Artykuly | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

Kongres Szefów Kuchni już w październiku

24 września 2018

Tegoroczna edycja, po raz pierwszy odbędzie się w EXPO XXI czyli praktycznie w centrum Warszawy. Data Kongresu zaplanowana jest na 9 października. Obserwując rosnącą z roku na rok frekwencję i duże zainteresowanie wydarzeniem, organizatorzy przewidują udział nawet 2.000 szefów z całej Polski. Dlatego Sala Plenarna będzie przygotowana na ok. 1000 słuchaczy. Jednocześnie wielkość powierzchni prezentacyjnej dla firm została ograniczona.

przeczytaj całość

The Best Chefs Awards w Mediolanie

24 września 2018

01 października w Mediolanie odbędzie się gala The Best Chef Awards. Udział w niej weźmie elita szefów kuchni z całego świata. Najwięcej, bo aż 55 szefów kuchni pochodzi z Francji, 47 z Włoch, 20 z Japonii. Także Polska ma swoich dwóch reprezentantów, a są nimi Wojciech Modest Amaro/ Atelier Amaro – Warszawa oraz Marcin Popielarz/ Biały Królik – Gdynia.

przeczytaj całość

Targi przygotowane ze smakiem? Tak, Chef!

21 września 2018

Już 26 i 27 września poznańska Hala Widowiskowo-Sportowa Arena przemieni się w kulinarne centrum miasta. Wszystko za sprawą piątej edycji targów Poznań Vision organizowanych przez Chefs Culinar. Gospodarzem imprezy będzie Daria Ładocha – popularna i lubiana pasjonatka zdrowego stylu życia, niekwestionowana specjalistka od kuchni tajskiej.

przeczytaj całość

Warszawski Festiwal Kulinarny „Królewski Stół”

21 września 2018

Druga edycja Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego dobiegła końca. Podczas dwóch dni odbyło się 40 wykładów i paneli dyskusyjnych oraz 60 warsztatów i pokazów kulinarnych, a uczestnicy Festiwalu mieli okazję odkryć produkty od ponad 100 różnych wystawców. Nie zabrakło również rozmów o przeszłości, teraźniejszości oraz przyszłości jedzenia, zdrowym odżywianiu, edukacji kulinarnej jak i sztuki połączonej ze współczesnymi konceptami gastronomicznymi.

przeczytaj całość

Makaron królem jest i b(p)asta!

20 września 2018

Makaron niedawno został ogłoszony zdobywcą rynku spożywczego, bo już drugi rok z rzędu jego światowa sprzedaż, a co za tym idzie także konsumpcja, rośnie. Serwowany jest w restauracjach w każdym zakątku ziemi, doskonale smakuje zarówno z oliwą i ziołami, jak i z frutti di mare czy truflą. Czy faktycznie jest królem kuchni? Na to pytanie starają się odpowiedzieć szefowie kuchni: Giancarlo Russo, Robert Sowa, Jerzy Pasikowski, Paweł Serafin czy Tomasz Grabski.

przeczytaj całość

McDonald’s w Kaliszu w nowym stylu

20 września 2018

Trzecia restauracja McDonald’s w Kaliszu już otwarta. Na sali jadalnej znajduje się 86 miejsc siedzących, w tym 18 w strefie McCafé. Klienci zmotoryzowani mogą skorzystać z linii McDrive lub parkingu na 29 pojazdów. Restauracja została urządzona w nowym stylu o nazwie Natural Integrity, który cechuje minimalizm, łagodna kolorystyka i dominująca rola naturalnych materiałów.

przeczytaj całość

18 finał Kulinarnego Pucharu Polski

20 września 2018

Kulinarny Puchar Polski to konkurs, który co roku wyzwala ogromne emocje w środowisku polskiej gastronomii. Kto w tym roku otrzyma miano „Najlepszego z najlepszych”? Przekonamy się już 3 października.

przeczytaj całość

Ostatnie dni na zgłoszenie do konkursu kulinarnego Spotkanie z SelfCookingCenter

19 września 2018

25 października w Zamku Topacz pod Wrocławiem odbędzie się druga edycja konkursu dla młodych szefów kuchni. Adepci sztuki kulinarnej zmierzą się tym razem z kuchnią wegańską. Jeśli jesteś młodym kucharzem lub kucharką, pragniesz zaprezentować swoje umiejętności przed mistrzami kuchni i znawcami kuchni roślinnej, i nie masz jeszcze 27 lat, nie trać czasu – zgłoś się na Spotkanie z SelfCookingCenter do 21 września.

przeczytaj całość

Coraz więcej restauracji rezygnuje z jaj klatkowych

19 września 2018

Niemal 60 restauracji i barów szybkiej obsługi na terenie całej Polski przyłączyło się do światowego trendu wycofywania jajek z chowu klatkowego (tzw. „trójek”). Kierują się względami etycznymi oraz chęcią podążania za oczekiwaniami konsumentów.

przeczytaj całość

Znamy Mistrzów Cydru

18 września 2018

Podczas cydrowego Przyjęcia w sadzie 500 nieznajomych spotkało się przy wspólnych stołach z okazji 5. urodzin Lubelskiego Święta Młodego Cydru. Wieczorem ponad 10 tys. osób bawiło się razem na finałowym koncercie trasy Cydr Lubelski Spragnieni Lata.

przeczytaj całość

Strony

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Anita Kubiak

tel. (61) 851 37 08
anitak@poradnikrestauratora.com.pl