Warszawski Festiwal Kulinarny „Rośliny, Owady i Miód” już za nami | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

Warszawski Festiwal Kulinarny „Rośliny, Owady i Miód” już za nami

8-10 września w Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu Warszawskiego odbył się 1. Warszawski Festiwal Kulinarny „Rośliny, Owady i miód”. W wydarzeniu wzięło udział ponad 7 tysięcy osób.

Festiwal rozpoczęto kolacją pod gołym niebem. W magicznym otoczeniu ogrodu botanicznego można było skosztować dań przygotowanych przez szefów kuchni: Joannę Jakubiuk, Andrzeja Andrzejczaka, Wita Szychowskiego, Tomasza Maćkowiaka, Marcina Kocha i Martina Gimenez Castro. Na specjalnie dobrane wina, oliwy i pieczywo zaprosiła również do swojego stoiska restauracja Winestone.

Przez kolejne dwa dni festiwalowe na gości czekało ponad 70 wystawców z lokalnymi produktami, ceramiką, roślinami, rzemieślniczym piwem i winem. Nie brakowało również punktów gastronomicznych, serwujących pyszne jedzenie. Organizatorzy: Grzegorz Łapanowski z Food Lab Studio i Fundacją Szkoła na Widelcu, Ogród Botaniczny Uniwersytetu Warszawskiego i Targi WZORY zaprosili gości do wzięcia udziału w licznych aktywnościach.  Podczas otwartej konferencji odbyły się 24 wykłady i panele dyskusyjne, podczas których poruszano ważne tematy jedzeniowo-środowiskowe. Rozmawiano o odpowiedzialnej konsumpcji, kryzysie środowiskowym i jedzeniu przyszłości. Zastanawiano się nad tym skąd wziąć dobre jedzenie, czy istnieje etyczne mięso, w jakiej kondycji są nasze łowiska, co jedzą Polacy, a także jak ograniczyć marnowanie żywności. Wszystkie spotkania były transmitowane na żywo na facebook.com, transmisje obejrzało 2500 osób. Przygotowano też ogrodową Kawiarnię Naukową, w której najbardziej zainteresowani goście mieli okazję bezpośrednio porozmawiać z panelistami. Po zakończeniu wykładów toczyły się tam jeszcze długie dyskusje związane z bezpieczeństwem i suwerennością żywnościową, które są głównym tematem międzynarodowego projektu „Wielkie Piknik”, prowadzonego obecnie przez Ogród Botaniczny.

Inne atrakcje, jakie czekały na odwiedzających to ponad  30 pokazów, warsztatów kulinarnych, ogrodniczych oraz z zakresu food designu a także spacerów botanicznych. W festiwalowym pawilonie kulinarnym spotkać można się było m.in. z Kasią Błażejewską-Stuhr, Karoliną i Maćkiem Szaciłło czy Mateuszem Szuchnikiem, a nawet Medycyną Kulinarną. Na terenie Ogrodu oraz w salach warsztatowych  można było wiele się nauczyć m.in. jak robić kokedamy i kosmetyki jadalne. Roślinne porady przedstawiły tajniki domowego ogrodnictwa, a specjaliści z Ogrodu Botanicznego opowiadali o zapylaczach, dzikich roślinach jadalnych i domowych kompostownikach. Na zakończenie Festiwalu  Federacja Polskich Banków Żywności wraz z Magdaleną Łapanowską i Jakubem Emanuelem Malcem, Szefem kuchni Hotelu Novotel, zaprosili wszystkich do wspólnej zabawy i gotowania w rytm muzyki podczas warsztatów  „EFFECT Zupa Disco”. 

Galeria

Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!
Kategoria
Wydarzenia
Tagi
Data dodania
22 września 2017

Podobne artykuły

Selgros Cash&Carry i Transgourmet zapraszają na Dzień Kuchni Rumuńskiej

20 lutego 2019

W najbliższy piątek wszystkich klientów restauracji Brasserie w hali Selgros Cash&Carry w Piasecznie pod Warszawą czeka niezwykłe wydarzenie – Dzień Kuchni Rumuńskiej, czyli pokaz kulinarny połączony z degustacją. Gotować będzie Laurentin Hairadin, zwycięzca rumuńskiego programu kulinarnego Arena Bucatarilor, w towarzystwie uczestników Masterchef Polska: Lorka Zediu i Gai Kuroń. Spotkanie poprowadzi Bartosz Peter, Ekspert w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Wydarzenie jest bezpłatne i otwarte dla wszystkich gości.

przeczytaj całość

„Profesjonalny Menedżer Restauracji” na Targach EuroGastro i WorldHotel

20 lutego 2019

Tegoroczna edycja targów EuroGastro i WorldHotel będzie wypełniona atrakcjami. Targi, uznawane przez fachowców za najważniejsze w Polsce wydarzenie dla branży HoReCa, po raz kolejny przyciągną tysiące profesjonalistów. Wystawcy zaprezentują wszystko co niezbędne w restauracji czy hotelu. Przedstawiciele branży gastronomicznej i hotelarskiej będą mieli okazję zapoznać się z najnowszymi trendami rynkowymi oraz wziąć udział w interesujących szkoleniach, wśród których uwagę zwraca inauguracja programu „Profesjonalny Menedżer Restauracji”. Widowiskowe autorskie konkursy kulinarne organizowane przez znanych i cenionych szefów kuchni, liczne degustacje, zawody dla baristów, a także po raz pierwszy konkurs cukierniczy i barmański – poznajcie nowe oblicze EuroGastro i WorldHotel.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Anita Kubiak

tel. (61) 851 37 08
anitak@poradnikrestauratora.com.pl