Zmywarka – cicha i wydajna pomoc w lokalu | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 19 rok na rynku

Zmywarka – cicha i wydajna pomoc w lokalu

Sterty brudnych naczyń, mnóstwo zajętego miejsca, brak zachowania odpowiedniej higieny – tego wszystkiego można w lokalu uniknąć. Pomocą może być odpowiednio dobrana zmywarka gastronomiczna.

Oszczędność czasu, miejsca i przede wszystkim pieniędzy to główne powody wpływające na decyzje o zakupie zmywarki do restauracji. Zakup taki gwarantuje również zminimalizowanie rozwoju niebezpiecznych bakterii ze względu na wysoką temperaturę wody, w jakiej czyszczone są naczynia. Obecnie zmywarki do restauracji zużywają coraz mniej wody i energii elektrycznej.

Jak twierdzą specjaliści najważniejsze jest odpowiednie dobranie urządzenia. Przy wyborze warto wziąć pod uwagę ilości i rodzaj mytych naczyń. Należy uwzględnić także szczegóły techniczne dotyczące przyłącza i odpływu wody oraz zagadnienia dotyczące energii elektrycznej i wentylacji pomieszczenia zmywalni.

Dobrze zaplanowany komfort zmywania

Ważną sprawą dla uzyskania dobrego efektu mycia jest jakość wody. Woda o wysokim stopniu twardości (powyżej 5 w skali niemieckiej) nie pozwala uzyskać dobrego rezultatu mycia. Warto wspomnieć, że na Śląsku twardość wody potrafi wynosić nawet 20 stopni. Nie istnieje zmywarka, która bez zmiękczenia, poradzi sobie z myciem w takiej wodzie. Nie przekreśla to jednak lokalu w uzyskaniu doskonałych efektów mycia, trzeba jednak zainstalować zmiękczacz wody. Drugą „bolączką” wody, zwłaszcza w górach, jest wysoka mineralizacja. W tym przypadku potrzebne jest zainstalowanie systemu odwróconej osmozy. Reasumując: dwie dobrej jakości zmywarki gastronomiczne i odpowiednia jakość wody to gwarancja doskonałych efektów mycia oraz długowieczności nie tylko zmywarek, ale i mytej w nich zastawy.

– Jest bardzo wiele aspektów, na które należy zwrócić uwagę wybierając zmywarkę do lokalu gastronomicznego. Na pewno trzeba określić potrzeby – co będziemy zmywali np.: szkło, porcelanę, garnki, blachy oraz z jaką dzienną częstotliwością – mówi Marcin Wajda, Dyrektor ds. Marketingu i PR Winterhalter. – Ważnym jest również rozeznanie możliwości, czyli choćby ile mamy dostępnego miejsca na zmywalnię. W przypadku wyboru zmywarki Winterhalter zawsze rozpoczynamy rozmowę od pełnej analizy, aby doradzić i zaproponować Klientowi sprzęt, który będzie w pełni dostosowany do potrzeb oraz w zgodzie z możliwościami – dodaje.

Tylko gastronomiczna

Według Tadeusza Kędzierskiego, doradcy klienta RM GASTRO zmywarka gastronomiczna od domowej różni się zdecydowanie, co wpływa na końcowe zadowolenie z zakupu danego sprzętu.

Wyróżniają ją przede wszystkim:

