Zupa malinowa z burakiem | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

Zupa malinowa z burakiem

Zupa malinowa z burakiem

Jarosław Uściński - Prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni I Cukierni, Właściciel Restauracji Moonsfera w Warszawie, Trener Kulinarny

Składniki -  ok. 6 porcji:

• buraki – 0,5 kg

• maliny (najlepiej mrożone) – ok 200 g

• delikatny wywar z włoszczyzny – ok 1 l

• ziemniaki – 2 szt.

• sól, pieprz

• liść laurowy – 1 szt.

• imbir (świeży) – do smaku

Dekoracja:

• świeże maliny – kilka szt.

• zielone chipsy – 6 szt.

• śmietana 36% – 2 łyżki

Sposób przyrządzenia:

Buraki pieczemy z odrobiną soli w foli aluminiowej aż do miękkości. Przygotowujemy wywar warzywny. Cześć wywaru gotujemy, dodając ziemniaki i przyprawy. Buraki i maliny rozdrabniamy w mikserze lub blenderze i dodajemy do wywaru z ziemniakami. Po czym jeszcze raz całość miksujemy. Zupę wlewamy do talerzy i dekorujemy świeżymi owocami, ziołowymi chipsami i odrobiną śmietany. Można podawać na ciepło i zimno.

Galeria

Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!
Kategoria
Przepisy
Tagi
Data dodania
13 lutego 2018

Podobne artykuły

Chrupiąca zapiekanka po włosku

9 lutego 2018

Z ciasta francuskiego wycinamy okręgi, nakładamy porcję pesto bazyliowego. Dodajemy starty Bursztyn oraz plaster pomidora. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem, oprószamy solą oraz pieprzem i zapiekamy ok. 20 minut/200°C.

przeczytaj całość

Pasztet ze ślimaka

9 stycznia 2018

Ślimaki płuczemy i przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Następnie myjemy podgardle, podsmażamy na oleju do brązowego koloru, dodajemy do garnka ze ślimakami i odstawiamy na ogień. Warzywa obieramy, płuczemy i dodajemy do garnka z mięsem, listkiem laurowym i zielem angielskim. Gotujemy na wolnym ogniu, do miękkości produktów. Cebulę i czosnek obieramy i smażymy na maśle do lekkiego koloru.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Nikodem Pankowiak

tel. (61) 851 37 08
nikodemp@poradnikrestauratora.com.pl