W służbie przyszłym pokoleniom | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

W służbie przyszłym pokoleniom

20 października już po raz czternasty na całym świecie obchodzony będzie Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni (International Chefs Day), ustanowiony przez dr. Billy Gallaghera w 2004 r., wybitnego lidera, mentora i ówczesnego prezydenta Stowarzyszenia WACS/WorldChefs.
Główny cel jaki przyświecał ustaleniu tego święta to szerzenie świadomości o tym zawodzie w społeczeństwie, jak również dzielenie się posiłkiem z poszkodowanymi przez los, poprzez organizację imprez dobroczynnych, konkursów i pokazów kulinarnych. 
Stowarzyszenie WorldChefs już od samego początku zobowiązało się do używania tego dnia do uczczenia ciężkiej, ale również niezwykle szlachetnej profesji kucharza, jednocześnie pamiętając o obowiązku przekazywania wiedzy, doświadczeń i umiejętności zawodowych następnemu pokoleniu kucharzy w poczuciu dumy i zaangażowania w przyszłość. Dodatkowo od 2015 r. we współpracy z Nestlé Professional, Stowarzyszenie WorldChefs za pośrednictwem Komitetu ICD, któremu mam zaszczyt przewodniczyć, angażuje się w kampanię edukacji prozdrowotnej dzieci na całym świecie, organizując dla nich warsztaty kulinarne. 
Dziś jako przewodnicząca Komitetu obchodów Międzynarodowego Dnia Szefa Kuchni 2018 z wielką radością pragnę zaprosić całą społeczność kucharską z Polski do wzięcia udziału w tegorocznych obchodach. Przed rokiem realizując pierwszą kampanię „Foods for Healthy Heroes”, jednego dnia 20 października, dotarliśmy do 37820 dzieci w 55 krajach, w tym również z Polski. Udało nam się to w dużej mierze dzięki zaangażowaniu ponad 5000 szefów kuchni i kucharzy, którzy hojnie przekazali swój czas i energię, tym samym podwajając zakres kampanii w 2016 r.
Obchody w tym roku przebiegać będą pod hasłem „Zdrowa żywność dla dorastających”. A głównym założeniem kampanii jest zachęcenie dzieci do zastanowienia się nad tym, kim chciałyby być gdy dorosną oraz jak spożywanie zdrowych posiłków może im pomóc w spełnieniu swojego marzenia. Dzięki wkładowi, edukacji i pomocy kucharzy – dzieci będą mogły przygotować dania bazujące na zdrowej żywności, które pomogą uczynić z nich najzdrowszych dorosłych, jak to jest tylko możliwe. A także wybrać jedną spośród 8 profesji (m.in. kucharz, piekarz, lekarz, gwiazda sportu czy pop), którym przypisane zostały zdrowe warzywa i owoce oraz bazujące na tych produktach receptury.
W jaki sposób można uczestniczyć w kampanii? Wszyscy szefowie kuchni i kucharze z całego świata są zaproszeni do organizacji warsztatów w swoim regionie. Nie ma znaczenia do jakiej organizacji kucharskiej należą czy też nie należą. Liczy się tylko chęć przyłączenia do akcji o zasięgu międzynarodowym i solidarność w tym jednym wyjątkowym dniu dla kucharzy. Zestaw materiałów niezbędnych do zorganizowania warsztatów – od instrukcji, materiałów, po porady za pośrednictwem mediów społecznościowych – zostały już przygotowane i będą wysyłane do każdego, kto się do nas w tej sprawie zwróci. Jeśli zainteresował Was udział w kampanii i chcecie zorganizować warsztaty dla dzieci proszę o kontakt pod adresem e-mail: internationalchefsday@worldchefs.org lub z regionalnymi managerami Nestlé Professional.
Zarejestrujcie się już dziś i dołączcie do szefów kuchni z całego świata, by zjednoczyć się w walce o zdrowie młodego pokolenia – naszych następców. Pamiętajcie – „Tym czym my dzisiaj karmimy dzieci, tym one nas będą karmić w przyszłości”, bowiem preferencje smakowe i nawyki żywieniowe kształtują się w nas od dzieci.
 
JOANNA OCHNIAK
przewodnicząca Komitetu obchodów Światowego Dnia Szefa Kuchni w WorldChefs

Galeria

Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!
Kategoria
Wydarzenia
Tagi
Data dodania
19 października 2018

Podobne artykuły

Ernest Jagodziński – polski finalista w konkursie Les Chefs en Or

22 października 2018

Konkurs kulinarny Les Chefs en Or odbędzie się już za 21 dni! Poprzednio zaprezentowaliśmy sylwetkę utalentowanego Emila Guzika, tegorocznego finalisty w kategorii Uczeń. Poniżej przedstawiamy drugiego reprezentanta, Ernesta Jagodzińskiego, który wraz z pomocnikiem Łukaszem Daszyńskim przygotowuje się obecnie w Instytucie Kulinarnym Transgourmet do walki o tytuł najlepszego profesjonalnego kucharza.

przeczytaj całość

Spotkanie z SelfCookingCenter w zamku Topacz

22 października 2018

25 października w Zamku Topacz pod Wrocławiem odbędzie się druga edycja konkursu dla młodych szefów kuchni. Adepci sztuki kulinarnej zmierzą się tym razem z kuchnią wegańską.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Anita Kubiak

tel. (61) 851 37 08
anitak@poradnikrestauratora.com.pl