  • Cykl mycia w zmywarce gastronomicznej to 1-1,5 min (zwykły) lub 6-12 min (intensywny). W zmywarce domowej to 60 min (zwykły) do 2,5 h (intensywny). Długość mycia niesie za sobą ilość zużytej energii (w ciągu 1 cyklu zmywarka gastronomiczna zużywa kilkudziesięciokrotnie mniej energii). Wiąże się to również z przestojami zastawy. Jeśli zastawa stołowa spędza 60 minut w zmywarce po każdym użyciu, trzeba przygotować bardzo duże zapasy porcelany i szkła, co dalej niesie konsekwencje magazynowania.
  • Czas mycia to nie jedyny czas na jaki warto zwrócić uwagę. W zmywarce gastronomicznej z automatycznymi dozownikami, obsługa nie marnuje czasu na każdorazowe wkładanie tabletki. Przez ok 1000 myć nie musi się martwić środkami myjącymi.
  • Jak już jesteśmy przy chemii… płyny myjące i płuczące do zmywarek gastronomicznych w przeliczeniu na cykl wychodzą kilkukrotnie taniej niż sklepowe tabletki.
  • Najistotniejsza różnica na koniec. Żywotność. Zmywarki domowe przygotowane są do wykonania 1-2 cykli dziennie a ich żywotność przy takim wykorzystaniu zazwyczaj nie przekracza 5 lat. Zmywarki gastronomiczne przystosowane są do ciągłej pracy a ich żywotność to co najmniej kilkanaście lat (zmywarki RM).

Zawsze gotowa i wydajna

Zmywarki gastronomiczne w odróżnieniu od tych używanych w gospodarstwach domowych są nie tylko wydajniejsze, ale też  pozostają w stałej gotowości do pracy. Przy wyborze urządzenia decydujący wpływ ma charakter lokalu i rodzaj mytych w nim naczyń

– Ciągła gotowość do pracy skraca proces zmywania i ułatwia pracę, jak również osiągany rezultat, czyli na przykład idealnie czyste szkło, którego nie trzeba polerować – podkreśla Marcin Wojda z firmy Winterhalten. – Bardzo ważną różnicą jest specjalna chemia (płyn myjący i płyn nabłyszczający), której używa się do zmywarek przemysłowych, a nie tabletki, jak w przypadku zmywarek „domowych” – dodaje.

Już na etapie planowania należy dokładnie określić potrzeby związane ze zmywaniem oraz skonfigurowanie sprzętu w sposób korespondujący z tymi potrzebami. Na przykład, jeżeli zmywarka będzie zainstalowana na barze będzie skonfigurowana w pełni do zmywania szkła, ale również poszczególne programy zmywania będą dostosowane do rodzaju szkła w danym lokalu. Inny będzie program do mycia kufli wykonanych z grubego szkła, a jeszcze inny do mycia delikatnych kieliszków do wina.

– Podobnie jak szkło w lokalu X będzie inne do szkła w lokalu Y, w związku z czym konfiguracja sprzętu Winterhalter będzie inna dla obu lokali – w pełni dostosowana to indywidualnych potrzeb danego miejsca – dodaje dyrektor Wajda.

Zmywarka gastronomiczna wyróżnia się przede wszystkim:

  • czasem cyklu mycia
  • wydajnością
  • jakością mycia
  • niskim zużyciem energii, wody oraz środków myjących
  • żywotnością

Jaką zmywarkę gastronomiczną kupić?

Wszystko zależy od potrzeb i charakteru lokalu, w którym urządzenia ma pracować. Najlepiej poradzić się specjalisty, który dobierze odpowiedni sprzęt

– Przede wszystkim dostosowaną do potrzeb lokalu (zarówno pod kątem wydajności, jak i przeznaczenia - naczynia, szkło, garnki). Dla uzyskania perfekcyjnych wyników mycia, niezbędne są dwie zmywarki – mówi Tadeusz Kędzierski, doradcą klienta RM GASTRO. Osobna do naczyń (talerze) i osobna do szkła oraz sztućców. Wynika to z zastosowania specjalnych cykli mycia dla obydwu tych grup. Szkło wymaga dłuższego płukania w środku nabłyszczającym i nie może być myte w wysokiej temperaturze gdyż zwiększa to jego kruchość. Wysoka temperatura wpływa również negatywnie na stan sztućców. Jednocześnie myjąc w jednej zmywarce tłuste talerze i szkło, doskonały efekt umycia szkła jest niemalże niemożliwy do osiągnięcia.

