II i III miejsce na podstawie łącznej ilości punktów. Jak co roku uroczyste ogłoszenie wyników konkursu odbędzie się 23 marca podczas uroczystej gali w restauracji „U Artura”.

Autorem najlepszego dania w ubiegłym roku był Maciej Undziakiewicz z Zamku Dubiecko. Proszę powiedzieć czym zachwycił jury?

Smakiem i estetyką podania. Z wielkim wyczuciem użył produktów wskazanych w regulaminie czyli: zielony groszek, ciasto filo, młodą marchewkę, borowiki czy oliwę z oliwek Extra Virgin z Krety.

Czy wg. Pana udział w konkursach pomaga w rozwoju zawodowym kucharzy?

Oczywiście. Podstawową wartością dla każdego uczestnika konkursu jest przede wszystkim podwyższenie jego wartości zawodowej z racji umiejętności łączenia wiedzy kulinarnej z organizacyjną przy opanowaniu bardzo silnego stresu.

Jest Pan również organizatorem wycieczek podczas, których można poznać Grecję „od kuchni”…

A także zaspokoić wszystkie zmysły: wzrok, słuch, dotyk, węch i oczywiście smak...Poznać świat win czy serów, procesy ich tradycyjnych metod produkcji i dojrzewania.

W ubiegłym roku ukazała się Pana książka „Filozofia smaku. Kulinarna podróż po Grecji”. Kiedy myślimy o greckiej kuchni, przed oczami pojawiają się tzatziki i moussaka.

W Grecji kładzie się głównie nacisk na jakość jedzenia, na właściwe przygotowanie i zdrowe łączenie produktów oraz prostotę i czystość smaku. Najważniejsze jest wykorzystanie oryginalnych produktów np. gdy robimy sałatkę grecką muszą być oliwki kalamata z pestką, ser feta a nie biały. Jednak Grecja to nie tylko świeże owoce morza, ryby, warzywa, owoce, ale też oliwki, nasiona roślin, różne rodzaje serów, win, czy aromatyczne zioła jak szafran. W chwili obecnej można doskonale zaopatrzyć się w każdym większym mieście w greckie produkty, a hurtownie dostarczają je do HoReCa na terenie całej Polski. Szkoda, że nie można sprowadzić tu greckiej słonecznej pogody.

Galeria

Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!
Kategoria
Wydarzenia
Tagi
Data dodania
14 marca 2018

Podobne artykuły

Szef kuchni z gwiazdkami Michelin otworzy lokal w Gdańsku

14 grudnia 2018

Paco Pérez, szef kuchni nagrodzony sześcioma gwiazdkami Michelin w czterech europejskich restauracjach poprowadzi restaurację na 33. piętrze Olivia Star, najwyższego budynku kompleksu Olivia Business Centre w Gdańsku. Otwarcie Arco by Paco Pérez zaplanowano na przyszły rok.

przeczytaj całość

L'Art de la cuisine Martell - zgłoszenia do 15 lutego

13 grudnia 2018

01-03 marca 2019 r. w Hotelu Zamek Ryn **** odbędzie się jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w Polsce jakim jest L'Art de la cuisine Martell 2019. Konkurs ten nominowany jest do Kulinarnego Pucharu Polski.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Anita Kubiak

tel. (61) 851 37 08
anitak@poradnikrestauratora.com.pl