Uczniowie szkół gastronomicznych szkolą się z podstaw kuchni roślinnej | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

Uczniowie szkół gastronomicznych szkolą się z podstaw kuchni roślinnej

Ponad setka uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych w Poznaniu uczestniczyła w pierwszym z cyklu warsztatów zorganizowanych w ramach kampanii RoślinnieJemy. Przyszłych kucharzy szkolili szefowie kuchni restauracji Concordia Taste.

Cykl spotkań poszerzających wiedzę i umiejętności uczniów w zakresie kuchni roślinnej jest, jak twierdzą organizatorzy, odpowiedzią na rosnące zainteresowanie zarówno ze strony klientów, jak i samej branży.

– Coraz więcej osób ogranicza spożycie mięsa, przedstawiciele gastronomii zaczynają więc podchodzić do wegańskich dań coraz chętniej. Jednocześnie narzekają oni na deficyt wykwalifikowanych specjalistów, którzy umiejętnie odpowiedzieliby na zmieniające się potrzeby konsumentów – mówi Maciej Otrębski, strategic partnerships manager w kampanii RoślinnieJemy – Podczas kiedy w Wielkiej Brytanii otwierają się pierwsze w pełni roślinne akademie kulinarne, w Polsce wciąż często zdarzają się sytuacje, w których szef kuchni jest co najmniej zaskoczony gdy gość poprosi o tego rodzaju danie – dodaje.

Wtóruje mu Anna Dembińska, kierowniczka ds. kształcenia praktycznego w poznańskim gastronomiku: Chcemy się rozwijać, a kuchnia roślinna dla nas ciekawy i nowy temat, jednocześnie coraz bardziej powszechny i na czasie. Dzisiejsi uczniowie ZSG, którzy za kilka lat będą nas żywić, już teraz potrzebują wiedzy i umiejętności, by sprostać nowym potrzebom konsumentów.

Zespół Concordia Taste pokazał adeptom sztuki kulinarnej sposoby kreatywnego podejścia do warzyw, owoców, ale także do produktów takich jak tofu. Uczniowie przygotowywali między innymi warzywne linguini a’la bolognese z tofu gotowanego w oregano.

Oprócz praktycznych warsztatów kulinarnych, przyszli kucharze dyskutowali o zmieniających się trendach gastronomicznych – zarówno w lokalnym wydaniu, jak i na ogólnopolską i globalną skalę. Duże zdziwienie wzbudziły burger McVegan i liczba postów z hashtagiem #vegan na Instagramie. Uczniowie byli też pod wrażeniem wyników badań IBRiS z lutego tego roku, według których prawie 60% Polaków chce ograniczyć ilość spożywanego mięsa.

– Nie możemy ignorować klientów wybierających dania wegańskie. To coraz większy segment odbiorców. Wyśmiewanie ich potrzeb jest passé – stwierdził prowadzący warsztaty Tomasz Olewski, szef kuchni restauracji Concordia Taste i propagator idei Roślinnych Poniedziałków.

Najlepsi szefowie kuchni w Polsce już jakiś czas temu dostrzegli potencjał roślinnych dań – Tomasz Olewski z Concordia Taste, Marcin Popielarz czy Grzegorz Łapanowski wyznaczają trendy, a pasja i zwinność osób takich jak Maria Przybyszewska czy Michał Gniłka udowadniają, że specjalizacja w kuchni roślinnej to ścieżka w kierunku sukcesu.

– Zwrócenie uwagi przyszłych kucharzy na potrzebę aktywnego reagowania na zmiany potrzeb konsumentów jest kluczowe, stąd pomysł na warsztaty w szkołach gastronomicznych. W nadchodzącym roku będzie będą one dla nas priorytetowym projektem – podsumowuje Otrębski.

Galeria

Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!
Kategoria
Wydarzenia
Tagi
Data dodania
7 grudnia 2018

Podobne artykuły

Szef kuchni z gwiazdkami Michelin otworzy lokal w Gdańsku

14 grudnia 2018

Paco Pérez, szef kuchni nagrodzony sześcioma gwiazdkami Michelin w czterech europejskich restauracjach poprowadzi restaurację na 33. piętrze Olivia Star, najwyższego budynku kompleksu Olivia Business Centre w Gdańsku. Otwarcie Arco by Paco Pérez zaplanowano na przyszły rok.

przeczytaj całość

L'Art de la cuisine Martell - zgłoszenia do 15 lutego

13 grudnia 2018

01-03 marca 2019 r. w Hotelu Zamek Ryn **** odbędzie się jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w Polsce jakim jest L'Art de la cuisine Martell 2019. Konkurs ten nominowany jest do Kulinarnego Pucharu Polski.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Anita Kubiak

tel. (61) 851 37 08
anitak@poradnikrestauratora.com.pl