– Jeżeli prowadzimy bar, zapewne nasze potrzeby będą oscylowały wokół mycia szkła. Jeżeli prowadzimy małe bistro, w którym wydajemy obiady będziemy potrzebowali zmywarki, która umyje nam całą porcelanę – mówi Marcin Wajda, dyrektor ds. Marketingu i PR firmy Winterhalten. – Co innego będzie w przypadku restauracji, która łączy wszystkie potrzeby – wówczas będziemy potrzebowali specjalnej zmywarki do szkła, aby osiągać idealne rezultaty bez konieczności polerowania, inny sprzęt do naczyń, a jeszcze inny do garnków, patelni oraz innego sprzętu kuchennego. Wszystko zależy od potrzeb, które należy dokładnie określić przed zakupem oraz dodatkowo skorzystać z doradztwa u przedstawicieli producenta zmywarki.

Odzyskiwanie energii z pary

Producenci zmywarek, podobnie jak producenci wszelkiego innego sprzętu, wciąż pracują nad polepszeniem jakości i wydajności swoich urządzeń. Idą za tym nowe systemy, patenty, rozwiązania.

– W naszych zmywarkach staramy się eliminować niedogodności, uważane za powszechne – mówi Tadeusz Kędzierski, doradca klienta RM GASTRO. Wśród nowszych systemów jest np.: opatentowana pompa przepływu DuoFlo, która gwarantuje stałe ciśnienie wody zarówno w dolnym i górnym ramieniu zmywarki. Dla użytkownika oznacza to tyle, że zarówno woda, jak i zużyta na jej dystrybucję energia jest w 100% skierowana na kosz, a nie ściany zmywarki.

Nowością jest także system rekuperacji, pozwalający odzyskać energię z odprowadzanej podczas mycia pary. Dzięki temu urządzenie zużywa mniej energii do nagrzania świeżej wody, jednocześnie eliminując zaparowanie w kuchni. System rekuperacji pozwala na obniżenie kosztów energii o 30%, zwraca się więc po 2-3 latach od zakupu, zaś całe urządzenie zwraca się do 6 lat. Biorąc pod uwagę znacznie dłuższą żywotność zmywarek RM Gastro, jest to bardzo dobry wynik.

Obecnie na rynku są zmywarki mająca również inne istotne cechy: dwupłaszczowe wykonanie = cicha praca (ważne, gdy zmywarka stoi na barze lub gdy kuchnia znajduje się za cienką ścianą). Automatyczne dozowniki płynów myjącego i płuczącego. Odwrócona osmoza. AutoStart (samoistne uruchomienie po zamknięciu drzwi lub opuszczeniu kaptura). SoftStart – delikatne rozpoczęcie mycia przeznaczone dla bardzo cienkiego szkła.

Pełna kontrola nad zmywarką

Producenci zmywarek stawiają  na oszczędność i komfort pracy, ale także na nowoczesne rozwiązania pomagające kontrolować bezpośrednio pracę urządzenia.

– Zmywarki Winterhalter to sprzęt bardzo innowacyjny, który wciąż jest ulepszany i rozwijany – mówi Marcin Wajda, Dyrektor ds. Marketingu i PR. – Jako przykład mogę podać dostępny opcjonalnie w naszych zmywarkach system odzysku ciepła (Energy), który wykorzystuje energię wylotowej pary wodnej do ogrzewania pobieranej zimnej wody, co znacznie wpływa na obniżenie naszych rachunków za prąd, ale również znacznie podnosi komfort pracy, gdyż ilość pary wydobywającej się ze zmywarki po zakończonym cyklu jest maksymalnie ograniczona. Kolejnym przykładem są zmywarki kapturowe z funkcją ClimatePlus, która nie dość, że oszczędza zużywaną ilość prądu to jeszcze dodatkowo podnosi komfort pracy działając jak klimatyzator.

– W tym roku również wprowadziliśmy dwie zupełne nowości - dodaje dyrektor Wajda. – Jako pierwsza firma z branży podłączyliśmy zmywarkę do Internetu! Dzięki rozwiązaniu Connected Wash klient w każdej chwili za pośrednictwem telefonu, tabletu lub komputera ma pełny wgląd we wszystkie procesy zmywarki podane w bardzo przejrzysty i intuicyjny sposób. Pełna kontrola i pełne bezpieczeństwo! Wprowadziliśmy również unikalne rozwiązanie Pay Per Wash dzięki któremu klient w ogóle nie inwestuje w zmywarkę na start, a płaci wyłącznie wtedy, kiedy jej używa, kupując indywidualne cykle mycia. Jest to wręcz idealne rozwiązanie dla wchodzących biznesów gastronomicznych (startup-ów) lub lokali sezonowych.

Zakup zmywarki do lokalu gastronomicznego to bardzo ważna kwestia. Mycie naczyń nie sprowadza się wyłącznie do usuwania zanieczyszczeń, bowiem równie istotna jest czystość mikrobiologiczna, która decyduje o bezpieczeństwie konsumentów. Trzeba wziąć pod uwagę wiele czynników: rodzaj mytych naczyń, twardość wody, energię, podłączenia, ilość naczyń i tym podobne. W wielu wypadkach nie wystarczy wejść na stronę internetową i wybrać tę, która wydaje się  najbardziej praktyczna i atrakcyjna cenowo. Warto poradzić się specjalisty i wybrać taką, która będzie spełniała wszystkie wymagania. Będzie mogła w krótkim czasie dokładnie umyć brudne naczynia, oszczędzając prąd o wodę.

 

Rodzaje zmywarek

Do szkła

Przydaje się przede wszystkim w barach i pubach. Myje słabszym strumieniem wody, tak by nie pobić delikatnego szkła. Temperatura mycia i płukania jest dostosowana do kruchego materiału. Dodatkowo posiada wbudowany uzdatniasz wody, co pozwala uniknąć pozostawiania na szkle kamienia.

Do talerzy

Zmywarka do mycia talerzy charakteryzuje się przede wszystkim tym, że posiada funkcję wyparzania. Otwierana od przodu daje także możliwość umycia w niej szkła i sztućców. Czas trwania cyklu mycia to ok. 180 sekund.

Zmywarka kapturowa

Są otwierane od góry, co umożliwia umycie dużych naczyń np. garnków czy mis. Mają one te same funkcje, co zmywarki tradycyjne. Wśród nich są zmywarki kapturowe do mycia szkła do 40 cm, talerzy, czy garnków do 62 cm.

Do mycia tac

To bardzo specjalistyczny sprzęt. Może umyć tace  zarowno o rozmiarach standardowych, jak i te większe. Przeznaczona jest przede wszystkim do dużych lokali przygotowujących imprezy i cateringi.

Dla dużych lokali

Zmywarka tunelowa  jest zasilana elektrycznie lub parowo. W godzinę może umyć nawet kilka tysięcy naczyń, a jej konstrukcja przypomina taśmę fabryczną.

Wyparzacz

Potrzebnym urządzeniem w wielu miejscach jest również wyparzacz. Otwierany do góry może pomieścić większe naczynia. Dzięki działaniu wysokiej temperatury i pary zabijane są bakterie.

Tekst: Elżbieta Podolska

Kategoria
Sprzęt
Tagi
Data dodania
9 maja 2017
Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!

Galeria


Podobne artykuły

Gotowanie na ogniu daje smak

11 grudnia 2017

Elektryczna, czy gazowa? – oto jest pytanie. Każda z nich ma swoich zwolenników i przeciwników. Ci, którzy wybrali gazową, pozostają jej wierni przez długie lata.

przeczytaj całość

Dobrze zaprojektowana jak szwajcarski zegarek

6 października 2017

Kuchnia to serce restauracji. Kiedy w niej coś nie działa, to zawodzi wszystko, gość wychodzi głodny z lokalu i nigdy już do niego nie wraca. Musi ona spełnić też szereg wymogów technicznych i formalnych, podyktowanych obowiązującym prawem.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Nikodem Pankowiak

tel. (61) 851 37 08
nikodemp@poradnikrestauratora.com.pl